Norges første samiske spillefilm i musikalformat

 In Kulturnæringsgrunder, Nyheter

Norges første samiske musikal presenteres i Gøteborg. Elle Sofe Saras Árru er historisk som «Norges første samiske spillefilm i musikalformat», slik produsent Mer film har introdusert filmen. Det skriver Rushprint. Her er presentasjonen:

«Blant kostbare nordiske epos finner vi Elle Sofe Saras sprelske samiske musikal på det nordiske markedet i Gøteborg. Nå presenteres prosjektet for den internasjonale bransjen.

Musikalen handler om Kari, en samisk kunstner og alenemor, som reiser tilbake til hjembygda. «Hun og tenåringssønnen blir engasjert i aksjoner mot etableringen av en gruve i deres reinbeiteområde. Mens arbeidet mot gruva tilspisser seg, blir Kari konfrontert med et vondt minne fra ungdomstida hvor hun valgte å lyve for å beskytte et familiemedlem. Løgnen har hatt konsekvenser, og nå står Kari ovenfor et nytt valg: Fortsette å holde på hemmeligheten eller ta oppgjør med fortiden?»

Sara er regissør og koreograf som jobber med scenekunst og film. Hennes kortfilm Sámi Bojá(2015) hadde premiere på Tromsø internasjonale filmfestival og er vist i en rekke land. Árru blir hennes debut som spillefilmregissør

«Árru har potensiale til å bli noe så sjeldent som en kunstnerisk krevende film, som også kan bli både leken, morsom og underholdende – og en film som vil oppleves som relevant og viktig. Her er sterke følelser og store dilemmaer i spill, som vi aldri før har sett på film – i alle fall ikke i en musikal med joik og dans», skrev filmkonsulent Asle Vatn i NFI da han tidligere i år ga prosjektet tilskudd.»