Det handler om å våge!

 In Nyheter

– Det krever mot for å velge gründertilværelsen, men det er ikke så vanskelig som mange tror, sier design-gründer Karine Kimo Pedersen fra Smalfjord i Tana. Hun etablerte Arktisk Design for drøyt 2 år siden og har aldri angret.

Da Karine Kimo Pedersen var ferdig utdannet grafisk designer i 2013 satt hun ikke med en drøm om å etablere egen bedrift. Tvert i mot hadde hun lyst til å jobbe i et større firma for å få erfaring. Det var Dáhttu, samisk bedriftsutviklingsprogram, som oppmuntret henne til å bli gründer. Etter hvert ble hun også en del av Hermetikken kulturnæringshage og det kreative nettverket sammen med 32 andre bedrifter.

 – Det handler om å våge å bli gründer, det er viktig, sier Karine som mener at det snakkes altfor mye om at det er så vanskelig. 

– Det er ikke sånn, det mye omtalte og vanskelige papirarbeidet for å etablere bedrift gjorde jeg unna på en ettermiddag. Det fins så mange som ønsker å hjelpe deg. Selv fikk jeg mye hjelp fra blant andre Kreativ Industri, Hermetikken, Innovasjon Norge og nettverket i Dáhttu. Er det noe man ikke får til, er det så mange dyktige mennesker man kan spørre om hjelp. Det kan være at jeg har vært heldig, men det fins faktisk mange gode ordninger og hjelpere for de som våger å starte for seg selv.

Hun understreker at det er viktig å være med i et nettverk som Hermetikken når man er gründer. 

– Her utnytter jeg kunnskapen og kontaktnettverket, ressursene i bygget og folkene her. Og så føler jeg at det er litt kvalitetsstempel å si at jeg er en del av Hermetikken-nettverket. Dessuten får jeg flere oppdrag ved å være med, og jeg blir anbefalt av Hermetikken til andre kunder. 99 % av kundene kommer via ulike nettverk som for eksempel Hermetikken.

Personlige egenskaper

Karine er opptatt av at terskelen for å starte sin egen bedrift ikke må fremstå som høyere enn den er. Hun tror heller ikke at hun selv har spesielle egenskaper som gjør at hun ble gründer. Men hun mener at alt kan læres.

– Jeg er ikke spesielt utadvendt eller flink til å mingle på konferanser for å få kunder. Men jeg har lært meg å være kontaktsøkende og møte potensielle kunder på en naturlig måte. Kundekontakt er selvsagt en viktig for at bedriften skal overleve, men det er ikke et uoverkommelig hinder. Alt kan læres.

Karine er på vei inn i sitt 3. driftsår, og har overlevd de første to årene der 50 % av andre nystartede bedrifter blir borte. Hun har ingen suksessoppskrift for hva som skal til for å komme over «nybegynnerstadiet», men deler noen tips:

– Sørg for at du leverer høy kvalitet og aldri slurver! Så lenge jeg klarer å holde meg til de enkle reglene trenger jeg ikke være telefonselger eller mingle på alle konferanser. Jeg har jo lært meg å like å promotere meg selv, «selge» meg selv og bedriften. Det var ikke så artig i starten, men jeg har lært meg det. 

Gründertilværelsen har mange fordeler

– Det beste ved å være gründer er å gjøre akkurat det jeg vil hver eneste dag. At jeg bestemmer hver minste detalj selv, jeg trenger ikke spørre noen om lov. Også er det noe godt av å vite at hver eneste krone du får inn har du jobbet for selv. Det føles godt. 

Men Karine er ærlig på at det også fins utfordringer. 

– Det er å få nok penger inn til å dekke utgifter, større aktivitet i bedriften gir økte utgifter, og lønna stiger ikke nødvendigvis i samme takt. 

Hun innrømmer også at det er en utfordring å alltid være kreativ og «up to date». 

– Det er fort gjort å havne i det samme sporet fordi jeg ikke har noen som er daglig kritisk til det jeg gjør, jeg må selv passe på å ha et kritisk blikk på det jeg gjør. Det er lett å se seg blind.   

Vil du anbefale folk å bli gründere?

– Ja, selvsagt. Har du noe du syns er gøy å gjøre, hvis du har ideen og mulighet til å tjene penger på den, så våg å starte for deg selv. Hvis det viser seg at det ikke fungerer er det ingen som kommer og skyter deg. Det ordner seg.

Jeg stressa med tanken om å satse alt i starten, enn hvis det ikke går, hva gjør jeg da? Men så fant jeg ut at man må våge, det skader ikke å prøve.

 Er du ledig for oppdrag?

Ja, ta kontakt! Vil du vite mer om meg: www.arktiskdesign.no