Hun fotograferer, designer, leier ut leiligheter og bobler av nye idéer og muligheter. Iris Egilsdatter er et typisk eksempel på kreative kulturnæringsbedrifter som Hermetikken Kulturnæringshage har flere av allerede. Nå blir hun endelig en del av vårt nettverk. 

Hvis du er i Skiippagurra i Tana og kjører mot Finland finner du Iris sitt splitter nye utleiekonsept, Tana Panorama Apartments, på høyre siden mot Tanaelven. I et drøyt år har hun tatt i mot gjester som setter pris på moderne fasiliteter i et sub-arktisk paradis.

- Jeg begynte med utleie for å være min egen herre og ha frihet til å jobbe med foto og andre kreative idéer. En åtte til fire -jobb er ikke noe for meg. Med inntekt fra utleie kan jeg velge hvilke fotojobber jeg vil ta. Det gir en større kunstnerisk frihet.

18386714 10158472664380417 55200541 n


En dyktig fotograf

Iris er et kreativt menneske, utdannet fotograf og designer. Hun er eventyreren som har reist verden rundt, men som kom hjem og fant kjærligheten og livsveien ved Tanabredden. Men det betyr ikke at hun har slått seg til ro i forhold til sitt kreative potensiale. 

- Jeg brukte lang tid på å finne riktig fotoskole, for jeg ønsket en skole hvor jeg kunne fordype meg innen både dokumentarfotografi og reklame. To vidt forskjelle veier i fotoverden. Den ene handler om å tilnærme seg mennesker på et svært personlig plan, åpne essensen deres og videreformidle den. Den andre handler om kulturell forståelse i form av symbolikk og snakker til underbevistheten. 

- Jeg ønsket å lære begge retningene! Derfor valgte jeg den prestisjetunge skolen Bilder Nordic School of Photography i Oslo og høsten 2010 satt jeg på skolebenken, på første rad selvfølgelig.

Livet etter skolen ble svært annerledes enn forventet. 

- Jobbene jeg ønsket kom ikke på løpende bånd og jeg har vært tvungen å ta mange strøjobber og gjøre fotograferinger som overhode ikke er i min stil. Derfor startet jeg Tana Panorama Apartments, slik at jeg kunne få økonomi og tid til å utfolde meg kunstnerisk. 

- I dag er jeg veldig mye inne på bussiness-siden med mitt leilighetshotell. Hodet er mest opptatt med å tenke strategi og investering. Ved å melde meg inn i Hermetikken håper jeg at jeg får nye impulser som hjelper meg til å åpne for det kreative igjen, slik at jeg igjen kan jobbe med det jeg synes er gøyest.

Iris jobber i dag med portrettfotografering, artistfoto-oppdrag, bedriftprofilering, produkt- og kunstfotografering. Men hun vil jobbe enda mer i dette kreative feltet. 

Hun understreker at hun retter seg mot bedriftsmarkedet, ikke privatmarkedet, så hvis du er ute etter å få tatt bilder av barn, konfirmanter eller bryllup er det ikke meg man ringer, sier Iris.

- Heldigvis har vi en dyktig fotograf som tar slike oppdrag; Marie Louise Somby. Hun er jo også en del av Hermetikken-nettverket. Det er bra at vi er fotografer med hver vår stil og hvert vårt interessefelt. 

TorillOlsen2015 1017

Samfunnsløft innen turisme

Som det kreative mennesket Iris er har hun mange fremtidsplaner og visjoner. Og hun har erfaring både som journalist, designer og fotograf.

Hun vil utvikle overnattingsbedriften sin på sikt og satse på nye kundegrupper. Arktis er en turistmagnet, det er store muligheter for flere kunder fremover.

- Jeg liker at folk skal oppleve og vite om Finnmark. Jeg elsker fylket mitt og forteller gjerne om opplevelser de kan få her, hvordan vi lever og hva vi er opptatt av. Jeg passer på at når de kommer til Tana Panorama så møter de folkesjela i Finnmark. Man kan vel si at jeg er en selverklært representant, sier Iris med glimt i øyet.

I tillegg har hun planer om å utvikle designeren i seg, men hun vil holde kortene litt tett til brystet enda en stund.

- Det er ikke alle drømmer som er moden nok til å fortelle om ennå, men jeg kan love at det bobler av masse planer og idéer, sier Iris og er tydelig på Øst-Finnmark er full av muligheter.

Business-kvinne og kreativ fruktkake

Når Iris Egilsdatter nå går inn i Hermetikken Kulturnæringshage blir hun medlem av to. For hun er allerede tilknyttet nyetablerte Sápmi Næringshage. 

- For meg, som har en splittet personlighet mellom businesskvinne og kreativ fruktkake, er det idéelt å være medlem begge steder. Sápmi Næringshage hjelper til med blant annet marked og økonomi, men sammen med min rådgiver er vi blitt enige om at kunstneren i meg trenger likesinnede som forstår seg på kulturnæring, kreativitet og kunst. 

- Dessuten kjenner Hermetikken andre kreative aktører i fylket og gir kompetanseheving på områder som er viktig for meg.

Iris håper å få hjelp til å utvikle sine kreative prosjekter, både strategisk og økonomisk. For eksempel når det gjelder hvor og hvordan søke støtte. Og hun har forventninger om at hun får et enda større nettverk ved å være i Hermetikken Kulturnæringshage. 

- Jeg håper også på få henge mer med både Torill og Mette, da jeg synes de er to tøffe damer som gir meg mye driv. Og til sist håper jeg at jeg selv kan være til nytte for Hermetikken, da det er et strålende samarbeid, bedrifter i mellom.

Velkommen til vårt kreative nettverk

Hermetikken Kulturnæringshage ønsker Iris velkommen på laget, og tror hun er et viktig tilskudd til miljøet. 

– Iris er en dyktig fotograf, og vi begynner nå å få et veldig spennende fotograf-miljø i næringshagen, sier daglig leder Mette Westlie. 

- At nettverket har en rekke solide aktører innen enkelte bransjer, er kjempespennende og gjør at vi kan få til enda mer samarbeid og utvikling. 

Westlie understreker at det er interessant Iris også satser på turisme og opplevelser.  

Dette tror hun vil være en sterkt voksende næring i Varanger i fremtiden. Her har vi også flere bedrifter i Hermetikken som satser på opplevelser og kulturformidling i sitt reiselivstilbud.  

- Og sist, men ikke minst: Iris er en ressurssterk person med pågangsmot, kreativitet og gjennomføringskraft, og vi er veldig glade for å ha henne med på laget vårt. Velkommen til oss!

(foto: Torill Olsen)