Bjarne Riesto dokumenterer vindpark

 In Nyheter

Han har vandret mellom svære maskiner og voldsomme vindmøller under tøffe værforhold for å få de beste bildene. – Det er spennende og annerledes å jobbe som industrifotograf, sier Bjarne Riesto.

Han som er mest kjent for sine fotografiske tolkninger av Finnmarksnaturen har vært industrifotograf på oppdrag for Varanger KraftVind på Raggovidda utenfor Berlevåg. Nå er oppdraget snart over.

Det lille ekstra

I to har Bjarne Riesto fotografert og dokumentert utbygginga av den største vindkraftverket i Finnmark noensinne. Han har fulgt prosjektet fra start til mål og tatt bilder av de ulike stadiene av utbygginga. – Jeg har prøvd å ta litt annerledes bilder enn det mest opplagte og forhåpentligvis tilført en ekstra dimensjon utover det rent dokumentariske, sier Riesto. Han er ikke av den som skryter av seg selv. Det gjør imidlertid oppdragsgiver Varanger KraftVind.

– Bjarne er en dyktig fotograf, vi er svært fornøyd med jobben han har gjort, sier daglig leder Tore Martinsen. – Vi har gitt ham stor kunstnerisk frihet, og tilbake har vi fått det lille ekstra vi var ute etter.

Bilder sier mer enn tusen ord

– Jeg syns det er positivt at Varanger Kraft vil bruke penger på å kjøpe fototjenester som en annerledes måte å dokumentere prosjektene på, sier Bjarne.

Daglig leder Tore Martinsen i Varanger KraftVind sier at de valgte å bruke penger på fotodokumentasjon av en profesjonell fotograf fordi prosjektet er stort og viktig.

– Vi har tatt mange interne bilder, men trenger å vise ekstra gode bilder av aktivitetene i byggeprosessen til pressen, samarbeidspartnere og bruke dem til annen ekstern og intern informasjon i lang tid fremover, sier han. – Det er stor interesse for denne typen fotodokumentasjon. Bilder sier jo som kjent mer enn tusen ord.

Dårlig vær ingen hindring

Det er ikke mange utfordringer Bjarne Riesto har møtt i jobben med å dokumentere bygginga av Vindkraftparken på Raggovidda, men værforholdene kan være tøffe.

– Jeg er jo vant til å være ute og fotografere i dårlig vær, men det er klart at det er mer værthardt på fjellet enn lenger ned, det forventet jeg jo. Når det er skikkelig uvær kommer man seg ikke opp en gang.

Martinsen i Varanger KraftVind sier at ved siden av at Bjarne er en dyktig fotograf vet de at han har erfaring med vær og tøffe forhold, det var en faktor som var med i oppdragsvurderingen. – Han er selvstendig og i stand til å klare seg selv.

Ikke industrifotograf på heltid

Selv om Bjarne Riesto syns oppdraget fra Varanger KraftVind er spennende har han ingen planer om å bli heltids industrifotograf. – Jeg har jo prøvd å tilføre bildene noe mer enn industri og fått utfolde meg kreativt, men skal likevel tilbake til friheten ved å fotografere stemninger i Finnmarksnaturen og de urørte landskapene, sier han.

– Det har vært en flott erfaring å jobbe oppdragsorientert, og jeg kommer nok til å ta noen slike oppdrag senere også, men det er ikke hovedoppgaven i bedriften min. For Varanger KraftVind har erfaringene med å bruke Bjarne Riesto gitt mersmak. – Vi vil nok bruke lokalt næringsliv fremover, men det vil bli vurdert i hvert enkelt tilfelle, sier Martinsen i Varanger KraftVind.

Hermetikkens mest erfarne

Bjarne Riesto er en av de som har vært medlem av Hermetikken Næringshage lengst. – Bjarne er en veldig viktig del av miljøet vårt, sier daglig leder Mette Westlie. Oppdraget han nå har gjennom Varanger Kraft er bare et nytt eksempel på at Bjarne alltid er åpen for nye anvendelsesområder for sin fotografikompetanse, sier hun.

 

– I miljøet opplever vi Bjarne som dyktig, raus og nyskjerrig. Vi har flere prosjekter hvor Bjarne har samarbeidet med andre kulturnæringsbedrifter i næringshagen, og hvor de til sammen har skapt magi. Det at Bjarne har vært så lenge i miljøet, gjør at de andre blir godt kjent med han, og vet hvilken sterk kompetanse han har. Det er med på å øke samarbeidet mellom bedriftene. I tillegg har Bjarne vært lenge i «gamet», har internasjonal erfaring og er en type som gjerne deler med andre. Slike som Bjarne er gull verdt i næringshagen vår, skryter næringshagelederen uhemmet.