Ett nettverk er ikke nok!

 In Nyheter

Samiske kunstnere søker til Hermetikken kulturnæringshage for støtte, kunnskap og nettverk. 

Møt Ingá Márjá Sarre, skuespiller, joiker og sanger fra Kautokeino som mener kunst- og kulturnæringene står sterkere når de går sammen.

Hun er en del av det nyoppstartede kunstnerkollektivet Dáiddadállu, som samler flere kunstnere under samme tak.

En erfaren kunstner

Ingá Márjá har jobbet som kunstner i 15 år, og har vært med på utallige innspillinger for NRK og vært med på mange film- og teateroppsett. Første gang hun stod på en teaterscene var da hun som 20-åring var med i Volunnda Muitalus/Vølunds Kvad ved Beaivváš Sámi Theáter. For tiden er hun aktuell med Gávvilis rieban og kortfilminnspilling.

(Foto: Frank Foss)

Ett nettverk er ikke nok

Ingá Márjá er med i to nettverk, både Dáiddadállu og Hermetikken. Hun mener det er lurt fordi de tilbyr ulike tjenester til små kunst- og kulturbedrifter som hennes.

– I Dáiddadállu får jeg kontorplass, være sammen med andre kunstnere, samarbeide om prosjekter og ha kunnskapsdeling med andre kunstnere.

I Hermetikken er vi en del av et større nettverk med bedrifter som jobber med et bredere kunst- og kulturfelt. Her får vi støtte til søknadsskriving, kurs, workshops og informasjon som handler om forretningsdrift.

Har også hørt mye bra om Hermetikken, og det betyr mye for at jeg meldte meg inn.

Merverdi for Hermetikken

– For Hermetikken Kulturnæringshage betyr det mye å få Ingá Márjá Sarre inn som medlem. Det handler først og fremst om hennes kompetanse, kunnskap og kulturtilhørighet til det samiske som samlet sett styrker miljøet.

Det sier leder for Hermetikken Kulturnæringshage, Mette T. Westlie. 

– Det er jo sånn at for Finnmark og Norge er det samiske kunst og kulturlivet en svært viktig kilde til utvikling og mangfold på dette feltet. Det ville jo vært rart om en kulturnæringshage i Finnmark som spesialiserer seg på å støtte mindre kunst- og kulturbedrifter ikke har med seg samiske kunstnere og kulturutøvere.

Ikke «bare» samisk skuespiller

Ingá Márjá er for tiden i Trondheim for å bygge nettverk og få støtte til forestillinga «Gávvilis Rieban» /»Den lure reven» som er produsert sammen med Sara Margrethe Oskal. Hensikten er å komme inn i det norske teatermiljøet for å få flere oppdrag. Her skal hun bli i et halvt år, men deltar på skype-møter med resten av kunstnerkollektivet i Kautokeino for å holde kontakten og får informasjon om prosjekter og felles planer. 

Ingá Márjá forteller at det kan være tøft å ha samisk bakgrunn som skuespiller hvis man vil ha norsker teaterjobber. 

– Det er en utfordring å få roller utenfor det samiske samfunn, selv om jeg har lang erfaring blant annet med å jobbe i 10-12 produksjoner på Beaivváš Sámi Theáter. Folk har tendenser til å sett oss i bås og tro at når jeg som samisk skuespiller kan jeg ikke være norsk skuespiller. Poenget er at jeg er SKUESPILLER, punktum. Så nå er jeg i Trondheim for å bygge norske relasjoner.

Men hun skal tilbake til Kautokeino, til familie, kultur og Dáiddadállu. Og så skal hun ta kontakt med Hermetikken ganske snart for å få tips og råd til søknader.

Vil du lese mer om Ingá Márjá Sarre kan du gå inn på imsarre.no eller hennes Facebook-side.