Publikumsmagnet på filmfestival i Inari

 In Nyheter

Filmen Fargene og Livet av filmskaper Harry Johansen ble en publikumsmagnet på Skábmagovat filmfestival i Inari i Finland i helga. – Det var viktig for meg å få vist filmen på denne samiske filmfestivalen når både NRK og Tromsø Internasjonale Filmfestival nektet å vise den.

Publikum takker filmskaperen

Filmen fylte den største kinosalen på festivalen, og den ble svært godt mottatt. – Mange kom bort for å takke meg for at jeg hadde laget denne filmen om et så viktig tema, sier den stolte filmskaperen. – Alle kjenner en alkoholiker, men få vet hvordan en alkoholiker egentlig har det. Det viser denne filmen som er en nær og gripende fortelling om Amund som slites mellom kunsten og spriten. 

Skryt for filmmusikken

Harald Devold står for musikken i filmen, og flere publikummere syns musikken passet godt til det alvorlige tema. – Folk mente det var et godt valg at det ikke var valgt samisk musikk, men et mer anonymt lydbilde, forteller Johansen. – Det er jo heller ikke en samisk film, selv om Amund snakker samisk og er fra Karasjok. Det er en film om alkoholismens mørke favntak, og det er et allmenngyldig tema som fins i alle kulturer og familier.

Musikkvideo på iskino

Harry Johansen er ikke et ubeskrevet blad i Nordnorsk film. Han har blant annet laget to dokumentarfilmer sammen med Torill Olsen, og en musikkvideo sammen med Studio Neiden og Kai Somby. Den ble vist på iskino på Skábmagovat filmfestival. – Jeg kommer nok til å lage flere musikk-videoer etter hvert, smiler Johansen, men vil ikke røpe om han nå planlegger en ny dokumentarfilm. Harry Johansen er en del av Hermetikken kulturnæringshage og samarbeider med flere av de andre aktørene som er i nettverket. 

En nær filmfestival

Skábmagovat filmfestival er en liten og nær festival som hvert år arrangeres i Inari i Finland. Den samler i underkant av 6000 publikummere og viser omlag 70 ulike filmer. – Dette er den koseligste filmfestivalen jeg har vært på, sier Johansen, som har vist to dokumentarfilmer tidligere år. – Her blir jeg tatt vare på, da jeg kom i helga ble jeg invitert til en lokal kar på stekt reinkjøtt. Inari i Finland er ikke utland for Harry Johansen. – Dette er mitt land og mitt hjemmepublikum, jeg kjenner flere folk her i Inari enn i Alta.

Mangler visningsarena i nord

Fargene og Livet ble ikke tatt inn på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i år, NRK takket også nei til å vise filmen. – Jeg fikk ingen begrunnelse, sier Johansen, som tidligere har fylt 3 visninger på TIFF og hatt gode seertall på NRK på andre filmer han har laget. – Det er svært alvorlig at mange filmer som er laget i nord ikke har en visningsarena i nord. – Jeg lager filmer om nord for nordkalotten og arktiske områder, ikke primært for at filmene skal ut i verden. Det er også et økonomisk spørsmål at vi mangler visningsarena i nord, det gjør Skábmagovat filmfestival enda viktigere.

Nye distribusjonsmuligheter

I mangel av visningsarenaer for Fargene og Livet har Harry Johansen satset på private visninger rundt i nord. Publikum har ikke uteblitt. Filmen skal vises i Vadsø på Samefolkets dag den 6. februar og i Alta den 11. februar. I tillegg jobber jeg med å finne lønnsomme visningstjenester på nettet, for eksempel Vimeo der man kan legge ut, vise og dele filmer.