Samovarteateret får Barents kulturstipend

 In Nyheter

Samovarteateret er en av Nord-Norges viktigste aktører når det kommer til Russlandssamarbeid og teater som kunstform. Under ministermøtet i Arkhangelsk mottok Samovarteateret Barents kulturstipend for prosjektet: «Vannveien til Petrozavodsk».

Det skriver Martin Lerberg Fossum i Barentssekretariatet i denne artikkelen som gjengis i sin helhet:

Utdelingen av Barents kulturstipend skjedde i forbindelse med ministermøtet i Arkhangelsk hvor utenriksministrene fra alle de fire landene i Barentssamarbeidet var tilstede. Stipendet på 10 000 euro skal gå til å gjennomføre prosjektet «Vannveien til Petrozavodsk». 22 prosjekter fra norsk side var nominert til stipendet, tilsvarende kulturstipend ble tildelt prosjekter i Finland, Sverige og Russland

Prosjektet skal utforske den sørlige delen av Barentsregionen – Karelia, via vannveien. Det planlegges gjennomført en reise med båt fra St. Petersburg til Onegasjøen, som skal ende opp i Petrozavodsk ved Det Karelske Nasjonalteater og Det Karelske Dukketeateret. Her skal besetningen gjennomføre en workshop sammen med de russiske scenekunstnerne hvor de jobber med temaene vann, vennskap og ferdsel langs grensene. 

Norsk-russisk samarbeid

Samovarteateret er et profesjonelt teater etablert av Bente S. Andersen i Kirkenes i 1990. Teateret har satt opp mer enn 50 ulike profesjonelle teaterproduksjoner med scenekunstnere fra 15 forskjellige land, med opptil 8 språk på scenen samtidig. Samovarteateret har 6 fast ansatte og engasjerer hvert år mellom 15 og 35 kunstnere til sine ulike produksjoner og prosjekter.

Samovarteaterets kunstneriske praksis handler om å skape møteplasser mellom mennesker, mellom ulike kunstnere og kulturaktører, mellom kunstnere og publikum, på tvers av landegrenser, kulturer, miljøer og profesjoner. Samovarteateret har et spesielt fokus på å jobbe med russiske.

Samovarteateret har hatt fokus på samarbeid med Russland helt siden oppstarte i 1990 og har gjennomført flere større norsk-russiske prosjekter og festivaler. Her kan nevnes det store teaterstykket «Krig er for ingen», den russiske versjonen av «Sånn kom hele verden inn gjennom døra» som ble laget til 70-årsmarkeringa av frigjøringen av Sør-Varanger i 2014. Det var etter ønske fra Severomorsk og Petchenga at Samovarteateret lagde denne russiske versjonen av teaterstykket.

Barn og ungdom

Samovarteateret står også bak «Internasjonal barne- og ungdomsteaterfestival som ble arrangert i Kirkenes annen hvert år mellom 1994 og 2002, samt i 2010. Teateret har fokus på at barn og unge må få egne møteplasser for å dyrke interessen for teater og scenekunst. Festivalen hadde mellom 200 og 350 deltagere hvert år, fra Norge, Russland, Finland og Sverige.