Jordomseileren som ble gründer i Vadsø
– «Selg alt du eier, ta en jordomseiling og utfordre deg selv. Da er det ikke farlig å bli gründer!», sier Roar Bekkelund spøkefullt, men likevel med et snev av alvor i stemmen.
Han står bak det nyoppstartede Vadsøfirmaet Maritim Facilitator NorwayAS som skal levere/arrangere maritime opplevelsesturer som f.eks seilturer, charterseilaser og eventer, samt levere konsulenttjenester innen havne -og destinasjonsutvikling.
I dette portrettet blir du bedre kjent med gründeren som kom hjem på ferie til Vadsø sist sommer etter 22 år borte. Her skulle han besøke mor og bror og ta en ferie på 10 dager. Nå har han og samboeren Trude flyttet fra seilbåten til den ærverdige Esbensen-gården.
Foto: Bildet av Trude og Roar er tatt syd i Chile, Patagonia. Fotograf er Mauricio Lueng.
Dere gikk altså fra planer om en kort ferietur til å etablere bedrift på 3 måneder, det er litt av en livsendring?
– Joda, det kan du si, for det var jo ikke planen. Hele Vadsø-turen var egentlig en «dannelsesreise» for å bli kjent med eget land.Trude hadde ikke vært lenger nord enn Trondheim, så mye av hensikten med turen handlet om at hun skulle få se både nord- og sørsiden av Varangerfjorden, fiske litt, seile rundt, se den vakre naturen og de spesielle lysforholdene her.
Så fant vi ut at vi kunne ta noen med ut på fjorden; turister og kjentfolk som kunne få fiske litt og være med i en ekte seilbåt. Det ene tok det andre, og plutselig så vi starten på en ny bedriftsidé.
Nå viderefører vi tanken om at området har mange spennende aktivitetsmuligheter for turister.
Hva skal den nye bedriften gjøre?
– Vi skal tilby opplevelsesturer i hele Varanger, som vil innbefatte både sjø- og land-opplevelser. I tillegg vil vi tilby konsulenttjenester innen havneutvikling. Det er viktige oppdrag som kan finansiere oppbyggingen av destinasjon Varanger.
Vi jobber nå med nye aktivitetsopplevelser som for eksempel pakketurer for turister. Planen er å lage 10 sommer- og 10 vinterprodukter og presentere for turoperatører, hoteller og andre aktører for å teste interessen. Fokus er på de som skal kjøpe tjenester.
Varanger har så mye å tilby turistene: Fra de kvenske, samiske og finske lokalkulturer, hekser, fugler, kongekrabbe, spesielle lokalsamfunn som Bugøynes og spektakulær natur – for å nevne noe.
Dere har fått støtte til markedsavklaring fra Vadsø kommune. Hva skal det brukes til?
Pengene skal brukes til markedsavklaring og innebærer blant annet kartlegging av aktører, inngåelse av samarbeidsavtaler og utvikling av produktpakker. For å oppnå direkte kontakt med markedet, skal vi til reiselivsmessa i Helsingfors, Tyskland og England.
Vi ønsker å få tilbakemeldinger på våre produktpakker og komme i kontakt med aktører som vil tjene penger på at vi gjør det godt her. Et av de viktigste suksesskriterier er å finne de riktige kundene.
Vi satser selvsagt på samarbeid med andre aktører i Varanger. Vi har allerede kontakt med flere potensielle samarbeidspartnere i alle kommunene rundt Varangerfjorden og drøfter konkrete opplegg for opplevelsesturer i samarbeide med aktører som er godt etablerte i markedet.
Vi er allerede i inngrep med aktører i Rovaniemi om en skreddersydd tredagers-tur i Varanger. Det handler ikke bare om det økonomiske, men også om nettverk og merkevarebygging.
Hvordan har du blitt mottatt i hjembyen Vadsø med dine planer?
– Jeg har stort sett blitt tatt vel i mot. Blant de aktørene vi skal jobbe med har vi blitt godt mottatt, kommunen har også vært positive overfor vårt initiativ. De har jo gitt oss penger til markedsavklaring, og det betyr mye for oss.
Men det ikke en gründerkultur her i Vadsø.
Vi i Vadsø lar oss ikke så lett begeistre, det er kulturen her. Dessuten har vi en del «tribunesittere» her i byen som kommenterer, men som ikke er med på å utvikle. De som er raske til å påpeke det hvis om ikke alt går etter planen, det er en kultur som er hemmende for utvikling.
Vi må slutte med å si «hva var det jeg sa…» hvis ikke folk lykkes. Det irriterer meg. Folk må akseptere at ikke alle lykkes, og heller honorere de som prøver, selv om de ikke skulle få det til.
Du gikk selv fra en trygg stilling og kastet deg ut i en 3-årig jordomseiling, hvorfor det?
– Joda, jeg hadde en trygg stilling som havnekaptein i Fredrikstad, men bestemte meg fjor å utfordre meg selv, tørre å gå ut av boksen. Så jeg sa opp jobben og var 3 år, 2 dager og 1 time på jordomseiling.
Det gjør at man blir avslappet i forhold til å satse på en gründertilværelse. Hvis du bommer, så dør du jo ikke!
Da vi brakk masta i Argentina, måtte vi vente i 10 måneder før vi fikk deler. Da fikk jeg en klok melding fra en venn i England der det stod:
«Når man blir utfordret, blir man også rikelig belønnet. Men du ser det ikke med en gang.»
Og han fikk rett. Vi fikk venner for livet og hadde et fantastisk opphold.
Sånn kan også gründer-tilværelsen være.
Foto: Bilde av båten under en reparasjon på Lombok, Indonesia. Foto: Roar Bekkelund.
Har du noen råd til de som ønsker å starte for seg selv?
– Tenk gjennom hva du vil. Søker du trygghet, bør du ikke gå ut i det ukjente. Men hvis du søker spenning og utfordringer, er det å være gründer en gylden gyllen mulighet til å få brukt sin kreativitet og sine styrker. Det er ikke sikkert at det gir mer penger, men det gir et rikere liv.
Går du med en gründer i magen, ta kontakt. Kanskje jeg kan bidra med noe. Vi trenger arvtakere over tid.
Blir det mer jordomseiling på deg eller blir du her i Vadsø?
Jeg blir. Her er mye å gründe.
Akkurat nå låner Trude og jeg Esbensengården, et ærverdig herskapshus fra 1849. Det er historisk og spesielt, som å bo i et museum.
Når jeg ser meg rundt i stuene, tenker jeg; I den sofaen satt i Umberto Nobile, i den stolen satt prost Johan Beronka og ved det vinduet der har Hans Fredrik Esbensen stått.
Det er en stor forskjell fra å bo ombord i en seilbåt og ha en tropisk utsikt.
Foto: Taravai, Gambier-atollet i Fransk Polynesia. Fotograf: Roar Bekkelund.