FOTOKURS I UVÆR OG MØRKETID

 In Nyheter

Det er mørketid og uvær ytterst på Finnmarkskysten nå. Men det hindrer ikke Emma Gunnarsson og Bjarne Riesto å kjøre fotoworkshop i Berlevåg.

– Ja, det er en utfordring på denne årstiden, men det er spennende og gir muligheter for andre bilder for amatørfotografene som har meldt seg på. Og så er det jo artig å gjøre noe annerledes, sier gründeren, kunstneren og fotografen Emma Gunnarsson, svensken som har gjort Berlevåging av seg. Til daglig jobber hun som formidler på Berlevåg Havnemuseum og er med og driver Berlevågatelieene – Kvitbrakka.

Den kjente naturfotografen Bjarne Riesto fra Vadsø samarbeider for første gang med Emma Gunnarsson på Berlevåg Havnemuseum i dette fotoprosjektet. For ham er fotoworkshops noe han ofte kjører, men det er litt spesielt å jobbe i uvær og mørketid.

– Ja, det gjør jo at vi må tilpasse utetiden til lyset, noe som innebærer at det bare er en liten stund midt på dagen deltakerne kan gjøre fotoøvelsene de får. Resten av tiden bruker vi inne med vurdering av bilder, gjennomgang av teori og tips, sier Bjarne.

Kurs for amatørfotografer. Foto: Bjarne Riesto

Surstoff førte til samarbeid

Bjarne hadde utstilling under Kulturweekend og Surstoff-samlinga i Alta i starten på oktober. Det samme hadde Emma. 

– Vi hadde utstilling i samme området, jeg likte bildene hans og tenkte at en utstilling i Berlevåg måtte være midt i blinken.

Bjarne Riesto og Emma Gunnarsson

For i Berlevåg fins det ei fotogruppe som Emma har vært med og startet opp med en gjeng amatører som liker å fotografere. Slik gikk det til at Bjarne sa ja til å komme og ha workshops og utstilling midt i mørketida.

– Det er inspirerende for meg å møte andre kulturarbeidere og fotointeresserte som jeg kan samarbeide med. Uten møteplassen Surstoff ville det sannsynligvis ikke blitt noen workshop eller utstilling i Berlevåg, sier han.

Fotojente på kurs. Foto av Emma Gunnarsson

Innholdsrik fotoaktivitet i Berlevåg

Det var lagt opp til en hektisk fotohelg i Berlevåg i inngangen til desember. Bjarne holdt workshop for elever i 10. klasse fredag og en workshop for voksne fotointeresserte på lørdag.

Det var 12 elever i 10 klasse og det var et fulltegnet fotokurs for voksne. 11 deltagere både tilreisende og mange fra fotogruppa i Berlevåg.  

Begge disse gruppene fikk velge ut noen bilder som fikk henge sammen med Bjarnes utstilling.

Fotoworkshop for ungdom. Foto: Emma Gunnarsson

– Vi fikk 5000 kroner til Berlevåg Havnemuseum i støtte fra Berlevåg kommune, v/Psykisk helsevern for å skape kreative aktiviteter med barn og ungdom. Samtidig som Bjarne skulle komme hit for å ha workshop for barn og unge, benyttet vi anledningen til å arrangere workshop for betalende voksne, sier Emma. 

Hun forteller at en slik workshop både er for inspirasjonens skyld og for å bli bedre til å fotografere. De som deltar har fått innspill til bildekomposisjon, teknikk, gode fototips og råd, samt praksis med å ta bilder ute i en utfordrende årstid.

Kystkulisser. Foto: Bjarne Riesto

– Jeg har holdt ulike workshops selv, og er glad for at lokale midler gjør det mulig å ta inn eksterne og profesjonelle fotografer som Bjarne. Jeg deltok også på workshopen og fikk inspirasjon til å jobbe videre med fotografering. Jeg opplevde arrangementene som vellykket og som også skaper en møteplass for folk med samme interesse, sier Emma.

God publikumsinteresse

Bjarne Riesto var ikke bare i Berlevåg for å kjøre workshops. Helgen ble avsluttet søndag med hans egen utstilling på Havnemuseet med Horisont-serien. Riesto er inspirert av åpne landskap, kyst og hav i det nordligste Norge. Det er tema som Berlevågingene kjenner seg igjen i. Utstillingen på museet vil være åpen i to uker fremover hvor man også får kjøpt bøker og kalender.

Publikumsinteressse. Foto: Emma Gunnarsson

Utstillingen var godt besøkt og publikum syntes at det var nydelige landskapsbilder og en inspirerende utstilling som er absolutt verdt en visitt. Det kom flere besøkende og kunstverk ble solgt på åpningen.

  – Jeg opplevde helgen som inspirerende. Det er alltid hyggelig å treffe nye mennesker som viser interesse, og det var jo positivt at workshopen ble fulltegnet. Jeg fikk selvfølgelig også mulighet til å oppleve lokal kultur, nemlig korsang som seg hør og bør når man er i Berlevåg, sier Bjarne.