Liam Neeson løfter filmen Karenina & I

 In Nyheter

Når Gørild Mauseths film «Karenina & I» har premiere på nyåret, er det med den kjente, irske skuespilleren Liam Neeson i rollen som fortellerstemmen Leo Tolstoj.

Altaposten 27.10.16 skriver (sitat):

«Den ettertraktede Hollywood-skuespilleren Liam Neeson Tolstoj, ekkoet som er filmens «gud» – allviteren som snakker med Gørild og leder henne i rollen som Anna Karenina. Ansiktet hans vises aldri, men han har mye tyngde for det. Han er nemlig også co-produsent.

– Jeg sa ja fordi jeg likte godt ideen om en film hvor en fantastisk skuespiller (Gørild Mauseth) forbereder seg til og legger ut på en reise, en søken etter hvem Anna Karenina var og er, kanskje en av de mest kjente og komplekse kvinnelige karakterer som finnes i litteraturen, sier Liam Neeson til VG, som kunne slippe nyheten i går over en dobbelside.

– Jeg er beæret

– Også fordi Tolstoj er en av de beste forfatterne i historien, om ikke den beste til å beskrive den menneskelige tilstand. Jeg er beæret over å være en liten del av denne spesielle filmen, har Neeson uttalt seg til VG.

– Han er en av de mest generøse og profesjonelle skuespillerne jeg noen gang har jobbet med, sier Mauseth til Altaposten.

For Gørild Mauseth var Liam Neesons deltakelse det som virkelig løftet filmen. Han har vært en tett sparringspartner i sluttfasen av filmen. Den karakteristiske stemmen er perfekt som Tolstoj, mener hun. For den kjente og kjære skuespilleren har en stemme som alle kjenner.

Reisen til Vladivostok

Gørild Mauseth har reist hele Russland på tvers – 11.000 kilometer fra Murmansk til Vladivostok – og snakket om Anna Karenina, og hva karakteren og boka betyr for den russiske folkesjela. Hun har fulgt store innspillinger av Anna Karenina på russisk og avsluttet med oppsetningen av teaterforestilling på russisk i Vladivostok. Ideen fikk hun sammen med sin mann, Tommaso Mottola, etter oppsetningen av Anna Karenina med Riksteateret i 2012. 

Det er Gørild Mauseth og mannen hennes, Tommaso Mottola som har laget manus, og Mottola har regien på filmen.

Ifølge Mauseths produsent, Torstein Nybø, har Liam Neeson bidratt stort, både i form av sin egen rolle som Leo Tolstoj, men også med andre bidrag.

– Han har gått inn med hele sin kunstneriske evne. Han har løfta filmen til det den har blitt i dag. Det er vi utrolig stolte av resultatet av. Nå gleder vi oss til å vise den på kinoer over hele landet, forteller Torstein Nybø.

Ikke før

Mauseth og produsenten har jobbet med Liam Neeson i det skjulte og holdt kortene tett inntil brystet i de tre årene det har tatt å lage filmen.

– Det har blitt en veldig nær og personlig film. Gørild har åpnet seg voldsomt. Det har blitt et dypt kunstnerportrett, både i forhold til det hun gjør og hvor hun er fra. Det kan også være grunnen til at hun har jobbet så stille med prosjektet, sier Torstein Nybø.»