Verdens første Moltafestival!
– Vi er i rute og gleder oss til å ønske velkommen til Moltafestivalen med god, kortreist mat, god musikk, spektakulær natur og fine folk her på Rolvsøya; Midt i havet mellom Havøysund og Hammerfest på 71º nord.
Det sier Siss-Heidi Hansen, blid og entusiastisk som vanlig. Det er hun som er festivalsjefen, driver Molta AS og Tufjord brygge, og som inviterer til historiens første Moltafestival.
– Det er mye og ordne, men jeg har mange gode hjelpere. Det meste er på plass. Nå er det bare innspurten som står igjen, og endel dugnader må gjennomføres.
– Det vi er mest spent på nå er om folk kjenner sin besøkelsestid og kommer ut hit; Eneste reisemåte er med båt, vi bor jo på ei øy langt ut i havet!
”Ildsjel-bedrifter” får det til
Siss-Heidi Hansen og hennes bedrifter er medlem i Hermetikken Kulturnæringshage. Som så mange andre av våre bedrifter er eierne fylt av ildsjel-kraft; Folk som står på for noe mer enn sin egen inntjening. De ønsker å skape noe for samfunnet og folkene rundt seg, gjerne uten å regne på kronene.
Moltafestivalen er et slikt prosjekt.
– Det er jo en splitter ny festival, så vi er spent på hvordan dette går. Man kunne saktens ha ventet noen år, for å ferdigstille fabrikken, den nye ytre fasaden er ikke på plass, og endel i fabrikken kunne vært utbedret ytterligere, men jeg tror ikke folk ser på det, de ser kanskje heller på det som en ekstra sjarm. Det håper jeg i alle fall.
– Tørrfiskloftet er vakkert, og vi gleder oss til dekoreringen med mange glade damer, det kommer til å bli knallbra.
Sier Siss-Heidi og viser tydelig at hun er optimist, liker å prøve nye ting og ikke er av dem som tar sorgene på forskudd. Hennes mantra er at hvis vi ikke tør noe, så blir det jo ikke noe av. Det ordner seg alltid på et vis!
Daglig leder i Hermetikken, Mette Westlie, berømmer arbeidet til Siss-Heidi.
– Vi trenger sterke opplevelsesbedrifter i Finnmark som satser på lokal mat, spektakulære naturopplevelser og gode historier om vår historie og kultur.
– Vi gleder oss til å få oppleve Moltafestivalen for første gang, og skal selvsagt være tilstede!
Viktig med gode hjelpere
Moltafestivalen hadde aldri blitt til uten gode hjelpere, sier Siss-Heidi og kan ikke få rost sine medhjelpere nok.
Programmet er snekret med hjelp av Birgit Kristensen, og det et et morsomt program. Det viser at både store og små kan finne på aktiviteter på fabrikken, hvor alle dører blir åpnet på dagtid, både til Galleriet og Damperiet. Ellers er det en del turer og mange andre opplevelser som folk kan delta på.
– Vi lager jo festival for første gang, og da er det så flott å få hjelp fra Emilie Isaksen fra Måsøy i vekst (bildet t.v.) omstillingsorganet i Måsøy kommune. Hun er samfunnsplanlegger fra UiT – Norges Arktiske Universitet og arbeider som reiselivsutvikler.
Emilie Isaksen forteller at det er kjempespennende å være med å bygge opp en helt ny festival. Ved siden av å gi tilskudd og rådgivning til Moltafestivalen betegner hun seg selv som ”en potet for festivalen”.
I hovedsak har Emilie styrt mediehåndteringa, driftet sosiale medier, laget nettsider, betalingsløsninger og vært aktiv i planlegging.
– Hovedjobben er å få informasjon om festivalen, den er jo helt ny så man må markedsføre bredt og mye. Det er en formidabel jobb, spesielt på facebook med konkurranser og oppdateringer. Jeg prøver å få folk til å være ambassadører for festivalen, sier hun.
Siss-Heidi forteller at Emilie nylig var innom sammen med Birgit for en gjennomgang nå i innkjøringsfasen.
– Vi sjekker at alt går som planlagt og er i orden. Små detaljer mangler, men det aller viktigste er på plass. Dette skal vi klare å gjennomføre!
