Gørild Mauseth bokbader Susanne Hætta

 In Nyheter

Når en Hermetikken-forfatter skal bokbades av en Hermetikken-skuespiller må det bli bra. Susanne Hætta var i Kjøllefjord for å bli promotere sin først bok «Utsi – veien ut av det kriminelle livet.» Gørild Mauseth stilte opp som intervjuer. 

– Gørild var på «hjemmebane» og det gjorde at jeg følte meg trygg i møte med publikum. Hun var godt forberedt og vi hadde snakket en del sammen på forhånd. Publikum fikk høre opplesning fra boka og Gørild ledet meg også inn i temaene vi ønsket å belyse på en veldig fin måte. Vi hadde fin kjemi og utfylte hverandre på en god måte, og i fikk et kjempefint samspill med publikum, forteller Susanne.

Under bokbadet spurte Gørild om hva som var motivasjonen ved å skrive en slik bok, om dette var en dokumentar, hva Utsi gjør i dag og hva det gjorde for meg å gå gjennom en slik prosess. Hun førte Susanne inn i ulike retningen underveis og alt i alt ble det mer en samtale enn et intervju om boka.

En ensom tilværelse

Det kan være ganske ensomt å jobbe med en bok, og det oppstår ofte et tomrom når manuset er levert. Susanne syns derfor det var givende å få snakke om både stoffet og personen hun har jobbet med i ett år. 

– Stemningen var hyggelig på bokbadet, selv om mye av stoffet er trist og hjerteskjærende. Å ha tett kontakt med publikum ga meg umiddelbar tilbakemelding på det jeg fortalte. Jeg var bevisst på å klargjøre både Utsis og min motivasjon, og i tillegg få frem de morsomme historiene i boka «Utsi – veien ut av det kriminelle livet».  

Boka handler dypest sett ikke bare om Sven Utsi, men om barn som mishandles og utsettes for omsorgssvikt. Om hvordan en kriminell skapes og hvordan Utsi klarte å komme ut av det destruktive mønsteret etter flere tiår som en av Norges farligste menn. Boka er dermed også interessant for mennesker som jobber innen barnevern og kriminalomsorg. 

Høyt oppe på bestselgerlista

Salgstallene er ikke klare, men Susanne Hætta får stadig opplysninger om at boka er utsolgt på bokhandlene og må bestilles inn på nytt. I forrige uka lå Utsi-boka på femteplass på Haugen boks bestselgerliste. Julesalget er ennå ikke begynt, så da forventer man at salget går opp. 

Interessen for Utsis tragiske og spennende livshistorie er stor, så Susanne skal signere bøker på en rekke steder i Finnmark frem mot jul. Det blir Lakselv og Karasjok i helga, Kirkenes i slutten av november og Alta første helga i desember. Der skal hun også bokbades på Alta bibliotek. 

– Sven Utsi og jeg skal også være en del av programmet på journalistkonferansen Svarte Natta i Tromsø, så interessen er stor. Det er spennende både for publikum og for meg med bokbad, så det gjør jeg gjerne. Både i Finnmark og resten av landet, så det er bare å invitere meg! 

Førsteopplaget er på 5000 eksemplarer og er gitt ut på ČálliidLágádus/ ForfatternesForlag i Karasjok. 

Foto: Leif Yngve Christensen