Ekte kystkultur og varm gjestfrihet

 In Nyheter

Vårt nye Hermetikken-medlem, Bente Johanne Aust, bor utenfor de vanlige turistrutene, men har likevel satset på å gi sine gjester en uforglemmelig opplevelse. Og de kommer.

– Her får mine gjester oppleve ekte kystkultur, en fantastisk natur og uforglemmelige minner for de som kommer hit, sier Bente.

Langfjordnes Gjestegård er på Lanfjordnes, ei veiløs bygd i Tanafjorden i Finnmark der fiske, fangst, landbruk og naturens goder har gitt muligheten for folk å bo i et karrig og værutsatt område i flere generasjoner.

Barndomshjem for turister

– Eiendommer og bygninger som tilhører gjestegården har utgangspunkt i mitt barndomshjem. Vi har pusset opp og gjort vår flid sånn at besøkende og gjester får gode opplevelser, forteller Bente.

– På min gjestegård bor du i et 50 talls innredet hus som er modernisert med alt hva dagens krav stiller til bad, kjøkken osv. Huset er bygd i 1949-1951.

Her tar hun i mot gjester som vil ha de ultimate naturopplevelser ispedd Finnmarkskultur og lokal mat.

Det er denne særegne kombinasjonen som gjør et besøk hos Bente blir en opplevelse utenom det vanlige.

– Du kan ta med deg den maten du ønsker eller  bestille middag som jeg  lager. Vi har merkete turløyper rett fra døra til fiskevann eller historiestier om for eksempel evakueringen fra 1944.

Og det er satt opp skilt med bilder og informasjon ved boplassene der folkene/husdyrene høsten/vinteren måtte være.

– Og kommer du som gjest til oss kan du være med på havfiske fra båt. Om ikke det er nok har vi en spesielt innredet kafe som er åpen og tilgjengelig daglig.

Samarbeid er viktig

På små steder, der infrastrukturen og naturen kan være utfordrende, er folk avhengig av hverandre. Dessuten sitter folket i fjorden med mye kunnskap. Derfor er Bente opptatt av å samarbeide med andre på Langfjordnes og andre aktører i området.

– Langfjordnes Bygdelag er en viktig samarbeidspartner og bistår med topptur til Digermulen og historiske turer. I tillegg er kafèen åpen daglig.

Luksusproblem

Det er et risikoprosjekt å starte et en gjestegård for turister i ei veiløs bygd i en fjord i Finnmark. Men det er så unikt at de som ønsker seg noe helt utenom det vanlige kommer til Langfjordnes.

– Jeg liker ikke å skryte for mye, men jeg har ikke plass til alle som vil komme hit. Jeg må avvise masse folk hver sommer.

Men Bente sitter ikke stille og ser på at flere vil komme Langfjordnes Gjestegård uten å gjøre noe med det. Hun er full av planer for videre utvikling av sitt barndomsparadis.

– Jeg skal for eksempel ha en litt morsom «gårdsdrift» til sommeren: Sauer, høns, kanskje gris og andre bondeaktiviteter som besøkende kan få være en del av.

– Men det beste er vel roen i et samfunn som ikke er overbefolket, som er uten vei  og bylarm, og som gjør at man kan kjenne på den stillheten som bare naturen kan gi…


Om Bente Aust: Hun har en allsidig bakgrunn fra 17 år i hotell- og restaurantbransjen, vikarlærer på kokk/servitørlinja, Høgskolen, Finnmark Reiseliv, leder/dommer i servitørfaget osv. Ved siden av arbeidet med Langfjordnes Gjestegård tar hun «vannprøver» i Tanafjorden for AkvaPlan Niva og har Laksefiskegjester på en gammel gård.