Kulturbanken – nytt galleriprosjekt i Kjøllefjord
Våre Hermetikken-medlemmer i Kjøllefjord gjør mye av seg. Nå går mann av huse for å besøke det nytenktende galleriprosjektet i «Kulturbanken». Bak initiativet står Arctic Culture Lab med Flavia Devonas Hoffmann i spissen.
I januar åpnet Arctic Culture Lab sitt galleri i det gamle Sparebankbygget som fikk navn «Kulturbanken» og har allerede hatt tre utstillinger som var veldig godt besøkt, forteller Flavia.
– Vi har prøvd ut et konsept med utstillinger som er tiltalende for alle aldersgrupper og som tematiserer det som berører folk. I tillegg vil vi ikke være ett galleri som viser en og den samme utstillingen i flere måneder, men som kun står 1-2 uker. I Kulturbanken skal man oppdage noe nytt hver uke!
Viktigheten av å ha en hjemplass
Første utstillingen var Charlie Fjätströms (Oslo) sitt fotoprosjekt «Hemma», som var godt besøkt av skoleklasser fordi temaet er viktig for en generasjon som er tvunget å flytte fra hjemplassen for å få videreutdanning.
Deretter viste Iveta Vaivode, fotograf fra Latvia som bodde og arbeidete 6 uker i Kjøllefjord, sin utstilling «Sverdliljer». Den handlet om plassen der hennes bestemor bodde, et hus som ikke finnes mer.
Denne utstillingen tilbød nye synsvinkler for den lokale norskopplæringen som er besøkt av alle bosatte nye landsmenn.
– De skjønner virkelig hva tap av hjem og hjemplassen, lokale tradisjoner og ritualer betyr. Det er også kunstens ansvar å reise spørsmål og initiere til diskusjon, poengterer Flavia.
Kjønn og toleranse
Den tredje utstillingen hadde besøksrekord, ikke bare under åpningen med mer en 40 personer men også hver utstillingsdag. Mange kom og mange diskuterte det de fikk se.
Utstillingen Bending Gender av den danske prisbelønte fotografen Lærke Posselt handler om oppfattelsen av kjønn og toleranse, mangfold og stereotyper.
– Det var spennende å se hvordan folk reagerte. Under åpningen hadde vi en lang fellesdiskusjon der vi snakket om toleranse. Plutselig begynte flere og flere å fortelle at de opplevde like utfordringer i familien sin eller sin vennekrets.
En av de portretterte, Julian fra København, sier:
– Jeg opplever at folk tror at jeg er en jente. Jeg synes ikke det er veldig ubehagelig, men jeg synes heller ikke at det er behagelig.
Det er synd at vi ikke har fantasi til å forestille oss at en person med makeup kan være noe annet enn en kvinne. Utstillingen ble veldig bra mottatt av skoleelever og skapte mye diskusjon. Dette er virkelig bra!
Kunst med fysisk interaktivitet
Det siste utstillingsprosjektet kommer fra New York og det er Jordan Matters prosjekt «Dansere imellom oss», forteller Flavia.
– Vi oppfordrer besøkende til ikke bare å se på utstillingen, men også få med seg to interaktive tiltak der eldre og unge skal gjennomføre danseposisjoner de ser på bildene. Kunst brukes som utgangspunkt for egne opplevelser og i tillegg skaper denne tilnærmingen også noe viktig sett fra et helseperspektiv.
– Nytenkende måter å presentere kunst og kultur kan involvere nye publikumsgrupper og skape en møteplass for alle.
Utstillingslokale Kulturbanken i Kjøllefjord startet som et forprosjekt for å kunne kartlegge behovet og interesse for kunstutstillinger. De besøkende er mellom 6 og 83 år gamle. I tillegg er det en plattform som skoleklasser kan bruke for en annen slags undervisning. I mars skal tiltaket evalueres for å se på mulighetene for videreutvikling.