Ekkerøy Feriehus – når du trenger arbeidsro

 In Nyheter

Visse arbeidsoppgaver krever konsentrasjon og inspirasjon. Stadig flere søker uforstyrrede omgivelser for å få jobben gjort. Det har blitt en trend i en hektisk og oppsplittet  arbeidshverdag.

Det finnes faktisk noen unike ”arbeidsoaser.” Ekkerøy Feriehus i Finnmark, midt i det arktiske havlandskapet, er en av dem.

Her finner vi Tone Bleie, professor og samfunnsforsker ved Universitetet i Tromsø – Norges Arktiske Universitet. Hun har tatt med seg et stort bokprosjekte og andre oppgaver som krever konsentrasjon og ro til å arbeide uforstyrret en arbeidsuke. Det får hun sjelden på universitetet.

Tone Bleie. Foto: Torill Olsen

– Universitetet er en fantastisk arbeidsplass, men også der er arbeidet blitt fragmentert og ulike former for administrasjon» spiser» av forskertida. Derfor er denne arbeidslommen på Ekkerøy en kjærkommen mulighet til å komme i gang med en stor og krevende oppgave. Jeg har alltid trivdes i åpent landskap, det gir fokus og fornyet arbeidslyst. 

Hun forteller om en stillhet og et uendelig fjordlandskap på Ekkerøy som inviterer til å tenke lange tanker uten å bli avbrutt. Det kjennes forløsende å endelig kunne gå inn i svære bunker med kopier fra arkiver og intervjuer.

Her er materiale som skal bli til et nytt kapittel i en bok som ser med et nytt blikk på norsk globaliseringshistorie i britisk India. Temaet er hvordan Santalmisjonen ble en mektig aktør som på noen måter var kolonimaktens medspiller, men vel så ofte talte urfolket Santalenes sak, sier Tone Bleie.

Hun tar en pause i ordstrømmen og reiser seg for å lage nytrukket kaffe mens hun ser ut av vinduet og nyter ettermiddagshimmelens magi.

Ekkerøy. Foto: Torill Olsen


Et arbeidssted utenom det vanlige

Ingjerd Tjelle eier og driver Ekkerøy Feriehus, og leier ut nybygde og moderne boenheter med en unik utsikt over Varangerfjorden og det arktiske landskapet. Til nå har de fleste besøkende vært turister, men for fremtiden vil hun også satse på de som ser på Ekkerøy som et spesielt arbeidssted. 

– Det er allerede en del besøkende som kommer hit langveisfra fordi de vil ha ro til å jobbe. Det er forskere som Tone Bleie, men også kunstnere og andre som har behov for å trekke seg tilbake for å få gjort større arbeidsoppgaver som det er vanskelig å få i en travel og oppstykket arbeidshverdag. 

Ingjerd Tjelle i vinterlandskap på Ekkerøy. Foto: Torill Olsen

Tjelle forteller at de allerede retter seg mot bedrifter og institusjoner som fins i nærområdet. Det er de som trenger et spesielt møtested for et dagsmøte eller de som kommer i mindre grupper og trenger en overnatting eller to for å komme i ei ”arbeidsboble” med oppgaver som krever uavbrutt konsentrasjon. 

Ekkerøy – en naturperle i Varanger

Ekkerøy Feriehus har en spesiell beliggenhet. Bølgene slår inn mot en spektakulær rullesteinsstrand i bløte grå og rosa nyanser 150 meter fra leiligheten. Den høye himmelkvelven har skiftet dekke og lys med døgnets tider og skiftende vær, sier Tone Bleie.

– I går kveld satt vi ute under fullmånen ved bålpanna og bare nøt lyset over det snødekte landskapet. Samtidig har vi alle moderne fasiliteter tilgjengelig. Den arkitekttegna leiligheten utført av Vardø-firmaet Biotope AS, ligger lavt i landskapet og har store vinduer som gjør at man får en andektig følelse av å være i dette vidstrakte og omskiftelige kystlandskapet.  

Nye feriehus på Ekkerøy. Foto: Torill Olsen

– Her er moderne og smakfulle boliger, internettilgang og tilrettelagt for arbeid. Det er lett å komme seg hit. Flyplassen er nær og det er 10 minutters kjøretur til byen for å handle mat, gå på biblioteket eller besøke et galleri  for eksempel

Arbeidsgjester – en ny forretningsmodell?

– Vi må finne flere bein å stå på, sier Ingjerd Tjelle der hun sitter i resepsjonen som ser ut som en resortavdeling på et SPA-senter.

Hun har en utsikt på arbeidsplassen av de sjeldne; Åpne landskap og uberørt natur så langt øyet kan se.

Ingjerd Tjelle. Foto: Torill Olsen

Tjelle forteller at Ekkerøy feriehus sin primære målgruppe er ferie- og fritidsturister som er interessert i fugler, vandring, natur, nordlys, bål i fjæra og badstu. Hovedsesongen er mai-august. Men det er ikke nok. 

– Derfor tester vi nå ut en modell der vi rett og slett tilbyr arbeidsro og mulighet for uforstyrret arbeidsflyt.

– Dette er en nisje der jeg ser for meg at forskere, forfattere, kunstnere, ledere og andre som trenger å bryte ut av hverdagen for å fordype seg i større arbeidsoppgaver eller samles til en workshop.


Den nordnorske gjestfriheten

Og det er ikke den ting ikke vertinnen Ingjerd Tjelle ordner. Trenger du frokost, middag, møteromspakke, overnatting, leiebil eller informasjon om opplevelser og steder du bør besøke i nærmiljøet så fikser Tjelle det.

Tone Bleie har opplevd denne nordnorske gjestfriheten.

– Jeg elsker fisk og sjømat. Kongekrabbe stod høyt på min ønskeliste. Men hvor får man tak i sånt når man er en fremmed? Ingjerd ordnet med kontakter sånn at jeg både fikk kongekrabbe og blodfersk torsk brakt på døra.

Professoren fra universitetet skryter uhemmet av sitt opphold på Ekkerøy Feriehus.

– Til hverdags har vi har for mange konkurrerende stimuli og forstyrrelser. Selv om jeg bare kunne avsette en liten arbeidsuke, så oppleves tiden påtakelig «ferieaktig», samtidig som jeg har kommet i gang med manuset som har blitt liggende i ett år.  

– Noen tror kanskje det er mye å styr å komme seg hit til Øst Finnmark. Det er det ikke. Hit kommer man fort med fly, og prisene for leie hos Ingjerd er ikke avskrekkende. Det du får igjen er en følelse av ro som utløser god arbeidsflyt og en konsentrasjon som man ofte savner i den vanlige arbeidshverdagen. 

Ekkerøy en perle jeg varmt vil anbefale, sier Tone Bleie og lar blikket synke inn i det åpne landskapet utenfor vinduet.