Kronikk – En kreativ og travel tid
Våre medlemsbedrifter og vi i administrasjonen i Hermetikken kulturnæringshage er inne i en svært travel tid. Vi opplever at bedriftene våre har mange oppdrag, får mye ros og har tro på fremtiden.
Og vi selv opplever at stadig flere vil bli medlemmer hos oss og etterspør vår kompetanse. I tillegg er vi aktive på stadig flere arenaer der vi kan fremme kulturnæringene i Finnmark og den aktiviteten de alle står for, ofte i samarbeid med hverandre.
Ryktene sier at vi ikke ikke upåaktet hen, det skal være sikkert!
Noen bedrifter er i perioder mer synlig enn andre. Gørild Mauseth er en av dem som er mye i det offentlige rom for tiden, blant annet som vinner av Finnmark fylkeskommunes kulturpris 2017. Monster har gjort susen for våre bedrifter, foruten Gørild er jo Torgrim Halvari og Kim-Erling Johansen med bak kulissene. En annen synlig kulturbedrift hos oss er Máret Ànne Sara som med Pile O´ Sápmi vises på Documenta 14 og deltakelse på kulturrådets årskonferanse som har fått tema ”Samisk vrede”. Eller Samovarteateret som fikk Barents Kulturstipend nylig. Eller Arctic Culture Lab som arrangerer selfest i Kjøllefjord i samarbeid med den Kanadiske ambassaden! Eller Matstreif 2017 der Tor-Emil Sivertsen og Siss-Heidi Hansen gjorde seg bemerket. Eller eller… Vel, det er nok av gode eksempler.
Men det er også mange andre kulturnæringsaktører og medlemmer hos oss som jobber ræva av seg med kreative prosjekter uten at det vises så godt. Det minner oss på at vi må få hverandre til å skinne, være synlige og vise hva vi faktisk bringer til torgs i kulturfylket Finnmark – og nasjonalt og internasjonalt.
Vi i Hermetikken jobber mye med synlighet for våre bedrifter, men det kan også bedriftene selv bli bedre på – både for å få flere kunder, men også å vise frem samarbeidspartnere og hverandre. Det gjør vi noe med, for denne høsten satser vi ekstra tungt på kompetanseheving gjennom webinarer.
Det blir ikke bare kurs for å bli bedre å markedsføre tjenestene, men også økonomi og søknadsskriving, nettverk og samarbeid er tema. Webinarene vi i første omgang tilbyr våre medlemmer, blir også et tilbud som etter hvert tilbys andre kulturnæringsbedrifter, kulturaktører og gründere som trenger kompetanse og påfyll uten at det koster skjorta.
De digitale mulighetene er uendelige, og det er noe vi i Hermetikken Kulturnæringshage vil utforske i praksis fremover – sammen med kulturnæringene selv!
Ja, det er en travel tid, og det tolker vi dithen at det går bra med oss ”Hermetikkere”. Vi har mye vi skulle ha gjort, mye vi kan bli bedre på og mange kreative idéer som verker etter å bli virkeliggjort.
Men vi har fart og utviklingslyst, fremtidstro og vilje, og da er det bare å peise på, ikke sant?