Kunstgründeren som satser nord

 In Nyheter

Nå satser Emma Gunnarsson 100 prosent som kunstgründer. Etter å ha arbeidet som formidler og utstillingsdesigner på Berlevåg Havnemuseum siden 2015, legger hun nå energien inn på å drive bedriften ArcticLux, med hele Nord-Norge som geografisk område.

Arctic Lux leverer kurs og konsulenttjenester innen kunst og kultur.

Emma er født og oppvokst ved kysten i Ystad, Sør Sverige. Hun er yngst av to søstre, i en familie som var opptatt av miljø, natur, og dyr. Interessen for marint miljøvern fikk hun fra sin nevø, som jobbet med problematikken knyttet til “spøkelsesfiske” i Sverige. 

– Mitt tidligere liv i et hektisk bymiljø gjorde at jeg satte stor pris på den arktiske naturens stillhet når jeg flyttet opp til Finnmark. Lukten av varm lyng en sommerdag, og å se hvordan vær og vind har formet både naturen og kulturgjenstander har gitt meg næring til egne kunstprosjekter.

– Værslitte bygninger og plasser som bærer vitner om levd liv fascinerer meg. Som fotograf blir jeg fascinert av skiftningene i lysforhold i løpet av året. Både det varme lyset på sommernettene, og det kalde blå lyset om vinteren er magisk.

Det er ikke mange steder fotografer kan oppleve denne type lysforhold, forteller Emma.

– Også stillheten i naturen setter jeg stor pris på. Det å oppdage nye plasser, og nye eventyr, gir rom for nye tanker og setter i gang kreative prosesser i meg.

710302N 280456Ø Daudmannsvika the dead manss bay

Arctic Lux og Emma til Lofoten

I september har Arctic Lux et oppdrag i Henningsvær i Lofoten for KaviarFactory , Lofoten International Art Festival (LIAF).

Gjennom Arctic Lux skal Emme jobbe med kunstprosjekt, utstillinger, drive kulturprosjekter samt arrangere og kurere utstillinger. Hun vil også drive med foto workshops med digitalt foto og analoge fototekniker pluss at hun tar fotooppdrag for private og kommersielle aktører.

Spår2

Bilde: Spår. Fotograf: Emma Gunnarsson

Solid kunstkompetanse

Som kunstner jobber Emma i hovedsak med eldre fotografiske teknikker og grafikk. Hun har bred internasjonal erfaring med utstillinger i hele Skandinavia.

Emma har også mye erfaring med undervisning, formidling og workshops i fototeknikk og grafikk, foredrag og kunstutsmykking.

Hun tar oppdrag med å bygge utstillinger (kurator) og guide utstillinger, samt fotooppdrag – alt fra portrett til dokumentar og reklame.

705508N 274839Ø V

Endelig Hermetikken-medlem

Nå blir også Arctic Lux medlem av Hermetikken Kulturnæringshage i Vadsø. Det er mange grunner til det, forteller hun.

– For det første får jeg da et større nettverk enn jeg har i Berlevåg og kanskje vil jeg få til mer samarbeid med Hermetikken-bedriftene enn jeg har hatt før.

– Jeg møtte fotograf og Hermetikken-medlem Bjarne Riesto i Alta i fjor på Surstoff-samlingen som Hermetikken var initiativtakere til. Jeg kjente ikke Bjarne fra før, men vi fikk fort kontakt og vi gjennomførte en felles fotoworkshop i Berlevåg vinteren 2016. 

Hun har også deltatt i et internasjonalt prosjekt med Torgrim Halvari som het “Hundre Samiske portretter.

I tillegg ønsker sier Emma at hun gjennom Hermetikken får noen å” sparre” med, ”brainstorme” idéer og utvikle bedriften og nye prosjekter.

– Og sist, men ikke minst, gir medlemskapet meg hjelp til prosjektsøknader, økonomi, regnskap, og tilgang på dyktige ressurspersoner i hele regionen.

Mette T. Westlie, daglig leder i Hermetikken Kulturnæringshage, er glad for at Emma kommer inn i det kreative nettverket.

– Endelig har Emma Gunnarsson ved Arctic Lux blitt medlem av Hermetikken Kulturnæringshage!

