Designeren med nord i hjertet

 In Nyheter

Hun har travle dager, Karine Kimo Pedersen, som gikk motstrøms og etablerte designfirma i Smalfjord i Øst-Finnmark for 3 år siden. Med firmaet Arktisk Design og et hjerte i nord er hun involvert i stadig flere prosjekter. 

Akkurat nå står hun med ei ny strikkebok i hånden; Deanuleagi Sámefáhcat – Samevotter fra Tanadalen av Kirsti-Synnøve Suongir. Den har Karine designet, en jobb hun trives godt med.

Unknown 1

Forfatter Suongir forteller at det har vært spennende å jobbe med Karine. Hun har bidratt med klare råd om hvordan boken kunne fremstå best mulig. 

– Det var forlaget som satte meg i kontakt med Karine, og det ble veldig bra.   

Karine tror design-arbeid med bøker kan bli et nytt forretningsområde.

– Som designer er bokprosjekter svært interessante å jobbe med. Det gir spennende utfordringer og er noe jeg kunne tenke meg å jobbe mer med i fremtiden.

Det er ikke første gang Karine er involvert i bokprosjekter. I fjor hadde hun cover- og layoutdesign på Ingjerd Tjelle sin bok; Sterke krefter. Det ga mersmak.

Viktig med samarbeid

Arbeid med bokprosjekter krever gode samarbeidsevner. Her er både forfatter, fotografer/illustratører, forlag og trykkeri involvert. I den nye strikkeboka har Karine arbeidet tett med fotograf Marie Louise Somby. Sammen med medfotograf Hanne-Sofie Trosten er det de som har stått for det visuelle. 

Arbeidsprosessen med ei bok er omfattende for designeren, forteller Karine.

– Når tekst, foto og eventuelle illustrasjoner er ferdigstilt så setter jeg alt sammen fra scratch i et egnet designprogram. Når designrunden settes i gang så jobber jeg tett med forfatteren selv for å sørge for at ting blir satt opp korrekt.

– Jeg rådgir og foreslår tekstfonter, farger, oppsett og bildestil. Jeg bistår også i trykkeprosessen med å finne riktig papirkvalitet til boka, både på innsiden og til coveret. Så det er en lang prosess fra et word-dokument til en ferdigtrykt bok. 

Unknown 3

Arktisk design har inngått en mer formalisert samarbeid med Marie Louise Somby fra Kautokeino.

Hun er fotograf fra Norges Kreative Høyskole, og har siden våren 2013 jobbet som fotograf med eget fotostudio på parksenteret i Alta.

Nå samarbeider de kontinuerlig på mange profileringprosjekter. 

På bildet til venstre jobber Somby og Kirsti-Synnøve Suongir mens de jobber med foto til boka om samevotter.

 

 

Et travelt år

Karine Kimo Pedersen driver sitt firma fra Tana med kontordager i Alta, 37 mil unna. Det er viktig for henne å være tilgjengelig for oppdragsgiverne, derfor er det en del reisevirksomhet i jobben. 

– Utenom strikkebok så har jeg jobbet mye med urfolkskonferansen Alta 2017 som er i juni i regi av UiT – Norges Arktiske universitet.

– Dessuten har jeg hjulpet mange samiske bedrifter med profileringsmateriale til jubileumet Tråånte, blant annet Davvi Siida, Sámi Lohkanguovddas (Senter for samisk i opplæringa), Torgrim Halvari og prosjektet hans «100 samiske portretter», samt Kautokeino Rein.

– Jeg har også arbeidet en del med Nordnorsk design og arkitektursenter (NODA), hvor jeg er med som eneste styremedlem fra Finnmark.

Karine angrer ikke på at hun satset på et eget designfirma i nord. Det mangler ikke oppdrag.

– Nå er jeg booket ut mai måned, men etter det så ønsker jeg meg oppdrag hvor ambisjonene er på plass hos oppdragsgiver.

Ambisjoner må speiles i design

De siste 3 årene har Karine arbeidet med mange dyktige bedrifter og oppdragsgivere. Det gir erfaring i å se hvordan produkter fra nord kunne selges bedre ut i verden.

– Det finnes så mange flinke folk her i nord som leverer utrolig høy kvalitet på produktene og tjenestene sine, men det speiler seg ikke i designet, og dermed uteblir den store suksessen utover fylket.

Hun forklarer at om man for eksempel selger et høykvalitets matprodukt fra Finnmark med de beste råvarene, den beste kokken og all verdens fine ord, så må det fortelles gjennom emballasje-designet!

– Gode produkter fortjener å pakkes inn i godt design for å få vist seg fram på best mulig måte og for at historien skal formidles. Den samme regelen gjelder også logoer, nettsider, trykksaker og alt det visuelle en bedrift trenger å fortelle ut til sin målgruppe.

Karine Kimo Pedersen i Arktisk Design avslutter:

– Om noen er usikker på hvordan man går frem for å gjennomføre slike større designprosesser, så ta kontakt så kan jeg fortelle steg for steg hvordan jeg løser slike oppdrag – både hva jeg gjør og hva bedriften må gjøre selv på forhånd.

Det er dette engasjementet som gjør henne til designeren med nord i hjertet!

__________________

Deanuleagi Sámefáhcat – Samevotter fra Tanadalen av Kirsti-Synnøve Suongir er ei strikkebok der hun har samlet og tegnet opp over 50 vottemønstre fra Tanadalen i Finnmark. Fotograf Marie Louise Somby, Karine Kimo Pedersen / Arktisk design og Hanne-Sofie Trosten har stått for det visuelle, forlaget er ČálliidLágádus – ForfatternesForlag. Boka lanseres 8. februar i Trondheim i forbindelse med Trånte 2017, 100 årsfeiringen for det første samiske landsmøtet.