Hermetikken åpner døra for Perleporten

 In Nyheter

Perleporten Kulturhus i Honningsvåg blir medlem av Hermetikken Kulturnæringshage i Vadsø. 450 kilometer i avstand, men nærhet i mål og mening for kulturnæringssamarbeid. – Perleporten er et kraftsenter vest i Finnmark og vi er glad for å få sentrale kulturaktører i hele fylket i vårt nettverk. Det gir gjensidige fordeler, sier Hermetikken-leder Mette T. Westlie og får støtte fra gründerne av Perleporten.

Birgit Lähdesmäki Johansen og Tore Fosse (bildet, foto: Paul de Ruijter) 2011 kjøpte det gamle Honningsvåg Bedehus, og som etter renovering åpnet Perleporten Kulturhus i juni 2012. I disse dager er det foreløpig siste byggetrinn fullført, og i 3.-4. etasje er Loftet blitt et flott sted for galleri/atelier/møterom/selskapslokale etc. 

– Vi er konsertarrangør, produsenter av små og store kulturopplevelser, og har et fantastisk fint reiselivsprodukt i cafeteateret Our Northernmost Life, som spilles daglig i sommersesongen.

Målet for de kreative gründerne er å skape begeistring og bolyst, og selvsagt stabile kulturarbeidsplasser i Nordkapp. Foruten egen virksomhet, rommer huset også grafisk designer (Kalaris as) og Galleri/gavebutikken Once Upon a Dream (Erica Haugli).

perleporten-ute

Medlem i to næringshager

Perleporten kulturhus AS har vært medlemsbedrift i Nordkapp Næringshage siden 2012. Tore Fosse syns det er positivt at det er mulig å være medlem i to næringshager.

– Det har vært viktig for oss å være en del av næringsnettverket i kommunen, og det har på mange måter vært veldig bra for oss. Det har likevel vært en litt ensom tilværelse som kulturnæringsbedrift, og derfor har vi lenge fulgt med Hermetikken, og ble veldig glad for å få mulighet til å bli medlemsbedrift også her.

Hermetikken Kulturnæringshage er den eneste bransjespesifikke næringshagen i Finnmark og en av tre i Norge som har kulturnæring som spesialitet. Til nå har det vært for dyrt for bedriftene å være med i to næringshager, men nå er dette mulig, forteller Mette Westlie. 

– Vi har fått i stand en avtale med alle de andre Næringshagene i Finnmark som gjelder kulturnæringsbedriftene. Disse kan nå være medlem i to næringshager, og betaler 50% medlemsavgift til begge næringshagene. Det er vi veldig glade for.  På denne måten kan kulturnæringsbedriftene både være med i næringshagen der de bor, samtidig som de kan knytte seg til vårt fagmiljø.

Tore Fosse mener at fordelene med et medlemskap i Hermetikken er nettverket av kulturnæringsbedrifter, og at her er det mange som jobber med de samme utfordringene. Han ser også verdien av at Hermetikken tilbyr seminarer og annen kompetanseheving som er av interesse for oss. 

Et løft for kulturnæringene i Finnmark

– Vi tror at man er sterkere sammen, og at et medlemskap i f.eks. Hermetikken vil bidra til et løft for mange kulturnæringsaktører, og så skal man selvsagt ikke kimse av kompetanseheving og nye tanker, som vi tror at Hermetikken kan bidra med. Vi håper og tror at et medlemskap i Hermetikken skal gjøre oss bedre på mange områder, og bidra til å gjøre oss alle til lykkelige kulturentrepenører i lønnsomme kulturbedrifter.

Tore Fosse er klar på fordelene ved at kulturnæringene i Finnmark går sammen og ikke bryr seg om geografiske avstander.

MetteWestlie2015  – For Hermetikken betyr et medlemskap fra Perleporten i    
  Honningsvåg at vi fortsetter å videreutvikle en regional rolle, sier
  Westlie.

  Vi ønsker å være et fagmiljø for kulturnæringsbedrifter
  enten de er i Hasvik, Kautokeino eller Vadsø.  Den nye avtalen
  med de andre Næringshagene er et lite skritt på veien.  

 

Vi vil videre jobbe med å utvikle mer virtuelle løsninger av våre tilbud, slik at man kan få veiledning, kompetanseheving og delta i nettverksaktiviteter uavhengig av hvor bedriften er lokalisert i vårt langstrakte fylke, sier Westlie.