En tur til Kilimanjaro eller Varanger?

 In Nyheter

Kristin Harila (34) har kommet hjem til Kariel i Vestre Jakobselv for å utforske drømmen om å starte sin egen reiselivsbedrift. Hvis alt går bra er tanken å tilby ekspedisjoner i nord; Ski- og fotturer over Varangervidda eller for familier som vil lære å være på telttur vinterstid, for å nevne noe. Ekstremturer til Kilimanjaro eller andre spennende ekspedisjoner til utlandet står også på planen.

Kristin planlegger allerede 2 testturer: Alta til Karasjok.

– Det var 40 jenter som meldte sin interesse da jeg spurte i storyen på Instagram om det var noen jenter som ville være med på tur. Men det er ikke så mange som blir med. Akkurat nå er det bare to og det er egentlig en fin størrelse på gruppen, for de skal være på minimum 2, maksimum 6.

– Og så blir det tid til en tur over Varangerhalvøya i slutten av februar som jeg håper mange vil være med på. Foreløpig har 2 unge jenter være med, og det er plass til flere!

Men deretter skal hun oppfylle en drøm hun har hatt i en liten evighet: Klatre Mount Everest, verdens høyeste fjell med sine 8849 meter over havet. Hun reiser i mars og er tilbake i mai.

Lengsel mot nord

Kristin Harila. Foto: Privat

Etter drøyt 18 år borte fra Finnmark følte Kristin at det var på tide å komme hjem. – Jeg bare måtte nordover etter 3 år i Lillehammer, 11 i Oslo og 4 i Tromsø. Der jobbet hun blant annet 3 år på Skeidar i Tromsø og like lenge på Skeidar i Oslo).

– Men jeg ville jo helst til Kariel og Vestre Jakobselv. Her er det familie, billige hus og flott natur.

– Akkurat nå bor jeg hos min søster, Hanne Harila, og er avløser på hennes gård. Der er det fleksibelt; Det er ikke alle jobber man får lov til å ta et par måneders fri for å klatre Mount Everest.

Kristin er tydelig på at hun blir i Vestre Jakobselv forutsatt at bedriften går bra.

– Det ideelle hadde vært at jeg kunne jobbe full tid med det jeg liker best; Arbeide med ekspedisjoner, fot- og skiturer, kurs og guiding.

Samarbeid og markedsføring i reiselivet

– Samarbeid er viktig. Vi har allerede hatt møte med andre bedrifter som er innenfor reiselivsnæringa.

Kristin mener at folk som kommer hit vil mer enn å gå på ski over Varangervidda. De vil ta sauna, bade i sjøen, spise kongekrabbe, sledetur med hun, ganske enkelt gjøre mer når de alt kommer hit.

– Det blir Norgesferie for folk også i år. Tenk på alle bobilene som kjører forbi her hele sommeren. Noen må vi vel klarer å stoppe og finne på noe for dem.

Mange fra utlandet ønsker å se hvordan vi bor, men de må jo få vite det. Markedsføring er kjempeviktig for hele reiselivet i Varanger.