Máret Ánne Sara konkurrerer om heder, ære og 200 000 kroner

 In Nyheter

Hermetikken-medlem Máret Ánne Sara er den første samiske kunstneren som er nominert til kunstprisen og en av fem kunstnerne som kom helt til topps i juryeringen. 27 mars åpner Sandefjord kunstforening utstilling der fem kunstnere konkurrerer om både heder, ære og 200 000 kroner.

Kunstprisen deles ut hvert andre år. Når vinneren nå skal pekes ut for femte gang, er det imidlertid første gangen en samisk kunstner er nominert til prisen. Vinneren av prisen stikker av med 200 000 kroner og en separatutstiling ved Sandefjord Kunstforening året etter.

Blant 15 nominerte kunstnere er det altså Máret Ánne Sara, Ahmed Umar, Sandra Mujinga, Sverre Gullesen og Wendimagegn Belete som i år konkurrerer om både heder og penger. De fem kunstnerne er nominert og vurdert ut av en fagjury som består av Antonio Cataldo, kunstnerisk leder ved Fotogalleriet i Oslo, Hanne Mugaas, direktør og kurator ved Kunsthall Stavanger, kunstner Marianne Heier, Mats Stjernstedt, direktør ved Malmö Konsthall og styreleder i Sandefjord Kunstforening Signe Hultgren.

– Vi har en jury med høy kompetanse samt kjennskap og nettverk knyttet til både den norske, nordiske og internasjonale kunstscenen og med ulike ståsted og roller i kunstverdenen, sier daglig leder i Sandefjord Kunstforening, Kari Berge.

På høy tid!

Den samiske kunstneren Máret Ánne Sara har snart stilt ut på begge av utstillingene som anses som verdens største og viktigste. I 2017 sjokkerte hun en hel verden da hun stilte ut et teppe av 400panneskutte reinhoder på Documenta 14 I kassel. I 2022 er hun en av tre samiske kunstnere som representerer Sápmi i den Nordiske Paviljongen på Venezia Biennalen.

– Det er faktisk første gang en samisk kunstner er nominert til prisen, så jeg vil si at der var på høy tid, sier Kari Berge om nominasjonen av Maret Anne Sara til kunstprisen.

– En samlet jury oppfatter Saras kunstnerskap som svært relevant og av høy kvalitet. Hun  har en viktig stemme og en unik historie som har blitt lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt. Hun bruker bevisst sin samiske bakgrunn i kunsten og på den måten gir hun en stemme til dem vi ikke hører, sier Kari Berge på vegne av Sandefjord kunstforening.

Første visning i Norge

Sara forteller at verkene for utstillingen på Sandefjord kunstforening allerede ble planlagt i løpet av fjoråret.

– Det er dessverre ikke så mye rom for improvisasjoner i den institusjonelle kunstverdenen, så lokasjonsmessig plassering av både kunstnere og verkene måtte på plass for ganske lenge siden allerede. Derfor har jeg valgt å stille ut et verk jeg laget i 2018 som jeg aldri har vist i Norge før, og som jeg anser som både tidsaktuell og akutt viktig for mitt samfunn og tiden vi lever i. I tillegg så viser jeg et mindre, helt nytt verk og gleder meg veldig til det.

Allerede en vinner

Hva tenker du om konkurransen og mulighetene for å vinne?

– Det er litt rart å konkurrere med kunst på denne måten men samtidig så er det en spennende begivenhet som jeg ikke har vært borti før. Det er en fin mulighet til å bekjentgjøre seg med et nytt fagnettverk, med nye kunstnere og kunst. Det er morsomt å være med og jeg føler meg allerede som en vinner siden en så tung fagjury har vurdert mitt arbeid og nominert meg helt til sluttspurten, sier Sara.