Mauseth sin film skal ut i verden!

 In Nyheter

Gørild Mauseth og Tommaso Mottola i filmselskapet Orto Polare møtte stor interesse for dokumentarfilmen Karenina and I på TIFF i Tromsø. Her viste de et glimt av storprosjektet for nasjonale og internasjonale selskap og tv-stasjoner. – Filmen har store internasjonale muligheter, den skal ut i verden når den blir ferdig til høsten, sier Mauseth.

Dokumentarfilmen Karenina and I handler om Gørild Mauseth sin indre og ytre reise gjennom Russland. Med tog reiser hun til Vladivostok for å spille Anna Karenina på teaterscenen. I filmen møter vi Gørild i et lidenskapelige dykk inn i rollen som Anna og en parallell reise til oppdagelsen av egen barndom.  

Kjøllefjord-selskapet Orto Polare har nettopp «landet» etter at de fikk presentere filmen de nå holder på å lage, dokumentarfilmen Karenina and I, på Below Zero (se bildet under) som arrangeres under Tromsø Internasjonale Filmfestival, TIFF.

belowzero

 

Det er en arena der DOKUMENTAR filmer blir presentert, på filmspråket «pitchet», overfor nasjonale og internasjonale tv-selskaper, filmoppkjøpere og festivaler. Orto Polare var en av 10 som fikk denne muligheten. 

For filmskapere og produsenter er det viktig å vise at man har vært med på slike forum som Below Zero.

– Alt fra idéstadier, utviklingsstadier, produksjon eller nesten ferdig film blir tatt med. Det er viktig å søke på mange slike forum mens man produserer en film! Vi har søkt mange steder underveis, men dette var føste gang vi ble valgt ut, sier Gørild.

– Filmfond og investorer spør alltid om man har vært med på slike forum. Det er et slags kvalitetsstempel og gir store muligheter for å få topp-finansiering.

Hun mener det er viktig å kunne bruke Nordnorsk Filmsenter, NNFS og European Documentary Network, EDN, for å få filmen videre ute i verden. De er et viktig rådgivende organ. 

– Ved å være med på «pitchen» har jeg fått venner og kontaktnett også kan brukes til å få Karenina and I ut i verden. 

Below ZERO er et finansierings-forum for dokumentarfilm der filmprodusenter får presentere sine prosjekter for investorer fra forskjellige land.

Det er det eneste faste finansieringsforumet for dokumentarfilm i Norge, og arrangeres årlig under Tromsø Internasjonale Filmfestival. Det er også et av få fora som fokuserer på et avgrenset regionalt område, nemlig Nordområdene.

EDN i samarbeide med sponsoren SNN deler ut en Pris på 40 000 kr til den Pitchen som vinner. SNN gir også pris på 10 000 kr til en ide de vil skal utvikles mer.


Nervepirrende opplevelse

Gørild Mauseth forteller om et enormt forarbeid og spenning før man får presentert sin film på Below Zero.

– Det å være med på denne presentasjonen foran de store selskapene er som å være på skolebenken og bli eksaminert. Vi konkurrerer med  andre prosjekter fra hele verden. Det var veldig nervepirrende og utfordrende.

gørildmauseth

 

– Alt forgår på engelsk! Vi er fornøyde selv om vi ikke vant prisen. Vi vant manges hjerter – og det teller VELDIG mye!

Særlig siden filmen ennå ikke er klippet og gjort ferdig, men at noen glimt av den kunne treffe hjerne og hjerter.

Det er inspirerende og betryggende for den fasen vi nå skal inn i.


På bildet over ser dere Gørild Mauseth i samtale med Jesper Bergom-Larsson, filmkonsulent i Nordnorsk Filmsenter, like før hun og Tommaso skal «i ilden».

Før man kommer til selve presentasjonen er det workshops og forarbeid i to dager der man lærer å «pitche» sitt prosjekt på 7 min minutter. Her er det snakk om å lage en skriftlig og en muntlig fremstilling på engelsk, samt visning av en ny trailer, dvs. en visuell smakebit av filmprosjektet. Mentorene sitter med stoppeklokke, og man skal inne overskride 7 min inklusivt trailer av filmen.

– Det handler om å lære å bli tydelig for å vite hva du skal fortelle, sensasjonelt nasjonalt og internasjonalt, spesielt men tilgjengelig. Men det det viktigste er at vi lager den filmen vi vil lage, ikke den filmen de vil at vi skal lage. 

Deltagerne som er valgt ut må selv betale deltager avgift ca 4000 kr, reise og opphold.

– Men det er verd det, for det en investering å være med, sier Gørild. Her var det internasionale aktører som kjøper opp filmer for å selge til festivaler og tv-selskaper. Det betyr at vi må lage en norsk og en engelsk-språklig versjon.

Nå starter jobben med å følge opp henvendelser og kontakter de fikk på Below Zero. Det er viktig for filmen som nå produseres, men også for fremtidige dokumentarfilmer som Orto Polare skal få ut i verden. 


Mange roller i «Karenina and I»

Da Mauseth og ektemannen Tommaso Mottola bestemte seg for å lage dokumentarfilmen «Karenina and I» førte det til at de flyttet til Kjøllefjord og startet filmproduksjonsselskapet Orto Polare. 

Finnmark har få produksjonsselskap som kan påta seg ansvaret for å produsere en hel film. Det gjør at Gørild Mauseth måtte ta den rollen selv, og er dermed både skuespiller og filmprodusent. «Karenina and I» er hennes første film som produsent. 

Det gjelder også ansvaret for å finansiere filmen. Til nå er 78% av finansieringen i orde, takket være Nordnorsk Filmsenter og SNN, Lebesby kommune, Engelsk sponsor, diverse fond samt en suksessfull crowd founding kampanje. Nå mangler det det kun 18 prosent av totalbudsjettet. Håpet er å få Norsk Filminstitutt, NFI, med på finansiering av resten.

Planen er å vise en ferdig kopi før sommeren, slik at filmen kan settes opp på festivaler og kinoer fra høsten av, sier en optimistisk Mauseth.

– Tour de Force er norsk distributør, og det er vi veldig glade for

Mange hjelpere

Som ny produsent vet Gørild å verdsette hjelpere og investorer.

– Vi har fått støtte til mentor fra Innovasjon Norge for å jobbe med en produsent på internasjonalt nivå. Det er uvurderlig bistand vi har fått fra Innovasjon Norge både når det gjelder både penger og rådgivning. 

Orto Polare som selskap har tidligere fått støtte fra Innovasjon Norge til etablering og oppstart. 

– Vi har også fått god hjelp fra Hermetikken Kulturnæringshage. Vi har brukt dem masse, for eksempel til søknader og markedsføring. Men også som støttespillere og rådgivere. Det er godt å være med i et nettverk som jobber for kulturnæringene og bransjen i Finnmark.