Surstoff – Dagen derpå

 In Nyheter

Etter store hendelser blir man ofte sliten etterpå. Slik er det ikke etter den 3. Surstoff Kulturnæringssamlinga vi hadde i Alta i oktober. Vi har fått påfyll, nye tanker og et enda større nettverk av kulturnæringsaktører i Finnmark. 

Det har også deltakerne på Surstoff fått, skal vi tro tilbakemeldingene. Her er utdrag fra et par meldinger vi fikk inn etter konferansen: 

Jeg har knyttet noen gode kontakter og fikk noen konkrete avtaler om finansiering og oppdrag. Fantastiske, entusiastiske kulturpersonligheter som alle har sagt de vil hjelpe meg om de kan. Dette var utrolig gøy! Dere har vært flinke. Jeg er så stolt over at dere klarer å skape så mye positivitet rundt folk med rare tanker og ideer.”  

Kulturnæringsgründer (kvinne)

Tusen takk til alle som har stått på og fått til at Surstoff ble en berikelse for oss som deltok. Slike konferanser og nettverksbyggere trengs. Keep On Rocking!

Fotograf /journalist (mann)

DSC 4774

– Det er selvsagt hyggelig for arrangørene og styringsgruppa, det forteller også noe om viktigheten av en slik samling for kulturnæringsaktører i Finnmark. Men det endelige resultatet av evalueringa er ikke klart enda. Det jobber vi med nå, sier Mette T. Westlie, leder for Hermetikken Kulturnæringshage som er prosjektleder for Surstoff-prosjektet.

Alle gode ting er 3

Konferansen i Alta var den tredje i rekken, den første samlinga var i Vadsø, den andre i Hammerfest. 

– Øvelse gjør mester, sier ordtaket, det gir oss i alle fall erfaring om hva som fungerer og hva deltakerne sier de har behov for. Det prøvde vi å svare på når vi jobbet med arrangementet i Alta, sier Westlie. 

Nytt av året var først og fremst at foredragene var færre, men mer grundig. Salg, synlighet og styrke var hovedkomponenter i programmet. Mer tid til ”mingling” og mulighet til å møte virkemiddelapparatet ansikt til ansikt var også et behov vi oppfylte denne 3. gangen.

Her er bildet fra Virkemiddelkaféen, f.v. Ingrid Dokka, Nordnorsk Filmsenter, Christina Hætta, produsent, Kristin Sundelin, Scene Finnmark. Foto: Torill Olsen.

DSC 4818

Og for første gang prøvde vi å svare på kulturnæringsaktørenes sterke ønsker om å få en salgsarena i forbindelse med konferansen. Det er årsaken til at nyskapingen ”Kulturweekend” så dagens lys. Det er en mini-kulturfestival hvor kulturnæringsaktører- og bedrifter får en arena å vise seg frem på, selge og tjene penger.

Linn Henriksen fra Surstoff-styringsgruppe har vært prosjektleder for Kulturweekend. Til iFinnmark like før konferansen og kulturweekend sier hun:

– Konseptet går ut på å utvikle et særdeles genuint og stilig arrangement som kicker liv i en høsttung finnmarksby. Kreere en helg full av opplevelser og inspirasjon med fokus på den fantastiske kulturrikheten vi har i fylket vårt. En liten festival av typen du absolutt ikke kan gå glipp av! Det skal være kunst og kultur over alt. Her skal man virkelig lades opp til mørketiden, står det i festivalomtalen.”

Her er bilde av Linn Henriksen (t.v.) og Benedicte Lyng som stod i bresjen for å få Kulturweekend gjennomført for første gang. Foto: Torill Olsen.

DSC 4797

3 år med opptur for kulturnæringene

Surstoff Kulturnæringsprosjekt har eksistert i 3 år og arrangerte den foreløpig tredje og siste konferansen i denne omgangen. Om det blir en videreføring av prosjektet i en eller annen form er ikke avklart.

Målet med prosjektet har vært å bistå til at kulturnæringsaktørene i Finnmark blir mer synlig og sterkere og får faglig påfyll og arena for nettverk og kunnskap. Styringsgruppa har vært fra Hammerfest, Alta, Vadsø og Berlevåg og på den måten vært organisert med bidrag fra hele fylket. 

Det er Finnmark fylkeskommune, Innovasjon Norge og Sparebanken Nord-Norges Kulturnæringsstiftelse som har stått for hovedfinansieringen av den 3-årige storsatsingen på kulturnæringer som savner sidestykke i landet. 

– Det er morsomt at SURSTOFF også har vakt interesse andre steder i landet.  Vi har blitt kontaktet, og vært flere steder og presentert satsingen og delt av våre erfaringer, sier Westlie. Kanskje kan arbeidet vi har gjort i Finnmark også bidra til større satsing på kulturnæringsbedrifter andre steder i landet, og det skal vi være stolte av.

DSC 4767

– Veien videre er åpen, men også  full av muligheter. Vi skal nå bruke tid på å evaluere og analysere resultatene av Surstoff-satsingen, også sammen med finansiørene. Da vil vi særlig se på om  vi har nådd de målsetningene vi satte når vi startet og hvordanbedriftene og aktørene selv har høstet fordeler av prosjektet.

Det sier Westlie og avslutter med:

– Tusen takk til alle de flotte og dyktige kulturnæringsaktørene som har bidratt med kunnskap, inspirasjon og erfaringer på de tre samlingene!

Billedtekst: Mette T. Westlie holder foredrag på Surstoff-konferansen i Alta med tema: «Utviklingstrekk som utfordrer og gir muligheter for kulturnæringene i årene fremover». Foto: Torill Olsen.