Dyrekjær gründer i Vadsø

 In Nyheter

Hvis du brenner for noe og drømmer om å starte egen bedrift er det bare å hoppe i det! Rådet kommer fra Linn Elise Zahl fra Vadsø, som har startet Hundiverzahl, en bedrift som tilbyr et spekter av kurs og veiledning for folk som har hund.

Spesialtilbud til hundeeiere

Linn tilbyr valpe-kurs og unghund-kurs, men det er bare litt av det hun kan bidra med for de som har hund. Hun har et bredt spekter av tilbud som for eksempel passeringskurs, innkallingskurs, kurs i hverdagslydighet og valpekurs – for å nevne noe.

De fleste kursene har fokus på å lære eier og hund øvelser som man kan få bruk for i hverdagen.

– Man kan også bestille en privattime hos meg dersom man har en spesiell øvelse man ønsker praktisk veiledning på. Det kan være å gå pent i bånd, innkalling, en lydighetsøvelse man sliter med, vanlige valpeutfordringer som biting eller alene-hjemme-trening og innføring i spor eller søk. 

Om ikke det er nok kan du som hundeier få råd som bading, negleklipp og generell stell av hund.

fullsizeoutput 30a4

God kompetanse på hund

Linn har en grundig kompetanse for å drive med det hun gjør. Hun er utdannet hundetrener med spesialfelt atferd og problemløsning hos Innlandet Hundesenter. I tillegg har hun blant annet kurs i hundemassasje hos Nordisk Hundemassasjeskole, fordypningskurs i aggresjon hos hund og klikkerinstruktørutdannelse observatør. Og mye mer. 

Hun har gått på kurs ved Trondheim hundeskole og Innlandet hundesenter, og er instruktør for hunder med problematferd.

– Jeg kan i mange tilfeller hjelpe dersom hunden har et atferdsproblem, og tilbyr da en såkalt atferdstime. En atferdstime passer for eiere av hunder som viser en atferd som bunner i en ubehagelig følelse. Frykt, stress og frustrasjon er eksempler på slike følelser. Problemet kan være knyttet til en spesiell situasjon, eller påvirke store deler av hundens hverdag. 

 – Med riktig opplæring, tid, aktiv trening og en god dose tålmodighet fra eiers side kan man komme langt. Målet er uansett å finne en løsning som fungerer for både hund og eier. 

Motivasjon for å starte egen bedrift

fullsizeoutput 30a2

Linn startet bedriften sin av fire årsaker.

For det første fordi det ikke var et slikt tilbud for hunder i Vadsø.

For det andre ville hun jobbe med hunder og hadde utdanningen for nettopp formålet.

For det tredje var det ingen steder hun kunne gå inn som arbeidstaker på området. 

Og sist, men ikke minst, hun har alltid hatt en lidenskap for hunder. – Motivasjon er viktig, sier Linn, som alltid har vært glad i dyr.

Selv om bedriften er ny og ikke aktivt markedsført har Linn allerede mange oppdrag, ikke bare i Vadsø. Hun leies inn til hundeklubber andre steder i landet, og tar instruktøroppdrag der det er behov for det. At hun også kan ta oppdrag utenfor Vadsø ser hun som en styrke for bedriftene.

Gjør drøm til virkelighet!

For de som går rundt med en drøm om å starte sin egen bedrift har Linn ett råd:

– Du må bestemme deg for om bedriftsidèen din virkelig er noe du vil holde på med, om du brenner for det. Vi har bare ett liv, og da er det bare å hoppe ut i det!

Men det er greit å undersøke litt før man starter opp, innrømmer hun. Selv undersøkte Linn hvor hun kunne få hjelp til etableringa. Hun tok kontakt med Varanger Næringssenter og tok en del kurs, blant annet kurs i regi av Skatteetaten.

 5V9kFLJ6S3C2kGtVe6LV9g– Gründertorgets Lise Aanesen (bildet) har hjulpet meg veldig mye både før og etter etablering. Det er et fantastisk tilbud som er nytt for oss etablerere, og viktig for om man våger å satse eller ikke, sier hun.

Gründertorget er navnet på Vadsø kommunes tjenestetilbud til nyetablerere og etablert næringsliv i Vadsø kommune.

Det er til for alle som ønsker hjelp og rådgivning til næringsprosjekter – og ideer.

Linn har en oppfordring til alle som går med en etablererdrøm i magen, men som er usikker på om de våger.   

– Spør deg selv: Er dette noe jeg virkelig vil. Hvis svaret er ja, sjekk ut mulighetene og ta sjansen!

(Tekst/foto: Torill Olsen, Hermetikken Kulturnæringshage)