Fotografer i verdensklasse trekkes mot mørketidslandet

 In Nyheter

Mørketiden i nord er i ferd med å bli et trekkplaster for fotografer og andre kunstnere fra hele verden. I Kjøllefjord er Hermetikken-medlem Flavia Devonas Hoffmann i Arctic Culture Lab en drivkraft for å få Nordkyn og Finnmark internasjonalt synlig og interessant. 

Derfor står fotografi i mørketid i sentrum når 10 verdensklassefotografer kommer til Nordkyn for å lage en utgave av fotomagasinet Uncertain States Scandinavia om Kjøllefjord. 

Om ikke det er nok samarbeider nå Arctic Culture Labs residensprogram med fotograf Lærke Posselt fra Danmark og Iveta Vaivode fra Litauen som utforsker mørketiden fra desember til februar. Fotografene har mulighet til å oppleve fysiske og psykiske effekter av mørketiden i en 2 måneders periode. Resultatet vises til sommeren. Arctic Culture Labs residensprogram støttes av Kulturkontakt Nord 

– Etter å ha arrangert en utstilling på Trandamperiet i Kjøllefjord og vært co-arrangør av Skábma Festival (Mørketidsfestival)) fortsetter vi med nye, spennende prosjekt, forteller en entusiastisk Flavia Devonas Hoffmann.

Kjøllefjord som hotspot for fotografer

Kjøllefjord på Nordkynhalvøya blir en hotspot for fotografer i verdensklasse som skal utforske fotografienes muligheter og utfordringer i mørketiden. Mellom den 25. – 29. januar 2017 besøker 10 fotografer fra fotomagasinet «Uncertain States Scandinavia» Kjøllefjord. Målet med oppholdet er å lage en egen utgave med fokus på Kjøllefjord. 

– Fotografene fra magasinet og de to som allerede har vært her en stund utgjør en fotografisk smeltedigel i en unik natur og omgivelse, sier Flavia.

Charlie Fjätström

Fotografene/kunstnerne fra Uncertain States Scandinavia kommer til å holde på med individuelle prosjekter mens de er i Kjøllefjord. Presentasjon og «bokbad» av avisen som handler om Kjøllefjord finner sted på Shoot Gallery i Oslo som er et av Skandinavias mest anerkjente fotogallerier. Fotograf og gründer av Ucertain States Scandinavia Charlie Fjätström (bildet t.v.) er en fra Sverige og en av fotografene fra magasinet som kommer for å utforske mørketiden.

– Siden vi flyttet hit for et knapt år siden har vi snakket med mange kunstnere som vi kjenner. Derfor fikk redaktørene i magasinet veldig lyst å dedikere en hel utgave til Kjøllefjord. Men det blir på en litt annen måte, forteller Flavia.

– Vanligvis dokumenteres og vises Kjøllefjord frem på en måte som er velegnet til postkort, med midnattssol over Finnkirka eller nordlys, en slags idealiserende estetikk. Vi tror at potensiale som Kjøllefjord og området tilbyr er mye større og kan utfordre fotografer. Da er det fantastisk at en gruppe av ulike fotografer med ulike fokusområder kommer til oss og jobber med det som finnes. 

Forener nord og kunstnere

Flavia

Arctic Culture Lab er det nordligste residens-programmet i ytterkanten av det europeiske fastlandet, Kjøllefjord på Nordkyn i Finnmark.

Det skal være en plattform som responderer på dynamikken i nord og forener artister, kuratorer, grenseoverskridende spesialister, geopolitiske eksperter og produsenter.

Som initiativtaker og daglig leder er Flavia spent på hvordan de ulike prosjektene de initierer utvikler seg kreativt.

– I dette fotoprosjektet blir det spennende å se hvordan de forskjellige kunstnere jobber. Det er egentlig overraskende at mørketiden ikke har blitt tematisert i fotografihistorien. Dette gir inntrykk at mørketiden er ikke velegnet for fotografi, men hvis man har lyst å eksperimentere, viser det seg at halvmørke og det blåe lyset åpenbarer utrolig fine nyanser. Fotografi i mørketid kan sammenlignes med akvarellmaling. Mørketiden er et spennende fenomen for fotografer, en slags naturens mørkerom.

Flavia er opptatt av lokal tilknytning i sin prosjekter. Fotografene jobber mye med folk som bor i Kjøllefjord og utforsker lokal livsstil og livssyn. Lokalforankring er en av Arctic Culture Labs viktigste mål med residens- og utstillingsprosjektet. Utstillingene støttes av Lebesby kommune og Kulturkontakt Nord.

Mange arrangement og utstillinger

I sammenheng med besøket av Uncertain States Scandinavia arrangerer Arctic Culture Lab flere arrangement, bl.a. en artist talk med 5 av de 10 fotografer. I tillegg arrangeres en utstilling med  fotograf og gründer Charlie Fjätström.  

Også fotograf Lærke Posselt fra Danmark og Iveta Vaivode fra Litauen stiller ut noen av sine tidligere prosjekter.

Totalt arrangerer Arctic Culture Lab fire utstillinger under de neste to måneder: 26. januar – 2. februar med Charlie Fjätströms sin utstilling Hemma, som bl.a. ble belønnet med 1. prisen av Østlandsutstillingen.

Fra 3. februar – 10. februar viser Iveta Vaivode, utstillingen «Sword-lilies», der hun utforsker levemåten i hjembyen til hennes forfedre og leter etter bestemorens hus som brant ned 40 år siden.

Vaivodes og Fjätströms utstilling står i dialog med hverandre fordi begge utforsker sine avsides, tynt befolket hjembygder som er i ferd å dø ut. Lærke Posselt viser fra 11. – 18. januar utstillingen Bending Gender der hun fremstiller kjønn som en sosial og samfunnsmessig konstruksjon som ikke nødvendigvis defineres gjennom gener.

Utstillingsserien avsluttes med New York-basert Jordan Matter og hans prisbelønt prosjekt «Dancers Among Us» som viser profesjonelle dansere i hverdagsomgivelser. 

Alle utstillinger vises på Kulturbanken, det gamle sparebankbygget i sentrum av Kjøllefjord.

Kulturbanken var et tomt lokale som Arctic Culture Lab gjenoppliver med kunstneriske og kulturelle arrangementer. I tillegg til vernissagene er kunstnere tilgjengelig på visse dager og introduksjoner til utstillingen tilbys til skoler, foreninger og enkeltpersoner. Samarbeid med pensjonistforeningen og omsorgssenteret er også under utvikling. 

Fakta om Uncertain States Scandinavia

Uncertain States Scandinavia er en fotobasert kunstavis, et alternativt visningsrom med et felles formål å støtte den kreative prosessen. Prosjektet er ledet av kunstnere og laget for kunstnere. Magasinet distribueres i hele landet og ble i kort tid en etterspurt mediet. Avisen kan fås i mer enn 35 gallerier, butikker, biblioteker, høgskoler og universitet i hele Skandinavia. Uncertain States Scandinavia initierer dialog om hva fotografi er i dag, hva som motiverer fotografer til å skape og spørre hvordan fotografi kommuniserer. 

Fotografene som jobber i Kjøllefjord er Lærke Posselt (Danmark), Trude Bekk (Storbritanien),  Iveta Vaivode (Latvia), Will Vikers (Storbritanien), Joi Kjartans (Island) og  Charlie Fjätström (Sverige); fra Norge er det  Bård Ek, Tor Simen Ulstein, Astrid Gjersøe SKåtterød, Erik Knoop , Christina Leithe Hansen  og Terje Abusdal.