Med skråblikk på livet

 In Nyheter

Hun er bråkete som en Finnmarksstorm og sårbar som en varsom vår, men mest av alt er hun modig og kreativ. Nå er hun aktuell med boka «Skråblikk fra Nord – underfundige kåseri signert Torill Olsen.» Salget går så det suser!

 

– Det er veldig artig at folk liker kåseriboka mi, men den selger ikke seg selv. Uten et forlag i ryggen eller tilskudd fra noen gjelder det å stå på. 2000 bøker skal ut, det er ingen spøk. Nå hjelper det selvsagt at folk kjenner meg fra 14 år i NRK Finnmark, men likevel.

Like skiftende som været i Finnmark

Vi møter Torill etter en salgstur på hjemplassen Mehamn og pakking til en ny tur til Vestfylket. Hun har som vanlig mange baller i lufta, men syns det er artig å møte folk og fortelle historier. For det er nettopp det kåseriene er, historier fra hverdagslivet fortalt med snert, humor og et skrått blikk. – Jeg har nok alltid vært en historieforteller, sier hun. – Men morsom er jeg bare av og til, jeg er litt opp og ned, hissig og lattermild, stille og bråkete, introvert og ekstrovert, like skiftende som været her i Finnmark. Hun forteller at en gammel Mehamnværing en gang sa med glimt i øyet: «Du kan være heldig at du lever nu og ikke for 350 år siden da dem brente sånne som deg!» – I min kystkultur er det et kompliment, sier hun og blunker.

Med hjertet i Finnmark

Hennes kjærlighet til hjemfylket er det mest karakteristiske ved henne. Og kanskje hennes rettferdighetssans og mot til å si fra. Til sammen blir det en kraft som gjør henne til en formidabel talskvinnene for Finnmark. Ikke at det alltid lønner seg å være som henne. – Jeg har sagt «faen» til Jens Stoltenberg, blitt kalt sutrete av Erna Solberg og kastet ut av NRK Finnmark etter 14 år fordi hun i all offentlighet ba om faglig begrunnelse for flytting av hovedkontoret fra Vadsø til Alta. – Jeg har virkelig prøvd å snu meg bort og gi blaffen, men jeg klarer det ikke. Finnmark er mitt land og mitt folk og det skal man stå opp for, sier hun svulstig.

Formidler Finnmark

Nå er det heldigvis sånn at en som har jobbet både foran og bak kamera og mikrofonen, er en god historieforteller og har et formidabelt nettverk også er en som kan tjene penger på kommunikasjon. Derfor har hun etablert egen bedrift Formidlingskraft AS som snart er 3 år gammelt. – Jeg tar kommunikasjonsoppdrag for bedrifter og tar noen journalistiske oppdrag. Etterspørselen er det ingenting å si på, sier hun. – Og så lager jeg filmer og skriver bøker innimellom, og det skal jeg fortsette med. Å utfolde meg kreativt er veldig viktig for meg.

Hermetikken viktig for Finnmark

Hermetikken Næringshage er en av Finnmarks stoltheter, sier Torill og uttaler seg både ærlig og inhabil. Hun jobber med informasjon for næringshagen og er selv medlem i Hermetikken.
– Jeg tror ikke folk vet for en fantastisk konstruksjon Hermetikken Næringshage egentlig er. For oss bedriftene er det et sted å være, høre til, finne samarbeidspartnere, få aksept for å være kreativ og annerledes og få kunnskap og nettverk. For Finnmark som fylke er Hermetikken en bastion i den nasjonale kulturnæringsverden, sier Torill og sier at hun skjønner at folk kanskje syns hun tar litt i. – Men ærlig talt, det er ingen grunn til å spille blyg, vi Finnmarkinger er jo ikke kjent for å være sjenert i andre sammenhenger, så hvorfor dempe ned noe som er en suksess også i nasjonal sammenheng?

Reklame for Finnmark

 

Hun pakker bøker, sjekker bestillinger, oppdaterer facebook og gjør seg klar til neste bokturné, den går vestover. Hun signaliserer at intervjuet kanskje bør avsluttes. – Ja, nå må jeg starte snart. Det er viktig å reise rundt og prate med folk, fortelle gode historier om Finnmark. For meg er det viktig at flest mulig får kjøpt boka, ikke bare for at jeg skal tjene penger, men også for at boka er en «reklame» for Finnmark og hvor godt og spennende det er å leve her. – Send boka til alle som har flytta, så kan de få litt Finnmarkssavn i julegave. Hun haster ut fra kontoret med bokeskene, men stopper et øyeblikk, snur seg og sier: Husk å skrive at jeg planlegger flere bøker og at andre spennende prosjekter som skal fremme vårt vakre Finnmark!