Inuitter med SELFEST i Kjøllefjord!
Har du lyst på en selsom opplevelse i høstmørket der inuitter formidler kunnskap om sel? Da må du komme på selfest til Kjøllfjord. For vårt Hermetikken-medlem Flavia Devonas Hoffmann i Arctic Culture lab har gått i samarbeid med Den Canadiske Ambassaden for å lage fest med selveste selen som tema.
Selfesten foregår mellom 10.-17. november og er en innholdsrik opplevelse for de av dere som kommer: Workshop i garving av selskinn, sy i selskinn og matlaging samt sel-buffett.
I tillegg er det flere foredrag om blant annet selolje med revolusjonerende helseeffekter og en paneldiskusjon med tema «Sel: Kortreist mat eller barbarisk uvane?».
Dessuten inviterer Nordkyn bok og papir, Norges beste bokhandel 2017, til forfattermøte med Kjell-G. Kjær om «Ishavsfangstens betydning for utviklingen i Nord-Norge i seilskutetiden fra 1859 til 1909» med fokus på samisk og kvenske fangsfolk. Det vises også to filmer som har selfangsproblematikken som tema.
Sel – en glemt ressurs?
– Sel er en glemt maritim og kulturell ressurs, sier Andreas Hoffmann, kunstneriks leder i Arctic Culture Lab, en kulturinstitusjon som fokuserer i sitt arbeid på sirkumpolar samidskultur og hadde i år mer en 15 internasjonale kunstnere på besøk.
– Langs Nordnorges kyst er sel som naturressurs mer eller mindre bortglemt. Sjøsamenes betegnelser på sel viser at dyr hadde en stor betydning for kystsamfunnene. Mer en 50 samiske benevnelser fordeles etter sorten, alder, kjønn og ellers etter formen og fargen selen har, på lignende måte med reinen.
Den store mengden og mangfoldet av seltermer forteller at sjøsamene har drevet lenge med selfangst.
Kritisk blikk på selfangst
Flavia Devonas, som er produserer festivalen, mener at sel som tema polariserer.
– Sel har i dag fortsatt stor betydning for inuitter. Imidlertid er det slik at EUs forbud mot handel med selprodukter raserer inuittenes muligheter til å selge sine selprodukter.
– 30 år etter «Lindberg-saken», som utfordret diskusjonen om ytringsfrihet i Norge, ønsker vi å bidra til en faglig fundert og kritisk diskusjon om selfangst og seljakt, sier Devonas.
Hvor går grensen mellom emosjonelle bilder og faktagrunnlag i et demokratisk samfunn?
– Med dette spørsmålet formulerer festivalen et stort spørsmålstegn som handler om demokrati, toleranse og også tradisjonelle verdier.
Vi hører daglig at vi lever i en globalisert verden, men hvem har rett til å ta et globalt ansvar?
Festivalen ser praktisk på dette temaet.
Fra Nunavut kommer Rosemary Sandy og Maniituq Bruce-Thompsen, to velkjente damer som driver hele livet med selskinn. Selskinn skal garves, det skal lages små klesplagg av sel og skoleklasser skal besøkes med fortellinger om Nunavut og Inuitter.
Alfred Larsen inviterer i lag med Hotel Nordkyn til en kulinarisk selfest med 7 ulike variasjoner av selkjøtt. I tillegg genomføres en matlagingskurs med Alfred Larsen som jobber i mer en 20 år med selkjøtt som delikatesse.
Vil du vite mer, gå inn på arcticculturelab.no/sealfeast
Eller meld deg på ved å ta kontakt på 983 03 629.