Identitet og kreativitet skal prege Vardø!

 In Nyheter

Hurra, vi har fått 150 000 kroner fra Sparebank 1 Nord-Norge og Samfunnsløftet til å gjøre Vardø enda finere ved hjelp av kreativitet og ildsjeler! Det forteller Gry-Anita Kristiansen. Hun er daglig leder for Kulturpiloten – Laboratoriet for Kunst, Kultur og Stedsutvikling i Vardø og medlem av Hermetikken Kulturnæringshage. 

– Det betyr svært mye for prosjektet at Sparebank 1 Nord-Norge går så massivt inn i prosjektet. Uten dem ville vi nok klart å gjøre litt, men med penger fra Samfunnsløftet er det utrolig mye mer vi kan få til, sier en glad daglig leder (bildet t.v).

Kreative prosjekter

Det hele starte allerede våren 2018 da Bett Skaga tok kontakt med Kulturpiloten med en ny prosjektidé.

– Det ble gjort et forsøksprosjekt i liten skal i fjor, nå blir det mye større, ikke minst takket være Samfunnsløftet, sier Gry-Anita.

Jørn Jensen og Vanja Jespersen som var sentrale frivillige ved pyntinga ifjor. Foto: Gry-Anita Kristiansen.

Det er allerede laget en plan for «pyntingen» av Vardø med et tema som viser kommunens identitet: Fiskeri og Pomortiden. Prosjektet ble planlagt allerede i 2018 og har tittel «Ren og pen Vardø kommune». Det betyr at ikke bare Vardø by skal fremstå i ny prakt, det gjelder også Kiberg.

– Vi har satt ASVO i gang med produksjon av 20 egnebenker. Vi ønsker å finne noen egnestamper i tre. Men ellers tenker vi at alt som har med aktiviteten/tiden – fiskeri/Pomor å gjøre, er aktuelt og langt fra ferdig ”tenkt”/planlagt, så egne ideer er mer enn velkommen.

Det forteller den entusiastiske Kulturpilot-lederen, og fortsetter:

– Videre har vi tenkt kavler, garn, anker, redningbøye, malte støvler, malte småbord og malte stoler som er pyntet med blomster. Vi har og ønske om støpte kopier av båter. Det er jo tunge ting som ikke blåser bort i Vardø!

Eksempel på støpeformer.

”Holding the light”

I tillegg til alle tiltakene som skal pynte byen, skal kunstnergruppen Taibola lage kunstverket «Holding the light» og gi den i gave til kommunen.

Den skal plasseres på gamle Marthas plass, den gressplenen overfor gamle Grand mot tunnelen. Det blir en gammel trebåt med to fiskere oppi som sammen holder en sol over hodene. Solen symboliserer byvåpenet og håpet.

Her er et kunstverk de laget til Trondheim i fjor som er i samme tema.

Her er et kunstverk som ble laget til Trondheim.

Veien videre

Gry-Anita forteller at de fremover skal jobbe sammen med frivillige og andre som vil
bistå.

– Vi er åpen for innspill og forslag til hva vi skal gjøre, og vi trenger mange folk for å få det til.

Slik kan Vardø pyntet. Fotograf: Gry-Anita Kristiansen.

Hun tror at når Sparebank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet har vist at når de satser på dette prosjektet er det en vitamininnsprøyting til alle i kommunen som vil at Vardø og Kiberg skal pyntes for besøkende og folkan som bor her.

– Folk er klare til å starte jobbinga. Allerede nå er vi igang på Elektrohjørnet hvor vi skal skape en møteplass for alle med benker, bord, paradis og krittavle.

Hvis du kommer til Vardø eller Kiberg i sommer vil du se at vi har
blitt både vakrere og enda mer kreativ, sier daglig leder i Kulturpiloten.