Kortreist foto – rent, samisk og arktisk

 In Nyheter

Ønsker du å presentere bedriften din best mulig er profesjonelle fotografer verd sin vekt i gull? Med gode bilder økes troverdigheten, viser hva bedriften din står for og gir det lille ekstra som gjør at kundene velger deg!

Det er en salgstekst som passer godt til fotograf Marie Louise Sombys virksomhet. Selv om hun driver sitt eget fotostudio på andre året har hun fotografert på et profesjonelt nivå i mange år. Nå har hun også blitt en del av Hermetikken-nettverket. 

Somby er egentlig fra Kautokeino, men har etablert seg i Alta med familie og egen bedrift. 

– Vi hadde lyst til å bo i en by og da ble det Alta. Samboeren min fikk jobb her, og så er det ikke så langt fra Kautokeino.

– Viktig er det også at byen er så stor at det gir et godt nok kundegrunnlag. Skal man drive en bedrift i en by må man være synlig i bybildet på en eller annen måte. Mitt studio er i Parksen-teret og jeg ser effekten av den sentrale beliggenheten allerede.

Profesjonell fotograf

Marie Louise Somby er utdannet fotograf ved Norges kreative høyskole/Høyskolen Kristiania. Hun tar oppdrag inne i studio, men også ute på location, både i og utenfor Finnmark.

– Mine kunnskaper er utvidet til studiofoto, produktfoto, bedriftsfoto for å nevne noen. Jeg selger også egne bilder til utsmykking av lokaler. 

I bedriftsmarkedet tilbyr Somby profesjonelle bilder til markedsføring, nettside, trykksaker eller produkter. 

– Jeg er overbevist om at gode bilder øker troverdigheten og viser hva bedriften deres står for. Sammen med bedriften skaper jeg et kreativt og godt resultat basert på kundens ønsker eller mine forslag.

Samarbeid med Arktisk Design

Fotograf Marie Louise Somby samarbeider tett med Karine Kimo Pedersen i Arktisk Design. Samarbeidet er så godt at vi føler at vi er en og samme bedrift, sier hun smilende.

– Vi samarbeider om alt vi kan og rår over og føler at vi er sterkere sammen. Når kundene skal ha grafisk design er fotografier en viktig del av produktet. Sammen blir det et helhetlig og unikt uttrykk som kunder er fornøyd med.

– Tilbakemeldinger fra kundene er gode. De sier at på grunn av vår tilhørighet i Finnmark er det lettere for oss å forstå og formidle deres historie via det visuelle.

Somby forteller at de leverer visuelle identiteter til alle som ønsker å fremstå som profesjonell og helhetlig. Design og branding er ikke en «jålevare», men en helt essensiell ingrediens for å lykkes i markedet.

– Uttrykket vårt er ren, samisk og arktisk. Vil du ha kortreist kvalitet ta gjerne kontakt med oss.

Det er kanskje ikke helt tilfeldig at Marie Louise Somby og Karine Kimo Pedersen samarbeider. De gikk nemlig på samme skole i Trondheim i 2 år uten å kjenne hverandre før de siste månedene, sier Somby.

– Da kom det en lærer og sa til meg at han visste om ei jente som hadde en samisk tatovering på armen. Det var Karine. Jeg holdt på med eksamen og innlemmet henne i eksamensoppgaven. Høsten etter begynte vi å samarbeide.

Forventninger til Hermetikken-medlemskapet

– Det er et viktig nettverk å være en del av og jeg har hørt mye bra Hermetikken. Jeg syns at det er interessant med kompetanseheving og gleder meg veldig til å delta på kortkurs og webinarer.

– Det er kjempeviktig for små bedrifter som min der tid og økonomi er et knapt gode. Samtidig som jeg tror at Hermetikken er en fin heiagjeng å ha, og er det noe en gründer trenger så er det nettopp det!

Sier Marie Louise Somby og håper hun med et medlemskap i Finnmarks eneste kulturnæringshage gjør at hun når ut til enda flere kunder og være der man vises. 

Det liker daglig leder Mette T. Westlie å høre. 

– For oss er det stas å få Marie Louise som medlem i Hermetikken. Hun er superprofesjonell og har store ambisjoner for sin virksomhet. Marie Loiuse er også vårt første medlem i Alta, og det syns vi er veldig positivt.

– Vi trenger medlemmer som henne som er opptatt av samarbeid og profesjonalisering av sitt yrke som fotograf og kulturnæringsaktør i Finnmark. Vi håper vi kan bidra til at hennes virksomhet utvikler seg videre, og at vi er hennes heiagjeng er det i alle fall ingen tvil om, sier Westlie med et smil.

Ser lyst på fremtiden

Marie Louise Somby håper at bedriften vil vokse i årene som kommer. Hun ser for seg at hun på sikt kan ansette flere i bedriften sin, få flere kunder og øke interessen for fotokvalitet. 

– Jeg er opptatt av at at profesjonaliteten i bransjen øker og at det blir flere fotografer.

Det er mye arbeid bak en fotografering til et ferdig resultat. Planlegging og research i forkant, utvalgsprosessen og ikke minst etterarbeidet. 

– Det er i etterarbeidet at bildene kommer til live og jeg kan sette min «personal touch» på det.

Marie Louise Somby elsker jobben sin og setter stor pris på å få gjøre det hun liker aller best. Å gründe en egen bedrift er noe flere burde våge å gjøre.

– Det tar tid å bygge opp en bedrift, og det er hardt og mye arbeid. Men det er mange fordeler å skape sitt eget, for eksempel den friheten man har til å styre ting selv som arbeidsstid og prosjekter. 

Jeg ser lyst på fremtiden, avslutter Somby og ser frem til å få enda flere kunder som vil ha kortreist foto – rent, samisk og arktisk!