Den kreative Matuka – slik skapes nye gründere
Nye gründere basert på det vi er gode på er viktig for å få mer næringsaktivitet i vårt område. Derfor er det spennende at Ungt Entreprenørskap har tatt initiativ til Matprosjektet.
Det er et initiativ som setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer. Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagslinjer, til matfagsbransjen, samt øke antallet Ungdomsbedrifter innen restaurant- og matfag, kokk –og servitør på de videregående skolene i Finnmark.
Når Ungt Entreprenørskap Finnmarks matprosjekt nok en gang tar til, er 6 Ungdomsbedrifter med 23 elever fra restaurant –og matfag, og kokk –og servitør klare til kreativ kokkelering. De møtes i Vardø for å delta på Matuka 2019, del 1 av matprosjektets 3 deler. Her skal de trylle fram gastronomiske smaksopplevelser basert på lokale råvarer og økologiske produkter. Elevene kommer fra Alta, Nordkapp, Vardø og Kirkenes videregående skole.
Tirsdag 24. september er avspark for prosjektet
Vi starter dagen på Vardø vgs. med bli-kjent-øvelser og samarbeidsøvelser på programmet. Deretter går vi i gang med kokkelering, og fra nå av vil kreativiteten stå i fokus.
Elevene skal i løpet av prosjektuka jobbe sammen for å skape gastronomiske retter basert på lokale råvarer, og de skal lage både forrett, hovedrett og dessert. Gjennom uka etablere elevene grunnlag for kreative- og innovative produkter i sine egne Ungdomsbedrifter.
Torsdag 26. september kl. 16.00 avsluttes uka med kokkekamp i Glasshuset (flerbrukshuset) i Vardø. Denne ettermiddagen skal elevene presentere sine retter for en jury.
Elevene starter sine forberedelser med maten allerede kl. 14.30 i Glasshuset, og etter juryeringa, som starter kl. 16.00, vil det kl. 17.30 bli smaksprøver for publikum.
Årets jury under kokkekampen består av Tor Emil Sivertsen/Varangerkokken, Solveig Isaksen/kokk, Elisabeth K. Hegge/Finnmark fylkeskommune, Leif Haughom/Vardø vgs. og Marthe Helene Nilsen/lærling og tidligere deltaker i Matuka.
Matprosjektet
Prosjektet eies og ledes av Ungt Entreprenørskap Finnmark, men er etablert i samarbeid med, og finansiert av bl.a. ENI/Goliat.
Lokale bidragsytere og råvareleverandører leverer førsteklasses lokale råvarer til prosjektet.
I år bidrar Vardøbruket, Ostemaker Øverli, BAMA/Aakre, ASKO og TINE meierier, Varangerkokken, Vardø hotell, og Vardø vgs.
Matprosjektet setter fokus på innovasjon og kreativitet ved bruk av lokale råvarer. Prosjektet har som mål å styrke rekrutteringen til restaurant- og matfagslinjer, til matfagsbransjen, samt øke antallet Ungdomsbedrifter innen restaurant- og matfag, kokk –og servitør på de videregående skolene i Finnmark.
Finnmark vil også i fremtiden trenge matfagsutøvere som kjenner de unike råvarene vi har tilgang til «rett utfor stuedøra» vår, og som er bevisste viktigheten av innovasjon og kreativitet innen bransjen.
Ungdom og nye trender
Vi ønsker å forberede ungdommene våre på trender, ønsker og behov til et variabelt publikum, både i et lokalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv.
Det er også viktig at våre framtidige kokker sprer «det gode ryktet» om våre lokale råvarer. Kunnskap er viktig, og gjennom prosjektet håper vi å kunne bidra til at elevene får kompetanse på dette området.
Matprosjektet er tredelt:
1. Matuka med kreative prosesser og kokkekamp
2. Mellomarbeidsfase
3. Fylkesmessa (FM) 2020: En av rettene eller deler av menyen skal være videreutviklet til et salgbart produkt. UB’ene må lage smaksprøver til publikum.
UE Finnmark ønsker dere velkommen til Vardø vgs. i løpet av uka (se program), og vi håper så mange som mulig kommer til Glasshuset (Flerbrukshuset) i Vardø torsdag 26. september, klokken 16.00, for å se og smake på hva framtidens Finnmarks-kokker/gründere har prestert gjennom ei ukes kreativ og hard jobbing.
Kilde: Pressemelding