Arctic culture lab inn i Hermetikken

 In Nyheter

Kulturlivet i Kjøllefjord blomstrer. Det nye skuddet på stammen er Arctic culture lab startet av Flavia Devonas Hoffmann og hennes mann, Andreas Hoffmann. De kom til Kjøllefjord i mars da han fikk stillingen som kultursjef i Lebesby kommune.

Nå er Arctic culture lab blitt medlem av Hermetikken Kulturnæringshage. Flavia ser det som en nyttig ting.

– En viktig del av kunstnerisk og kulturell virksomhet er samarbeid og å være med i nettverk.

Hun kommer opprinnelig fra Sveits, men har bodd i Nord-Norge i 2 år. Bak seg har hun blant annet erfaring som daglig leder for en dansefestival i Sveits og et kultursentrum i Sverige.

Kunstprosjekter og mørketidsfestival

Arctic Culture Lab er en tverrfaglig plattform for kunstnerisk og kulturell forskning og er det nordligste residens-programmet på Norges fastland. Flavia forteller videre om den grunnleggende tanken bak bedriften.

– Drivkraften i vårt arbeid er kystkulturens forandring fra en fysisk, filosofisk og vitenskapelig synsvinkel. Arctic Culture Lab tar sårbarheten av tradisjonell kystkultur som utgangspunkt for forskning, tenketanker, residenser og unike kunstproduksjoner som reflekterer om arktiske temaer.

Har du vært i Kjøllefjord i det siste har du kanskje fått med deg utstillingen «Kroppens Essens» på Foldalbrukets trandamperi. Det står Flavia og kultursjefen bak som sitt første kunstprosjekt. Her er bilde av deler av utstillingen.

20160629 162616

Nå jobber de for realisering av festivalen Skábma, mørketidsfestivalen for samisk samtidskultur, som finner sted i november i år i samarbeid med Lebesby kommune.

Om ikke det er nok kjører Arctic culture lab en av en serie residensopphold der en skandinavisk og en baltisk kunstner jobber sammen i to måneder i Kjøllefjord.

– Det er viktig for oss å ta utgangspunkten fra lokale temaer og å få tillknyttning til lokalbefolkning. Det betyr å være åpen, å lytte og å oppfatte dialogen som prosess, sier Flavia.

Kjøllefjord og kystkultur

På spørsmål om hvorfor Flavia og Andreas Hoffmann valgte Kjøllefjord som et sted å etablere sitt kunst- og kulturprosjekt svarer Flavia:

– Kjøllefjord er sterkt preget av kystkulturen. Fordi det er umulig å definere noen tradisjonell, «ekte» form for kystkultur, ligger det et enormt potensial for kunstnerisk refleksjon.

I tillegg ligger Kjøllefjord i Barentsregionen, i det samiske miljøet og på grensen mellom øst og vest hvis man ser på Pomorhandelns historie. Det er en veldig mangesidig grunnlag og gir mye inspirasjon og potensial for kunstnerisk arbeid. 

Med en master i filosofi og en utdannelse som dansepedagog er knutepunktet mellom teori og kreativitet og veien fra ideen til realisering interessant for Flavia. Arctic Culture Lab står sterkt faglig også fordi Andreas har et faglig fundament som kurator, skribent, forsker og foreleser med en PhD om fenomenet «Nordismus i kunsten».

I mer enn 25 år har han vært kunstnerisk leder for forskjellige festivaler blandt annet i Nord-Norge.

– Lebesby kommune satser sterk på kultur og har derfor ansatt Andreas som kultursjef. Vi er begge interessert å utvikle og utforske innovative konsept for kunstnerisk og kulturell virksomhet i periferier, forteller Flavia engasjert.

Forventninger til Hermetikken-nettverket 

For Arctic culture lab og ekteparet Hoffmann er nettverk svært viktig, derfor oppsøkte vi Hermetikken Kulturnæringshage da vi var i Vadsø, forteller Flavia. Hun har forventninger til medlemskapet. 

– Jeg håper å utvide nettverket for kunnskapsutbytte og inspill med og fra andre aktører i det kreative miljøet. Viktig er det også å bli løpende oppdatert om pågående prosjekt, arrangemant og konferanser, men også å få rådgivning om bedriftsøkonomiske spørsmål. 

– Dette er en kjempespennende nyetablering i Kjøllefjord, sier Daglig leder i Hermetikken, Mette T. Westlie. Arctic Culture lab representerer noe nytt, og Flavia og Andreas har mye internasjonal erfaring. Kultur-miljøet i Kjøllefjord har mye spennende på gang og vi er imponert over hva de klarer å få til. Vi gleder oss til å samarbeide med dem, sier Mette.

 

20160629 162758

Foto: Fra utstillingen «Kroppens essens» på Folldalbrukets trandamperi i Kjøllefjord