En fotobok-suvenir om Varanger til besøkende

 In Nyheter

Fotograf Sam Padget fra London var ikke lenge i Varanger før han ble betatt av folket og naturen. Nå er han ute med boka «Panoramas from the coast of northern Norway» med bilder og korte tekster som gir små «clues» av menneskers bosetting i området. – Meningen er å vise de kjente stedene fra et unikt ståsted og fange naturens makt og drama, sier han.

En bok som gjør Finnmarkinger stolte

Når du åpner denne fotoboken får du se landskapsmotiver fra Varanger, hovedsakelig tatt fra Nesseby til Vardø langs E75. I tillegg er det små, korte tekster som forklare litt om historien og beskriver bildene. – Tekstene er på engelsk, sånn at det også kan selges til den internasjonale marked i denne første utgaven, forteller Padget. – Det kan være en fin suvenir til dem som besøker Finnmark, men det er designet for å være noe Finnmarkinger kan være stolte av.  

En utfordrende idé

Idéen til fotobok startet da Sam kom fra London til Ekkerøy i fjor. Han har alltid hatt lyst til å lage en fotobok, men det tok en stund før han fant sin måte å ta bilder på. Sam innrømmer at det har vært en utfordring, og at det er vanskelig å skape en historie som støtter kunstneriske bilder, for både tekst og bilder må henge sammen. – Jeg prøvd å ta inspirasjon for bildene fra historien, men de fleste gangene var det bildene som drev historien slik at det var litt av en ‘balancing act’. 

Hermetikken-bedriftene med stadig nye bøker

Hermetikken-bedriftene står for flere bokutgivelser det siste året og flere er på trappene. Både Jorunn Eikjok, Ingjerd Tjelle og Susanne Hætta er bokklar til høsten. – Det er stor produksjon av litterære og visuelle publikasjoner blant våre medlemmer for tiden. Det viser en sterk formidlingskraft blant kulturnæringsbedriftene hos oss, og det viser at det er et sterkt litterært miljø i Øst-Finnmark som er bemerkelsesverdig sett i forhold til befolkningsstørrelsen. Foto-boken til Sam er et flott bidrag til dette «bokskredet», også fordi den sikter seg inn mot et internasjonalt publikum. Det sier den stolte lederen for kulturnæringshagen i Vadsø, Mette Westlie.

Vil du se i boka før du kjøper?

Opplaget er veldig unikt med at hver kopi er trykt på bestilling og dermed er ubegrenset i forhold til hvor mye folk kan bestille. Det kan kun kjøpes via denne linken: : http://blur.by/1FoHJ0r hvor man også får en smakebit av boka og. Boken koster £24.99 (ca. 250,-) + frakt med leveringstid på ca 3 uker. – Den egner seg både som suvenir, som gave fra Varanger eller som tittelen sier; Minner om Varanger, sier den stolte bokdebutanten. 

For spesielt interesserte

For fotointeresserte er det et poeng å fortelle at teknikken Sam har brukt for å få bildene slik de er i boken var litt annerledes enn den vanlige måten å jobbe med landskapsfotografi på. Det er ganske vanlige å bruke flere bilder og blande dem for å nå store panorama bilder og dreven bruk av bilderedigering etterpå. – I hovedsaken er motivene i boka oppnådd med kamerateknikk med filtre og minimalt redigering. For «geeks» er det grunnleggende metadata i indeksen slik at man får tips om hvordan jeg tok bildene, avslutter Sam Padget.