Siss-Heidi er også takknemlig for at Varangerkokken, Tor-Emil Sivertsen, tar ansvaret for maten, komponerer gode retter og lager en spennende meny. Tor Emil kommer med kokkelærling Lillian Ida Landin, og en ekstra kokk blir med på laget bare for å ta Rolvsøy i nærmere øyensyn.
Ann Kristin Henriksen fra Havøysund med Ann Kristins Kaker og andre saker har ansvaret for fantastisk gode kaker og annet bakverk, så det blir et flott kakebord på lørdagsformiddagen, det er bare å glede seg, sier Siss-Heidi.
– Så jeg er ganske rolig og avslappet nå like før. Ansvaret for maten er i trygge hender, overlatt til de profesjonelle. I tillegg har jeg hjelp av Linn Sæther som har bistått oss denne sesongen. Henne er jeg svært takknemlig for å ha i teamet.
– Men det flotte med Linn er at hun elsker naturen, uansett vær, hun er ei glad-jente og har masse kreativitet i seg. Sjekk ut hennes facebookside Island photo and art by Linn Sæther med bilder fra naturen her. I Galleriet står Linn sin fotoutstilling sammen med flotte rekved-dekorasjoner. Utstillinger står under Moltafestivalen også, så den bør folk få med seg når de kommer hit! (foto: Linn Sæther)
Hva kan oppleves på Moltafestivalen?
Moltafestivalen er ikke som andre festivaler. Den er liten og vil være liten. I omtalen på nettsiden står det:
«Moltafestivalen er en familiefestival som vil handle om kortreist mat fra havet i alle slags varianter i skjønn forening med musikk»
Og den er er to-delt:
Familievennlig matfestival på dagtid, gratis for alle, der du kan leie båt, dra på fisketur og ta barna med på kunstverksted + få oppleve hemmelige overraskelser.
God mat og drikke på kveldstid for de voksne, flammeshow (det er lov for barna å overvære flammeshowet også) og musikk og dans langt ut i de sene nattetimer.
Torsdag er det 5-retters matopplevelse fra Varangerkokken med lokale råvarer, alt skal skje i det gamle trandamperiet, som har en spektakulær atmosfære og sjarm.
Her er programmet: MOLTAFESTIVALEN
Værgudenes velsignelse
– Vi er sårbare for været på ei lita øy ut i havet. Vi kan risikere å oppleve all slags vær.
Sier Siss-Heidi nøkternt.
Hun er spesielt urolig for mye vind, for da kan småbåtene få problemer med å legge til. Men det er avganger med hurtigbåten Årøy både fra Havøysund (hver dag, ikke lørdag) og Hammerfest (onsdag og fredag) og med gamle Mårøy i tillegg (fredag), som også har lugarer ledige ennå.
– Så selv i litt ruskevær, kan man oppleve festivalen, og vi åpner dørene på hele fabrikken. Men fortsatt håper vi på godt og nydelig august sensommer vær.
Siss-Heidi er nøktern og har selvsagt lagt opp til en plan B med ly for vær og vind.
– Vi har Gunnarnes skole og kan også åpne opp dørene til trandamperiet og fabrikken. Dette selvsagt med ekstra sikkerhet og vakthold. Om noen fra campen vil flytte innomhus er det mulig, hvis vi skulle bli rammet av mye vind og regn.
Campen blir i gangavstand fra fabrikken, og ligger nydelig til ved siden av gamle fiskehjeller, og har en fantastisk utsikt.
Typisk nok er hun er sikker på at alt lar seg ordne, uansett vær. Slik er Siss-Heidi. Og hennes optimisme smitter over på hennes hjelpere.
På spørsmål om Emilie har bedt til værgudene for Moltafestivalen svarer hun:
Det er også en sjarm om været er litt blåst. Jeg syns det er kult med uvær. Men jeg må jo innrømme at det hadde vært fint om den første festivalen kunne få godt vær.
Og så legger hun til:
-Første gang jeg kom til Rolvsøya fikk jeg denne WOW-følelsen. Landskapet, naturen, havet, folkene – alt dette er en opplevelse. Og så en festival i tillegg, det bare må bli fantastisk!
Velkommen til årets triveligste festival, ta med gode varme klær, sko og ditt gode humør, og nyt dagene på Rolvsøy i vakker natur og et sjarmerende festivalområde!