Hotelldirektør med blikk for kultur
Hun har drevet hotellet i Vadsø i snart 10 år med kompetanse, humør og et blikk for lokal kunst og kultur. Nå får hotellet nye eiere og blir en del av Scandic hotels.
– Jeg benytter anledningen til å «freshe» opp her, sånn at hotellet fremstår innbydende for gjestene og samtidig er et smykke for byen, sier hotelldirektøren.
Hun er travelt opptatt med oppussing og deltar med sitt sedvanlige engasjement og gode idéer. Anita Nilsen er en hotelldirektør som har øye for å bruke lokale kulturnæringsaktører til å sette sitt preg på utsmykning som gjør at hotellgjestene ikke er i tvil at det er Varanger de besøker. – De fleste bildene er signert dyktige fotografer i Vadsø, og det liker gjestene våre, sier hun.
Smakfull innredning
Vi møter Anita Nilsen i restauranten der hun drøfter gode løsninger med elektrikerne fra Saxi. Her er det allerede gjort mye med nye møbler og en lysere og mer innbydende atmosfære. – Har det ikke blitt flott her, spør hun smilende. Vi nikker og samtykker, det er lett å la seg smitte av positiv innstilling og lovnader om at det neste som skal byttes ut her er gardiner. – De blir i gull, sier hun før hun effektivt rydder bordene og tar kursen mot baren og veggutsmykningen. Vi følger etter.
Heftig fuglemotiv
– Se her på veggen, er det ikke fantastisk. Anita flytter stolene og peker på et spennende fuglemotiv som dekker nesten hele veggen. – Dette er Knut-Sverre Horn sitt bilde, en dyktig fotograf som bor her i Vadsø. Hun setter seg ned et øyeblikk og forteller at det er mange fugletittere som besøker hotellet og setter pris på et slikt motiv. – Men man trenger ikke være fugleinteressert for å syns at dette er vakkert.
Signatur Varanger
Som hotelldirektør med lang erfaring vet hun at gjestene setter pris på en lokal signatur, et bilde eller en fortelling som gjør at de føler at de er i Finnmark, i Vadsø, i Varanger. Hun tar meg med opp på rommene der det henger bilder signert Bjarne Riesto, Ingjerd Tjelle og Hilde Arvola. Her er motiv fra Varangerfestivalen, krabbefiske eller «utsikten» i et bilde av den spesielle naturen her. – Vi har så mange dyktige kulturnæringsaktører her i byen at det er utrolig. Da må vi bruke dem, sier hun bestemt. Så bærer det ned fire trapper i god fart for å se trimrommet.
Ingen begrensninger
Nye eiere begrenser ikke mulighetene for å benytte lokale kulturinnslag. Nylig ble Rica Vadsø hotell til Scandic Vadsø. – Men de nye eierne ser positivt på mine forslag til fornyelse og utvikling av hotellet, sier Anita Nilsen fornøyd. Tvert i mot tilfører de nye eierne hotellet flere tilbud. Et nytt trimrom er under oppussing, det er noe Scandic har på alle sine hoteller. – For gjestene er dette et etterlengtet tilbud, helse og trim er jo en viktig trend, sier hun.
Gull verd
Det å drive et hotell er teamjobbing og for å drifte godt er dyktige medarbeidere det viktigste av alt. – Jeg har fantastiske arbeidstakere her. De stiller opp, er serviceinnstilt og positive, sier Anita stolt. Våre gjester bemerker stadig at vi er et godt vertskap, og det er musikk i ørene på meg som hotelldirektør. – Vi er som en familie her på hotellet, sier hun. Så til ære for fotografen henter hun fort alle de som er på jobb til ære for fotografen. Så plutselig står vi der med et team-bilde!
Byen kan være stolt av hotellet
På en drøy halvtime har vi fått en effektiv omvisning av hotellet og et inntrykk av profesjonalitet og en oppussing som gjør at hotellet fremstår som nytt, ikke bare i navnet. Anita E. Nilsen og hennes stab har klart å skape et hotell som omfavner lokal kultur og som gir gjestene det lille ekstra. – De skal vite hvor de har bodd, sier hun og smiler bredt. Og med hånden på hjerte må jeg kunne si at folk i Vadsø kan være stolt av hotellet.
Hotellet + Hermetikken
Det er ikke en tilfeldighet at Scandic Vadsø med Anita E. Nilsen i spissen er over evne opptatt av å bruke lokale kunstnere og kulturuttrykk i utsmykning og drift. Hotellet er medlem av Hermetikken Kulturnæringshage, og det gir gjensidig nytteverdi for begge parter. Fotografer som Bjarne Riesto (bildet) og Ingjerd Tjelle er en del av Hermetikken-miljøet, og når møtelokalene blir for små i næringshagen er det greit å ha et hotell vegg-i-vegg som skjønner seg på kulturnæringer.
Vil utvikle mer sammen
– Hermetikken Kulturnæringshage består av bedrifter og aktører som innehar stor kompetanse og de er veldig kreative, sier Nilsen. – Jeg oppfatter de også som engasjerte, de har fokus på kultur og er opptatt av å skape aktivitet i Varanger. Dette er for meg og hotellet et attraktivt miljø, og jeg ser at her har vi store muligheter til å utvikle gode ting sammen, noe vi også gjør i dag – men potensialet er større enn som så! Jeg ser at et godt og nært samarbeid vil bære frukter begge veier.