Topp musikk og tysk øl-festival på Grenseløsfestivalen

 In Nyheter

Grenseløsfestivalen i Kirkenes er ung, men vokser fort, takket være én mann: Stian Labahå. Til høsten får publikum høre musikere i toppklasse og delta på tysk øl-fest (Foto: Tor Sandø).

Grenseløsfestivalen i Kirkenes er ung, men vokser fort, takket være én mann: Stian Labahå. Til høsten kommer Vamp, Åge Aleksandersen, The white foxes og Highasakite, vinnerne av to priser på Årets spillemannsutdeling. Flere musikalske nyheter blir det helt frem til mål, sier festivalsjefen. Men han kan ikke dy seg for å komme med enda en overraskelse: Det blir tysk øl-fest med svært telt, tyske pølser og et 10-manns blåseorkester!

Elsker festival
– Jeg elsker å jobbe med festival. Jeg har det vel i blodet, for jeg starta mitt første arrangement da jeg var 11 år. Jeg leide samfunnshuset og bygde diskotek med masse lys ingen hadde sett før, forteller Stian Labahå. Det utviklet seg til arrangement i Oslo Spektrum og i Trondheim og Bergen før han kom hjem og startet Grenseløsfestivalen.

Den første Grenseløsfestivalen
– Grenseløsfestivalen starta i 2012 med at jeg booket Vinni (Øyvind Sauvik), kjent for sine imponerende sangversjoner i TV 2-programmet «Hver gang vi møtes». Tilfeldighetene gjorde at jeg også booket Sirkus Eliassen akkurat da de ble kjempepopulær med «Æ vil bare dans». Når de var på plass hentet jeg inn et par lokale innslag, og dermed var verdens første Grenseløsfestival skapt. På 2 år har festivalen vokst fra 700 publikummere det første året til 2200 det 3. året. – Nå jobber vi med å etablere oss i markedet. Målet er 6000 publikummere, sier han med overbevisning.

Enmannsfestivalen
Stian Labahå jobber 100 % alene hele året og tar alt av bookinger, vaktordninger, organisering, markedsføring, sponsormøter og planlegging. I tillegg jobber han full stilling som brannmann, hjemme har han kone og ett barn og en ny på vei. – Nei, jeg har ikke fritidsproblemer, sier Stian med et smil, og legger til at han henter inn hjelp når festivalen starter. Til festivalen i 2014 tok han inn 10 frivillige, i tillegg til flere som jobba dugnad. – Jeg gjør dette for gleden og utfordringene, ikke for penger. Det er klart at gode tilbakemeldinger betyr mye, gleden ved å lykkes. Han legger til at dugnadshjelp, frivillige og næringslivet i Sør-Varanger har støttet opp om festivalen.

Utfordringer
Festivalen begynner å bli litt for stor for lille Kirkenes, mener Stian. – Det er mange utfordringer knyttet til avstand, utstyr og publikum. Mangler man noe, for eksempel lyd og lys, er det langt å hente. Sammenlignet med andre festivaler, for eksempel i Oslo, trenger dem ikke betale 200 000 kroner for reise til artister og crew. I tillegg kommer overnatting. Der mange som ikke tenker på hva det faktisk koster å lage festival utenfor sentrum.

Overraskelser og tysk øl-fest
Stian Labahå er i full gang med planlegging av årets festival som gå av stabelen 4.-5. september. Han har allerede offentliggjort bookinger av Åge Aleksandersen, Vamp, Highasakite og det Vadsøbaserte bandet White Foxes. 

Publikum får også oppleve en tysk øl-fest, kanskje verdens nordligste? – Vi har leid et svært telt, et 10-manns blåseorkester fra Oslo, tyske pølser og tysk øl.

– Det tror jeg publikum setter pris på! Stian lover at det kommer flere overraskelser utover vår og sommer og det kommer til å bli det beste programmet noensinne. – Det kan jeg si, for jeg er den eneste som vet hva programmet er! Allerede førstkommende torsdag slippes neste artist, følg med grenseløsfestivalen nettside: www.grenselosfestivalen.no

Et fornøyd Hermetikken-medlem
– Det var Harald Devold som tipset meg om Hermetikken og jeg sa ja til å bli medlem i fjor. For meg er hermetikken er sparringspartner, en markedsføringskanal, og der sitter flinke folk som kan hjelpe med papirer og søknader når jeg trenger det, sier Stian. – Jeg får også informasjon om kurs og invitasjoner og når frem til kulturen i Vadsø. – Jeg er egentlig veldig fornøyd med hermetikken, sier han.