Gørild Mauseth nytt medlem i Hermetikken

 In Nyheter

– For oss er det viktig å knytte oss til nettverk som allerede finnes og søke samarbeid med de som er vel etablerte. Derfor er Hermetikken kulturnæringshage naturlig for oss å bli en del av. Det sier næringshagens ferskeste medlem Gørild Mauseth i firmaet Orto Polare som hun driver sammen med sin italienske mann, Tommaso Mottola.

Gørild Mauseth er fra Kjøllefjord og en av Finnmarks mest kjente skuespillere. Sist høst flyttet hun med ektemannen og sønnen Baltazar fra Roma til Kjøllefjord. – Vi har okkupert Christensen-galleriet for å lage klippestudio fordi vi jobber med dokumentarfilmen Karenina & I, bygd på Tolstojs klassiker «Anna Karenina». Her er det filmfolk fra både Norge og Italia og Russland. – Vi skal også gjøre ferdig vinteropptak, sier Mauseth om filmen som skal være klar for publikum til høsten. Vi samarbeider med Fotograf Andreas Ausland fra Kautokeino film.

Les mer om filmen og flyttingen i avisa Finnmarkens reportasje: Mauseth flytter hjem for å fullføre filmen.  

Kjøkkenhage i polare strøk

– Orto polare AS betyr kjøkkenhage i polare strøk, det man trenger for å overleve, forteller Mauseth som er glad for å være hjemme. Navnet på firmaet symboliserer nærhet, vekst og trivsel. – Finnmark og nord for polarsirkelen er vårt arbeidsområde, vi vil lage historier herfra. Vi ønsker også at folk skal komme hit, særlig til vinter og mørketid, for vi kan være med å produsere lys i dette mørket. I Kjøllefjord har familien ikke bare funnet seg et flott produksjonslokale i Christensen-galleriet, de har også pusset opp et hus i Kjøllefjord. Kunstnernes hus – Det er et rosa murhus som tilhørte Christensen familien – med fransk balkong, sier Gørild fornøyd.   

Vi skal leve av det vi gjør

– Vi må skape oss en abeidsplass som vi kan leve av . På den måten kan vi være her i Finnmark. Sammen har Mauseth og Mottola en unik ekspertise og erfaring. Hun som skuespiller i 20 år og Tommaso har 40 års erfaring med festival og produsentkompetanse. – Min mann står bak Capalbio Cinema – den største kortfilmfestivalen i Toscana i Italia og har et enormt internasjonalt nettverk, sier Mauseth. – Vi er spesialister på Italia og Russland, det er også der vi har størst nettverk. Hun forteller at de ser på Norge-Russland-Italia som et triangel. Det er vårt utgangspunktet nå. 

Viktig bidrag til Hermetikkennettverket

– For Hermetikken er det helt ny kompetanse som kommer inn med Orto Polare, sier Mette Westlie, daglig leder i næringshagen. – Sammen representerer Mauseth og Mottola en kunnskap om kunstnerisk og kulturell uttrykksformer vi har lite av i Finnmark og i Hermetikken. Westlie er også mentor for de nye medlemmene, og bistår med forretningskompetanse og utforming av søknader. 

– For oss betyr denne mentortjenesten veldig mye, sier Mauseth. Vi søkte Innovasjon Norge om å få mentorstøtte, og da vi fikk ja valgte vi Mette. – En mentor er viktig nå, så slipper vi å gjøre altfor mange feil – forhåpentligvis – smiler hun. Orto Polare har også fått forprosjektstøtte fra Innovasjon Norge og Lebesby Kommune. – Dette er meget viktig i den fasen vi er i nå, sier Gørild. 

Spennende fremtid

I tillegg til å skape et eget selskap i Kjøllefjord er det mye som går Gørilds vei nå. Nylig ble det kjent at hennes nyskapende versjon av Anna Karenina er klare for Festpillene i Nord-Norge i 24 juni 2015.

Les mer om forestillingen for festspillene i Nordlys´s reportasje: Mauseth tilbake som Anna Karenina – på russisk!

– Vi har mange planer fremover i tillegg til arbeidet med Anna Karenina. Her nord er det muligheter og samarbeidspartnere over alt. Jeg kan mer enn det å være skuespiller og har flere ulike prosjekter på gang som vil materialisere seg i 2016 og 2017, sier hun hemmelighetsfullt.