Hermetikken-bedrift satser millioner på reiselivsutvikling

 In Nyheter

Reiselivsbedriften Ekkerøy Feriehus bygger ut for godt over 5 millioner med god hjelp fra Innovasjon Norge. – Med denne satsingen utvider vi tilbudet til vinterturistene som er på jakt etter nordlyset, fugler og ordentlig vinterlandskap, sier «turistsjef» Ingjerd Tjelle. 

Et enten eller

Horisont Varanger AS/Ekkerøy feriehus er en 14 år gammel turistbedrift drevet av Ingjerd Tjelle. For å få det til å gå rundt har hun jobbet som frilanser, fotograf, lærer, festivalsjef og forfatter ved siden av. En slik kombinasjonsnæringsvirksomhet kunne ikke fortsette. Samtidig har det i alle år vært en tungvint måte å drifte på; feriehus på Ekkerøy, ”innsjekk” på Statoil, og masse kjøring mellom Ekkerøy og Vadsø der hun bor. 

– For meg var valget enkelt, jeg har Ekkerøy i mitt hjerte, liker å skape noe eget og syns det er artig å møte nye folk. Hvis alt går etter planen får jeg kontor, resepsjon, vaskeri og alt på stedet – det vil gjøre driftsmåten mye enklere, sier Ingjerd.

Panoramautsikt mot øst

Bygginga av to hytter og et serviceanlegg skal starte i september. Med panoramautsikt østover mot evighetens himmel og hav kan turistene bo i moderne leiligheter tegnet av det Vardø-baserte fuglearkitektfirmaet Biotope AS. På den måten dobles antall boenheter slik at det er plass til 21 personer ved fullt belegg. De nye fasilitetene supplerer de utleieenhetene Ekkerøy Feriehus allerede har i Emelies hus og Bedehuset. 

Liten, men stor millionsatsing

   -I reiselivssammenheng er 5,3 millioner kroner en liten satsing, men for oss som liten familiebedrift er det en stor satsing og et betydelig løft for å skape minst én helårsarbeidsplass. Derfor hjelper det at Innovasjon Norge har gått inn med 1,8 millioner i tilskudd og 2 millioner i lån. Resten går vi inn med selv. Ingjerd sier at det har vært avgjørende at Innovasjon Norge har tro på Ekkerøy og Ekkerøy feriehus, og at de sammen med dem vil utvikle Varanger som en fuglekikkerdestinasjon. -Fuglekikking er en av Innovasjon Norges satsingsområder, og slik sett passer vi godt inn i det økte fokus på dette turistsegmentet. Vi har et godt samarbeid med dem og vi er kjempeglad for at de ser de enorme mulighetene som ligger i dette – det gjør det enklere å våge, sier Ingjerd, som ikke tror hun hadde tort å satse så mye penger uten Innovasjon Norge på laget. – Vi er tross alt veldig langt unna markedene og fortsatt nokså marginal i turistsammenheng her i Varanger. Men vi merker økning for hvert år, og hvis vi leverer god kvalitet på reiselivsproduktene tror jeg dette vil gå rette veien.

Økoturisme

Ekkerøy Feriehus skal ikke bygge for masseturismen, men være eksklusivt lite. – Slik skaper vi en miljømessig og bærekraftig turisme i tråd med at vi er en økoturisme-bedrift, sier Ingjerd som ikke gjør dette for bli rik. – Du blir ikke rik av å drive i denne bransjen i denne skalaen, men rik på opplevelser og meningsfulle hverdager er det godt mulig at det blir.

Utvidet sesong

En slik investering krever økt inntjening forutsatt økt belegg og utvidet sesong. – Vi jobber for å få flere fugleturister også om vinteren (februar/mars). Dessuten ønsker vi å gå inn og få en bit av den stadig voksende nordlysturismen, vi har mye himmel her i Varanger og naturlige fortrinn for å tiltrekke oss nordlysturister. Med de nye boligene kommer turistene enda nærmere naturen.

Magiske øyeblikk og kulturturisme

Ingjerd Tjelle har lang erfaring med hvilke turister som søker til Ekkerøy og hvorfor. Kundene er høyt utdannet, vitebegjærlig og har god råd. De kommer gjerne igjen år etter år og sier at de opplever magiske øyeblikk med en stillhet som er unik i verden. – En av de som besøkte oss bodde i en storby i Belgia og sa at hun var underernært på natur: «Her er det lite folk, mye stillhet og mye natur, det er en etterspurt vare», forteller Ingjerd. – Vi satser også på formidling av lokal historie fra området, og har blant annet et lite bibliotek i boligene på flere språk. 

Ferdig til jul?

Ingjerd håper at de nye byggene kan stå ferdig til jul, slik at de kan ta i mot de første vinterturistene. 

Men det fordrer at de kan starte bygging i september. – Det vi venter på nå er arbeidstilsynets godkjenning av servicebygget. Der er behandlingstiden 2 måneder, og det skremmer litt. Den godkjenningen er en forutsetning for at kommunen kan behandle sin søknad. Så nå er det bare å krysse fingrene og vente, sier Ekkerøys egen «turistsjef». 

Et viktig bidrag til Hermetikken-miljøet

Hermetikken Kulturnæringshage gratulerer Ingjerd Tjelle og Ekkerøy Feriehus med støtten fra Innovasjon Norge. – Det er et viktig bidrag til reiselivsutviklingen i Varanger og Finnmark og viser en fremtidstro for bransjen og området, sier daglig leder Mette Westlie i Hermetikken Kulturnæringshage. – Vi er stolt av å ha en ildsjel som Ingjerd Tjelle som medlem, både i forhold til den kompetansen hun besitter, men også for at hun bidrar til utvikling av opplevelsesturismen. Vi ser at kulturturismen vokser og tror Tjelle satser helt riktig i forhold til hva fremtidens turister søker av opplevelser og kvalitet.