Šoop šoop – ny arena for samisk design

 In Nyheter

Šoop šoop – Sami Design Days 2020 er den første profesjonelle samiske designmessen som er arrangert i Norge. Dette er en ny arena for samisk design og en møteplass for designere, utstillere, tradisjonelle håndverkere og innkjøpere midt i en av Sápmi største byer; Tromsø. 

De samiske designdagene skal fremme både store og små designaktører og utstillere fra Norge for å tilgjengeliggjøre deres produkter til motebutikker, interiørforretninger, gallerier, museer og øvrig.

Ved å fremme hvordan samisk design skal være synlig utover et tradisjonelt turistmarked viser de samiske designdagene mangfoldet i samisk identitetsuttrykk i en leken og urban setting med respekt for tradisjonell kultur og identitet.

Under designdagene vil det være duket for å se det beste av samisk design innenfor klær, smykker og interiør, visning av produktlanseringer for kommende sesong til innkjøpere, samt mulighet for lokalbefolkningen å handle produkter som ikke tidligere har vært tilgjengelig i Tromsø.

Foto: Marie Louise Somby

Initiativet til Šoop šoop kommer fra Sametinget

Det fins en stor kilde av duodjiutøvere og andre kulturaktører som skaper produkter som er særpreget for Sápmi. Mange bedrifter er under utvikling og trenger flere muligheter for å nå markedet. Og det er ikke tvil om at leverandører og turister gjerne vil ha lokale produkter av høy kvalitet. Så både tilbud og etterspørsel er der, men trenger enda mer oppmerksomhet for å selge og kjøpe mer av unike samiske produkter.

Det sier rådsmedlem på Sametinget, Silje Karine Muotka.

Muotka, Silje Karine.jpg

Silje Karine Muotka. Foto: Samediggi

– Med dette initiativet ønsker vi at de samiske aktørene kan stimuleres til produsere nok til å møte etterspørselen. Leveringsevne er viktig. For ved å skape oppmerksomhet som vi med Šoop šoop i Tromsø tror vi at også innkjøpere blir mer interessert i samiske kvalitetsprodukter, og her ligger det et stort potensiale for gode avtaler.

Vi har valgt Tromsø som arena for det første Šoop šoop – Sámi design days av flere årsaker. Der fins et større publikum, innkjøpere og turister. Vi samarbeider med reiselivet i Tromsø og Tromsø kommune.

På spørsmålet om prosjektet blir videreført er svaret ja. – Jeg gleder meg veldig til å til å være i Tromsø disse dagene. Det blir et viktig treffpunkt, sier Muotka.

Arrangørsamarbeid

Det er Àrvu med Marie Louise Somby og Karine Kimo Pedersen som er tekniske arrangører for Šoop šoop sammen med Kreativ Industri og Være.

– Vi har sammen stått for merkevarestrategi. Vårt ansvar har vært design og fotokonsept, samisk språk og historiefortelling, utvelgelse av designere, promotering på sosiale medier. Sammen med Kreativ industri har vi også gjennomført selve organiseringen, forteller Karine Kimo Pedersen.

Om årets messe blir suksess så håper vi at Sametinget ønsker å gjøre dette til en årlig happening, og gjerne en som er mobil og kan bytte sted hvert år, kanskje til og med over landegrensene i Sápmi etterhvert, sier hun.

Og siden Sametinget allerede er positivt innstilt til å videreføre prosjektet er det ikke umulig at det blir mer Šoop šoop i fremtiden.

 

Om arrangementet

Arrangementet er en del av Samisk uke i Tromsø som foregår i perioden 2.2 til 9.2.2020.

4. februar: Messedag for bransjen – Innkjøpere og utstillere.
5. februar: Salgsmarked åpent for publikum.

Følg Šoop Šoop – Sámi Design Days på Facebook: www.facebook.com/samidesigndays

Oversikt over utstillerne

Abanti

Abanti jobber med klesdesign fra Finnmarksvidda. Som samisk designer tar hun opp samiske spørsmål, og bringer samfunnstemaer ut på catwalken. Samiske tradisjoner, historier og dagsaktuelle temaer er hennes største inspirasjonskilder. Likevel er Abanti opptatt av å presentere det samiske i vestlig moteverden, på en nyskapende måte.

www.abanti.no

Ábi eadni

Ábi eadni er en bedrift med bakgrunn i sjøsamisk kultur. På verkstedet produseres det luhkka, skinnprodukter, tøydukker for barn og keramikk.

www.facebook.com/abieadni

Alva

På Alva ønsker vi å lage bruksting med høy kvalitet og tidløs design. Noe ekte. Med røtter til landsdelen, skogen, fjellet og havet. Tilhørigheten til det samiske ligger i bunn for alt som skapes. Både i materialer og formspråk. Vi bruker moderne teknikker og utstyr. Firmaet eies og drives av Geir Anders Hætta Berg og Sissel Horndal.

www.alva.no

Berit Alette Sara

Ulike produkter som kopper, glass, belter, duker og putetrekk med motiver fra samisk reindrift og kultur.

www.facebook.com/berit-alette-sara-duodji

Boble Glasshytte

Boble glasshytte ligger i Karasjok, og er Finnmarks første og eneste glassblåseri, med åpent verksted og verkstedutsalg. Tonje Tunold designer alle produktene fra Boble glasshytte, inspirert av den samiske kulturen og Finnmarkslyset.

