NORA – Ordløs bok fra ung illustratør
Hun er 25, nyutdannet, i gang med egen bedrift og ute med sin første bok: NORA. Møt Jenny Løvlie som har skrevet den ordløse boka om ei modig lita jente som treffer en rev. De blir venner, men plutselig slår instinktet til og reven gjør som rever gjør, det skremmer Nora. – Dette er ei spennende bok for barn. Den er uten tekst, en historie du forteller sammen med barna og kan diskutere sammen med dem gjennom uttrykksfulle bilder, sier den unge forfatteren.
Modig forfatter
Vi møter Jenny Løvlie fra Ekkerøy dagen før hennes første boklansering. Hun er spent på mottakelsen, for ikke bare er det hennes første utgivelse, det er også noe så sjelden som ei ordløs bok med hennes egne illustrasjoner.
Jenny er utdannet illustratør med 3 års utdanning fra det anerkjente Kingston Universitet i London, og boka er hennes eksamensoppgave. – Jeg er fornøyd med resultatet, men veldig spent på mottakelsen, sier hun. Boka gis ut på eget forlag med egne penger.
Ekkerøy – barndommens paradis
– Jeg ville at boka skulle handle om det å vokse opp, jeg har hentet inspirasjon til boka fra min egen barndom, forteller Jenny. Hun er vokst opp på Ekkerøy med natur, hav, vær, og ville og tamme dyr på nært hold.
– Jeg er opptatt av forholdet mellom barn og dyr. Vi menneskeliggjør dyrene for mye, jeg er opptatt av at vi må forstå at dyr er dyr. Jenny legger til at mye av inspirasjonen er det hentet fra norsk og nordnorsk natur, norske eventyr og det å vokse opp på Ekkerøy. – Samtidig er det en liten dame som er hovedpersonen i historien, Nora er tøff.
Silent books
Silent books er uttrykket som brukes om ordløse bøker i Europa. – Det er mer vanlig ute i verden enn her i Norge, men det fins likevel et smalt marked for denne typen bøker, forteller Jenny. Hun innrømmer at det er vanskelig å jobbe uten tekst, nesten som å jobbe med stumfilm. – Man må tenke i sekvenser som er tydelige, men ikke for forklarende. Jenny har brukt over 3 måneder på boka som var klar for trykking i fjor.
Tilgjengelig for alle
– Ei bok uten tekst er tilgjengelig for alle, uansett språk. Den skaper pusterom for barn som har lese- og skrivevansker, sier Jenny.
– Når du «leser» den er det din historie som kommer, din egen tolkning. I barnebøker med tekst læres teksten, når man leser Nora blir det en ny historie hver gang. Jenny har testet boka overfor unger fra 4-12 år. – De aller minste syns den er ganske skummel, den passer nok best for barn mellom 6-10 år.
Egen signatur
Jenny har sitt eget visuelle uttrykk i sine arbeider og har funnet sitt eget uttrykk. Det er skapt av en stor prosess, de som «leser» Nora vil se det. Hun scanner teksturer på forhånd, lager en collage og bygger det visuelle uttrykket derfra.
– Det er en organisk prosess der jeg hadde et sett med komponenter for å holde uttrykket i en sammenheng i farger. Teksturer er håndlaget, så scannes de til en collage i photoshop, forklarer Jenny som allerede tenker på en ny bok etter Nora. – Jeg har lyst til å lage en bok om døden, også uten tekst. Døden er så vanskelig å forklare med ord, kanskje det er lettere i ei ordløs bok, sier den nye forfatteren.