Fra Hermetikken til TIFF med kritisk journalistikk

 In Nyheter

Norsk og russisk ungdom lærer om kritisk journalistikk og dokumentarfilm i Tromsø under TIFF. – Det er en fin gjeng å jobbe med. De er full av ideer og initiativ, så dette er moro, sier Hermetikken-medlem Trine Hamran. Hun har att turen til Tromsø for å lede den ukelange workshopen der ungdommene jobber ”fra idé til ferdig film på fem dager” og lager en kortfilm som skal vises på avslutningsarrangementet til TIFF.  

– Jeg har ikke jobba så mye med kritisk journalistikk før, men jeg syns det er viktig å finne ut hva som skjuler seg bak fasaden. Det sier Hanna Suni Johansen fra Lofoten. Hun går 2. året på media og kommunikasjon på Flakstad, og har blitt anbefalt fra Tvibit-miljøet og melde seg på dette kurset. Det angrer hun ikke på. 

Det er Nordisk Ungdoms Filmfestival (Nuff) i Tromsø, ungdomskulturhuset Mr Pink i Murmansk og Media Lab Arkhangelsk som står bak dette arrangementet som har fått tittelen «Kritisk dokumentar og journalisme». 

Hele tanken er at ungdom fra Nord-Norge og Nordvest-Russland møtes for å lage en kritisk dokumentar om Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF). Målet for prosjektet er å undersøke hva kritisk journalistikk og dokumentarfilm er, hvorfor det er  viktig, og hva vi kan lære av hverandre ved å samarbeide over grensene.

– Det er høyt press på nordområdene, og mange vil ha et ord med i laget. Da er det viktig å kunne tenke kritisk om utviklinga, rett og slett for å kunne delta på en god måte og skaffe nye perspektiver gjennom deltakelse i samfunnsdebatten. Det sier Trine Hamran som syns denne typen workshop har blitt enda mer aktualisert. – Forholdet til Russland er jo også spent, og da er det ekstra viktig at folk fra Norge og Russland kan komme sammen og lære mer om hverandre.

Natalya Vinogradova studerer journalistikk på universitetet i Petrosavorsk, og er redaktør i studentavisa. Hun har store forventninger til workshopen under TIFF i Tromsø. – Vi jobber med korte videosnutter og små saker i avisa. Jeg har ikke jobbet særlig mye med større, kritiske saker tidligere og ser frem til å lære mer og utvikle min kunnskap på dette området, sier hun. 

De har noe filmerfaring fra før, og jeg skal primært veilede dem om hvordan de kan tenke når de nå skal lage en kritisk dokumentarfilm, sier Trine Hamran. – Nå skal jeg sende dem ut i Tromsø gater for å lage filmen som skal vises på TIFF sitt avslutningsarrangement. Etter hvert vil filmen bli tilgjengelig på nett. 

Foto: Elizaveta Podolskaja, Hanna Suni Johansen, Iver Jensen, Michail Vilchinkov, Natalya Vinogradova, Vitalia Bredikhina.