Storyboomers: Et innovativt filmkonsept

 In Nyheter

Har du hørt om «Storyboomers»?

Hvis ikke er det er ikke så rart. Det er nemlig et helt nytt konsept som Hermetikken-medlemmer Tommaso Mottola (som også er direktør i Capalbio) og Gørild Mauseth viser publikum på Nordkapp Filmfestival. 

På nettet, og spesielt på sosiale medier, ligger det et enormt materiale med filmråstoff vanlige folk og profesjonelle har produsert selv.

– Hvordan kan filmskapere bruke «internettet» med det enorme arkivet av bilder, lyd, tekster, videoer og statistikker for å lage historier som ellers ville vært vanskelig å lage?

Det er spørsmålet Mottola og Mauseth har stilt seg.

Filmlab

Svaret er å lage en lab der man samler en liten gruppe storytellers, regissører, artister, forfattere, klippere og webdesigner.

De vil at en knippe kreative aktører skal møtes i denne lab´en og bli inspirert til å finne nye måter å lage historier på. Deltakerne blir utfordret av erfarne inspiratorer, filosofer, poeter, journalister, advokater, hackere, kuratorer og musikere.

– Vi ser for oss en lab her i nord der halvparten er lokale aktører fra det nordnorske filmmiljøet og den andre halvparten fra et internasjonalt miljø møtes for å jobbe, ser Mauseth.

– Sammen får de erfaring og mulighet til å utvikle nye konspeter mens de jobber: Resultaten kan være film, kortfilm, dokumentarfilm, podcast, installasjon eller en ny måte som vi enda ikke har utviklet. 

På Nordkapp Filmfestival er Storyboomers-prosjektet nytt og spennende, og skaper debatt blant tradisjonelle filmskapere. Det er nettopp det filmparet Mottala/Mauseth ønsker.

– Dette er nytt og spennende, og det er mange uløste spørsmål rundt rettigheter, etikk, formdling, distribusjon og filmskaperens rolle når han eller hun står uten kontroll over råstoffet.

5 utvalgte kortfilmer

For å sitere fra filmfestivalens egne sider er Storyboomers-prosjektet et møtepunkt og en trenings- og showcaseplattform for filmskapere dedikert til å gi en stemme til samfunn som har vanskeligheter med å uttrykke sin realitet og sine behov.

Dette er en ny måte å lage film på. Capalbio samarbeider med Nordkapp Filmfestival og deler et utvalg av de aller beste 5 kortfilmene. De blir presentert under Filmfestivalen, sammen med Paul Pauwels, direktør i European Documentary Network.

DSC 4710

F.v. Mette Westlie, Hermetikken Kulturnæringshage, Ayelet Albenda, filmskaper, Paul Pauwels, direktør i European Dokumentary Network, Tomasso Mottola, filmskaper, Gøril Mauseth, filmprodusent i Orto Polare og Tor Vadseth, daglig leder i Nordnorsk Filmsenter. Foto: Torill Olsen

Om Capalbio Filmfestival

Capalbio er en filmfestival i Toscana som ble etablert i 1994, med selveste Michelangelo Antonioni som gudfar. Gjennom 23 år har festivalen vist tusenvis av komplekse og intrikate kortfilmer som viser alle de skiftende kulturene, som finnes rundt omkring i verden. Festivalen er et knutepunkt for unge talenter og er for dem en plattform for å vise fram sine første verk. Capalbio utgår fra å vise fram det aller beste innen kortfilmsproduksjon og deres utvalg er verdenskjent. Ambisjonen er å være en kreativ akselerator, et møtested for industrien og et opplæringstiltak (kilde: Nordkapp filmfestival).