– Vi har fulgt med henne noen år gjennom Kulturnæringssatsinga i Berlevåg som vi har hatt god kontakt med. Hun er en dyktig kunstner og en ildsjel som setter i gang prosjekter. Dessuten ser vi at hun har en egen evne til å inspirere andre og samarbeide med andre. Emma har allerede god kontakt med en del av våre Hermetikkere. 

770570N 274839Ø Atlas

Fremtiden i egne hender

Å drive sin egen bedrift på full tid krever at man planlegger lang tid fremover, og at man driver kontinuerlig markedsføring av sine tjenester. Det vet Emma, og håper de som har bruk for hennes fotokunst- og kurator-kompetanse tar kontakt.

Ved siden av arbeidet i med Lofoten International Art Festival i september skal Emma jobbe med et prosjekt innenfor Den Kulturelle Skolesekken (DKS). Det handler om miljø og klima, søppel fra havet, et opplegg for 1.-4. klasse.

– Det som skjer er at 3 skoler i Kirkenes får besøk av meg som kjører workshops der elevene plukker søppel fra havet og gjør kunst ut av det.

– I høst har jeg fått oppdrag via Den kulturelle skolesekken med prosjektet” rammel fra havet”.

Prosjektet handler om miljø, plukke søppel og lage kunst av plastavfallet. Prosjektet handler om att øke miljøbevisstheten og hva man selv kan gjøre for å påvirke.

– Arctic Lux er alltid klar for oppdrag , store eller små. Det er bare å ta kontakt sier en entusiastisk Emma Gunnarsson. Ildsjelen, kunstgründeren og nyvunnen Hermetikken-medlem som har hjertet i nord.

705508N 274839Ø III

Alle bilder i denne artikkelen er tatt av Emma Gunnarsson til en utstilling kalt fjärdväg. Kunstneresn har sagt om serien: 

– Resa med himmelen som färdväg. Vandring bortåt ny förnimmelse. Vi korsar tankarna hos de som innan tog denna vaga led. In mot punkten. Och utåt land igen.

Kunstner Carolina Söderholm har sagt om denne utstillingen:  

I norska finnmarken är marken som skivad av sten och himlen blekt i blått. Tre somrar har den Malmöbaserade konstnären Emma Gunnarsson tillbringat vid Slettnes, Nordens nordligaste fyr. Det karga landskapet fyller hennes fotografier, och flyttar in på Galleri Rostrum med skrovliga stycken av kvarts och vitnande djurskelett.

Med utställningen ”Färdvägar” skildrar hon en plats där naturen villkorslöst breder ut sig. Bortom havsbandet väntar Nordpolen, och inte ens midnattssolens hetta kan tina de fläckar av snö och is som dröjer kvar.

Men det är i avtrycken efter människans närvaro som blicken fastnar. I glipan mellan moln och horisont avtecknar sig telegrafstationerna, vars slitna trä har samma färg som skiffer. Till dessa en gång så viktiga sambandscentraler kom unga män med Hurtigrutten.

En och en sattes de iland, för att länka samman öst med väst, nord med syd. Nu är allt historia.

Merparten av stationerna brände tyskarna ner under andra världskriget, och de som står kvar är öppna för vandrare som vill ta skydd.

I en av dem hittade Emma Gunnarsson en kompass inristad i ett bord. Den som sökte vägen kunde finna svaret där, och följa pilarna mot civilisationen så långt minnet bar.

På Rostrum viker hon bilden av kompassen och binder in den i en bok. Turkisk kartvikning kallas tekniken, som gömmer kompassrosen i sin mitt. Resultatet påminner om barnens pop-up-böcker, likt en atlas för långväga drömmar. Grafikens lätt gryniga raster återkommer i ett tryck där hon i lenaste gråskala följer klippväggens sprickor och veck.

Medvetet låter hon det ursprungliga fotografiet filtreras genom blicken och handen, inte bara som en estetisk gest, utan som för att visa villkoren för själva mötet med naturen. Med små åtbörder både bejakar och gäckar hon romantikens längtan efter det sublima. Visst finns de storslagna vyerna där, men gestaltade med en sval saklighet som satte sig det sträva landskapet på tvären.

Istället för att frossa i den vördnadsbjudande tjusning som naturens krafter kan framkalla, skärper hon koncentrationen och redovisar metodiskt sina fynd. Det är en väl vald väg att gå.

Trots ensligheten är det här en plats som lockat av historiska, militära och vetenskapliga skäl. Känsligt visar hon hur bilden av landskapet alltid förutsätter närvaron av människan.