En sjeldent viktig og vakker dokumentarfilm

 In Nyheter

Filmskaper Harry Johansen har nylig hatt premiere på filmen Eallin ja Ivnnit / Fargene og Livet i Karasjok. Det ble en suksess.

 

Applausen var sterk og hjertevarm, og tilbakemeldingene etterpå var at filmen tar opp et viktig tema: Vi kjenner alle noen som sliter med alkohol og rus, men vi får sjelden se mennesket bak avhengigheten. Den innsikten ga Amund Anti oss i denne filmen, dokumentert av den filmskaperen som gir oss de vakreste filmbildene.

En sår og ærlig fortelling

Filmen handler om Amund Anti fra Karasjok som har vært tung alkoholiker nesten hele livet. Det var mange som ham, de fleste er borte nå. Livet han har levd er mørkt og hardt. Lyset for Amund har alltid vært kunsten. I filmen sliter han mellom mørket og lyset, i 40 minutter er vi publikummere der sammen med ham for å heie ham frem til målet. Når rulleteksten kommer sitter vi et øyeblikk og lurer på om dette er en kamp som aldri tar slutt. Så gir vi en velfortjent applaus.

– Dette var stort for meg

Han står der og tar i mot applausen og gratulasjonene fra over 200 publikummere, kledd i sine fineste klær og med et usikkert smil som om han ikke tror sine egne øyne. Når jeg spør ham hva han føler nå som filmen endelig er vist for all verden, sier han rolig:

– Det var litt skremmende i begynnelsen, var litt urolig for hva folk ville si når de så filmen. Men etter visningen, når applausen kom og alle positive kommentarene kom til meg, da ble jeg rørt. Dette var stort for meg.

– Amund er Karasjok´s helt

Det sier Anne Berit Anti (bildet). Hun er i slekt med Amund, hun er selv kunstner, driver ABANTI Design og hun er medlem i Samisk Kunstnerforbund.

– Det var en veldig vakker og trist film, vi vet jo her i Karasjok hvordan det har vært for Amund. Heldigvis hadde filmen også mye humor i seg, tross alt.

 – Jeg er helt skjelven, det var så sterkt, sier Runar Green (bildet), når jeg møter ham like etter visningen. Amund har vært som en onkel for meg, når han i filmen står ved graven kom tårene for meg også.

Han er så sterk, det er så fint at det går med ham nå, at han ikke ender som alle de andre alkoholikerne.

Anne Berit Anti mener at filmen er viktig. – Den forteller noe om det samiske samfunnet, hvordan noen lever, alkoholismen og hvordan det er å bo og leve her i Karasjok. – Jeg syns at Karasjok kommune skal gi Amund et kunstnerstipend, det fortjener han.

Kommunalt kunstnerstipend

En av de tristeste øyeblikkene i filmen er når Amund får avslag på sin søknad om å komme inn ved kunsthøgskolen. Selv for en mann som er vant til å bli slått i bakken er dette et stort nederlag. Derfor oppfordrer Anne Berit Anti kommunen om å gi Amund kunstnerstipend slik at han får jobbet som kunstner.

Jeg tar oppfordringen med meg til ordfører i Karasjok, Anne Toril Eriksen Balto. – Jeg har faktisk selv tenkt på at det ville være riktig å gi Amund et kunstnerstipend. Det vil jeg foreslå at vi gjør, sier hun. Filmen gjorde dypt inntrykk på ordføreren. – Dette var en vakker og sterk film, og Harry Johansen har igjen gjort en god jobb.

 En stolt filmskaper

Harry Johansen går fra intervju til intervju, fra gratulasjon til gratulasjon etter at filmen er vist og alle kom ut fra visningssalen. – Jeg er så glad og lettet for at publikum likte filmen, den ser ut til å bli godt mottatt. Han har jobbet 2 år med filmen og vært tett på Amund Anti i lang tid. – Jeg må beundre Amund for at han gir alt av seg selv i denne filmen, det har vært fantastisk å jobbe med ham.

Filmen skal vises på Nordkapp Filmfestival i september og på Skabmagovat Film Festival i Inari. Jeg håper også å få den inn på Tromsø Internasjonale Filmfestival, TIFF, sier Johansen.

– Spennende å lage filmmusikken

Harald Devold står bak filmmusikken, en utfordrende jobb fordi det er en sår historie, forteller han. – Nå er jeg stolt og glad for at vi fant tonen, sier han, og mener at samarbeidet med Harry Johansen og tonen til Amund var viktig for resultatet. – Da jeg fikk se filmen fulgte jeg klipperytmen til Harry, for der lå pulsen. Det gjorde det lettere å jobbe med materialet. – Å jobbe med filmmusikk var en kjempeopplevelse for meg.

– Dette gjør jeg gjerne mer av fremover, sier Devold.

 Harry Johansen og Harald Devold er begge medlem av Hermetikken Næringshage, og er et eksempel på at samarbeid mellom profesjonelle kulturnæringsaktører forsterker kvaliteten på produktet.

Sjeldent med filmpremiere i Karasjok

Nordnorsk filmsenter har gitt økonomisk støtte til filmen og var tilstede på filmpremieren. Blomster og hederlig omtale overrakt den stolte filmskaperen.

– Det er sjeldent og spesielt at det er filmpremiere i Karasjok, men samiske filmer er ikke lenger sjeldent, sier Tor Vadseth, leder for Nordnorsk filmsenter. Han forteller at i gamle regelverk til filmsenteret står det at det skal gis støtte til minst en samisk film i året. – Nå er en tredjedel av filmene samisk nå. Det viser at Internasjonal Samisk Filmsenter, ISF, gjør en god jobb med å fremme samiske filmskapere.

ISF-leder Anne Lajla Utsi og filmskaper/manusforfatter Åse Simma var tilstede på premieren og har også støttet filmen økonomisk og med rådgivning. – Dette er en viktig film fra en av våre beste filmskapere og fotografer i Sápmi, sier Utsi.