Modig yrkesvalg og hemmelige bokprosjekter

 In Nyheter

Hun sa opp en trygg stilling som informasjonssjef i Varanger Kraft for å vie seg 100 % til kreativ jobbing med foto- og skriveoppdrag. – Det var noen som advarte meg mot det usikre, men jeg har ikke tvilt et sekund, sier Susanne Hætta.  I mai 2014 begynte hun på fulltid i sitt eget selskap, Susannefoto AS, og har mye å gjøre.

Fotografering og hemmelige bokoppdrag

– Jeg har fotooppdrag, først og fremst for næringslivet, samt at jeg har fotografert på mange festivaler i sommer. Dessuten har jeg skriveoppdrag som er mer langsiktig, sier Susanne, og røper at hun jobber med bokprosjekter. Mer vil hun ikke si om den saken. – Om noen måneder kan jeg si mer om hvilke bokprosjekter det er, men ikke nå. I mellomtiden har hun hatt journalistiske oppdrag, blant annet portretter i avisa Finnmarken med gode tilbakemeldinger. 

Modent valg

Valget om å starte egen bedrift har modnet over år. – Det har vokst frem et ønske om å utvikle den kreative delen av meg etter mange år i kommunikasjonsbransjen og som journalist, sier Susanne. 

– Jeg trivdes godt som informasjonssjef i Varanger Kraft. Det var imidlertid lengselen etter å utvikle meg som fotograf og skribent som gjorde at jeg gikk fra en sikker jobb til det folk kaller «en usikker tilværelse». – Jeg har ikke angret en dag.

Bratt læringskurve

Susanne bruker en del tid på faglig utvikling i startfasen av virksomheten, og ønsker å satse enda mer på kunstprosjekter innenfor foto  og jobbe langsiktig med ulike skriveoppdrag. I tillegg er det mye å lære for å drive bedrift. – Forretningsdrift er jo ikke noe jeg har drevet med før, så jeg har hatt en bratt læringskurve, sier hun. 

Samarbeid med film og mote

Susanne syns fremtiden er spennende med nye bokprosjekter og større satsing på kunstfeltet innen foto. Samtidig sier hun ikke nei til nye oppdrag fra kunder som ønsker reportasjebilder, portrett- eller festivalbilder. – Jeg kan jo røpe at jeg gjerne vil bli invitert på fotosamarbeid med andre kulturnæringsbedrifter, spesielt rettet mot film og mote, sier hun.

 Et kreativt felleskap

– Det tok meg nøyaktig 5 sekunder å si ja til å bli medlem i Hermetikken kulturnæringshage da daglig leder Mette Westlie spurte meg. Det er nyttig for meg å være en del av et kreativt felleskap der vi kan hjelpe og støtte hverandre. Susanne mener at det kan være utfordrende å være alene i en bedrift, derfor er det viktig å tilhøre et miljø som Hermetikken. – Sosialt er det også, siden jeg har prosjektkontor der 4 dager i måneden.

– Susannefoto AS er viktig for Hermetikken

Susanne er en av åtte nye bedrifter som har blitt medlem i Hermetikken kulturnæringshage i 2014. 

– Det er kjempeviktig for oss å være et miljø som nyetablerere finner det nyttig å være en del av, sier daglig leder, Mette Westlie. Hun ser at de etablerte bedriftene er rause og deler av sin erfaring til de nye. Næringshagen kan også hjelpe etablererne med råd og veiledning i den krevende startfase. – Vi er kjempeglade for å ha fått Susanne og hennes kompetanse inn i Hermetikken-miljøet, sier Westlie.