Hvert eneste glass er frihåndsblåst og håndformet av oss på glasshytta, og dermed blir også hvert glass like unikt som et fingeravtrykk.

www.bobleglass.com

Davvi Siida

Hos Davvi Siida kan du få kjøpt ulike tradisjonelle duodji-produkter og moderne designprodukter. Ellinors kjærlighet til egen kultur og sitt folk viser seg g jennom håndverksproduktene. Ellinor står selv for produksjonen av deler av varene, og det er særlig ullpleddene som hun har designet som hun er kjent for.

www.davvisiida.no

Design Marja Susanne

Marja produserer alle produktene selv på verksted i Kautokeino. På messen blir det presentert kjeskinnsluer, selskinnsluer, votter av selskinn, kjeskinn og hjemmegarvet reinskinn, leggvarmere av kjeskinn, vadmelsvesker, belter og andre accessoarer. Alle produkter er håndlaget, og ingen blir helt lik. Bruker også detaljer som fremhever det samiske på en eller annen måte.

www.facebook.com/design-marja-susanne

Gobmi/Ghost

I møtet mellom den øde vidda i nord og det urbane bylivet i sør, finner vi Gobmi/Ghost. Det nyoppstartede klesmerket blander samisk-inspirert design med moderne streetwear i en unik miks som tar vare på tradisjoner samtidig som det omfavner nåtidens trender.

www.gobmighost.com

Graveniid

Etisk mote inspirert av vår samiske bakgrunn – strikket i Karasjok og Alta i Nord-Norge, Sápmi.

www.graveniid.no

Illu Wool

Illu Wool er et arktisk barneklesmerke, med opphav i Nordreisa. Vi lanserte vår første kolleksjon med ullklær i 2018. Vår visjon er å fremme den arktiske levemåte
og kultur ved å designe nyskapende barneklær. Nye kolleksjoner er designet, og vi er klare for å vise de frem.

www.illuwool.no

Jorunn Løkvold

Jorunn syr i dag ulike kofter, klær i samisk design og annen tradisjonell duodji. Hvert produkt er unikt, og utspringer fra sjøsamisk kultur, tradisjoner og design. Kunden får være med i designprosessen av sitt unike plagg/produkt. Produktene tilpasses tiden, kundens ønsker og behov, og skal være bærekraftig i god duodjitradisjon. Gjennom Jorunns duodji formidles samisk identitet og tilhørighet.

www.jorunnlokvold.no

Kine Yvonne Kjær

Kine Yvonne Kjær er illustratør og designer – inspirert
av det samiske og nordnorske. Sammen med illustrasjonsprodukter lanseres også Wayawaya-vesker som Kine har vært med på å utvikle. Veskene har utspring i samisk og zambisk design, og er et sosialt entreprenørskap som holder til i Zambia, men er fra Tromsø.

www.kinekunst.com

LilleLi ́s smykker

LilleLi håndlager samiske smykker i Alta. Får inspirasjon i alt det vakre som finnes i naturen, i kreativt design og at de plutselig popper opp i hodet, slik at alle kan bruke det uansett kultur og etnisitet. Vi smykkes – mii čiŋadat.

www.facebook.com/lillelis

Laš

Laš er et bærekraftig, samisk klesmerke med elementer fra samisk kunst. I samarbeid med den unge samiske kunstneren Laila Labba, har vi plagg med en helt unik samisk look. Laš bruker mindre elementer for å fremheve et samisk uttrykk, som for eksempel knapper laget av en duoddjiutøver. Laš fokuserer på å ikke overprodusere klær, og vi bruker stoff som er vennlig mot miljøet. I plaggene fra Laš brukes det naturfiber og resirkulert materiale.

www.l-a-s.no

Laila Brandsfjell

Laila elsker å formgi, skape og fortelle historier fra Saepmie. I februar kommer Laila med gïetevärja – perleheklede armbånd montert med garvet reinskinn og sølvknapp. Sølvknappene er laget av Marainens silver.

instagram: lailabrandsfjell

Makemi

Makemi ønsker å bevare måten vi har levd på i nord ved
å formidle natur- og kulturtradisjoner g jennom moderne interiørdesign. Produkter som skal selges på Šoop šoop er putetrekk og dørmatter med forskjellig motiv.

www.makemi.no

Nordlysdesign Ceramic

Nordlysdesign Ceramic er produktdesign i keramikk. Designer bruksprodukter som middags-tallerken, lunch-tallerken, suppe/dessert-skål og krus. Designet symboliserer vår arktiske natur og kultur.

www.facebook.com/nordlysdesignnokeramikkverksted

Ove Stødle

Ove Stødle har som mål å manøvrere balansen mellom å iverta tradisjonsrik duodji, samtidig som han presenterer unike designobjekter i sine kolleksjoner. Til messen
tar Ove med seg en vuodjaskáhput som er lagd på tradisjonell måte, tenkt som en bærekraftig lunsjboks, som en japansk bentoboks. Vuodjaskáphu er lagd kun av tre. Materialene som blir brukt er hovedsaklig fra mitt lokalområde.

instagram: ovestodle

SiEvA design

SiEvA design selger samisk skreddersøm og design basert på samiske verdier og kultur. Syr etter bestilling fra kundens ønsker. SiEvA design produserer klær til hverdags bruk med samisk vri, men også tradisjonelle samiske klær.

Sámi stories

Sámi stories formidler den samiske identiteten g jennom interiørprodukter. Vi bruker samiske naturmaterialer som skinn, horn, tre og ull. Designet bunner fra samiske tradisjoner og formes om til et moderne uttrykk.

www.facebook.com/samistories

Tjåenieh

Tjåenieh designer og produser gavepapir, plakater og kort til de fleste anledninger. Produktenes egenart er den samisk inspirerte designen og samisk tekst. Jeg har til nå i hovedsak hatt fokus på det sørsamiske markedet, men er nå klar for å produsere kort med lulesamisk og nordsamisk tekst.

instagram: tjaenieh