Hermetikken-forfatter Susanne Hætta med dramatisk bokprosjekt

 In Nyheter

– Jeg skjønner at prosjektet er kontroversielt, bokas hovedperson er tross alt dømt for drap og flere ran. Men historien er så viktig at jeg ikke kunne si nei da jeg ble spurt om å ta oppdraget. Det sier Hermetikken-medlem Susanne Hætta som er i gang med biografien om Sven-Eirik Utsi, en av landets mest kjente eks-kriminelle. 

Kommer ut i september

Jobben med boka startet i fjor høst, få måneder etter at hun hadde startet sin egen bedrift. I september skal den etter planen komme ut for salg, arbeidet er godt i gang. – Jeg har snakka med mange av hans venner og familie for å få frem ulike versjoner av hovedpersonen og hendelser i hans liv. Selvsagt har jeg hatt mange samtaler med Utsi selv. Det er hans historie jeg forteller, understreker forfatteren.

En tragisk historie

Boka om Tanaværingen Sven-Eirik Utsi handler om en tragisk barndom med vold og fyll, mishandling og avbrutt skolegang. 21 år gammel ble han dømt for drap, deretter fulgte år med torpedo-oppdrag og væpnet ran. Men i 2004 bestemte Utsi seg for å endre sitt liv. Da han spaserte ut av fengselet i 2009 var hans kriminelle løpebane historie. – Det er klart at det han har opplevd berører meg, men jeg klarer å holde en profesjonell distanse, sier Hætta. 
– Jeg får bedre forståelse av personen Utsi, bakteppet for hvorfor livet hans ble så vanskelig, og ikke minst; Forståelse av hvordan det går an at han klarer å snu og bli en lovlydig borger med eget firma og et vanlig liv. 

Forfatter for første gang?

Dette er Susanne Hætta sitt første store forfatteroppdrag, og hun syns det er en spennende utfordring. – Inspirasjon har jeg faktisk fått ved å se at mine tidligere NRK-journalist-kolleger som Jakob Arvola, Robert Greiner og Torill Olsen har gitt ut bøker, sier hun. Men egentlig er det ikke hennes første bok som nå er under utarbeidelse. I år 2000 kom barneboka «Okta Beaivi Ànniin». Det er ei bok Susanne lagde da hun var bare 7 år gammel. – Jeg hadde for vane å lage små bøker med skrift og tegninger og gi til foreldrene mine og læreren på skolen. Selv om jeg er en same som ikke kan samisk, klarte jeg å lage ei samisk barnebok ved hjelp av samisklærer og ordbok. 

Først og fremst fotograf

Hun er fotografen som blir forfatter – men bare for en stund. – Jeg jobber hovedsakelig som fotograf, det er det jeg lever av. Markedet for frilansjournalister er for stramt til at man kan overleve på det. Likevel må jeg innrømme at dette bokprosjektet er en flott utfordring og gir meg mulighet til å prøve noe annet. – Men det er fotograf jeg er, selv om jeg alltid vil holde døra åpen for andre utfordringer, sier hun.