Alle vil se Halvaris 100 samer!

 In Nyheter

Han har reist land og strand rundt i Norge, Sverige, Finland og Russland for å fotografere 100 samer. Han har møtt 100 mennesker som forteller om identitet, følelser, stolthet, gleder og sorger. Nå er det hundrevis av publikumere som besøker fotoutstillingen hver dag der den står i Olavshallen i Trondheim i jubileumsuka for Tråante 2017.

Torgrim Halvari er sliten, men lykkelig.

– Utstillingen har fått en helt fantastisk mottakelse. Det er en jevn støm av folk, mellom 400-500 besøkende hver dag. Det har gått over all forventning og alle er strålende fornøyd. Mange av samene sier at endelig har noen sett dem som de er. Jeg har ikke hørt en eneste negativ uttalelse.  

Forteller Torgrim direkte fra utstillingslokalet.

Her Jonhild Joma og Tove-Lill Labahå Magga som syns utstillingen er flott. 

Tove Lill Labahå Magga og Jonhild Joma. Foto: Torgrim Halvari

En annerledes utstilling

Torgrim Halvari forteller at mange som besøker utstillingen mener at det er en viktig del av Tråante.

– Folk sier at årsaken er at dette ikke har vært gjort før og fordi det viser det samiske på en annen måte en de vanlige fotoprosjektene hvor alle har kofte og representerer den stereotype samen.

Han tror selv den er viktig nettopp fordi den viser hva Sápmi er i dag, hvor variert det er og hvor sterk den samiske kulturen står.

Folk på utstilling. Foto: Torgrim Halvari

 

Siri Broch Johansen (forsidebildet), forfatter, dramatiker og sanger fra Tana, er en av dem som er portrettert i utstillingen. Hun er også en av dem som besøkte utstillingen.

– Det er artig å se at utstillingen ble så flott, og så omfavnet og satt pris på av publikum. Og så må jeg si at det er fint å se Torgrim blomstre og ha suksess. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Et personlig prosjekt

– Dette prosjektet betyr utrolig mye for meg, sier Halvari.

– Jeg jobber gjennom minne prosjekter med å få folk til å tenke, kanskje forandre sine meninger og holdninger, opplyse og skape debatt. Og kanskje får noen en annen holdning til samer og andre mennesker.

Men han innrømmer at dette prosjektet har vært slitsomt å gjennomføre. Samtidig har det gitt resultater langt over det han hadde forventet.

– Jeg er fylt med varm takknemlighet til de som har stilt opp, delt deres tanker og liv med meg og til alle de som til nå har funnet veien til utstillingen.

Men 100 samer slutter ikke med en utstilling på Tråante 2017. Det kommer en fortsettelse.

– Nå skal jeg først hvile ut litt etter dette, så skal jeg starte å skrive teksten til boken som kommer ut på Utenfor Allfarvei til høsten. 

Og om ikke det er nok skal Halvari starte jobben med NRK produksjonen som skal bli 100 bildespill fra prosjektet.

Siste ord – eller bilde, rettere sagt – er verken sett, hørt eller sagt om Halvaris store prosjekt «100 samer».

 Folk på utstilling. Foto Torgrim Halvari