Nytt fugleparadis på Ekkerøy

 In Nyheter

De første gjestene har allerede innviet de splitter nye leilighetene til Ekkerøy Feriehus. – De er strålende fornøyd med oppholdet i de tre leilighetene som heter «Havørna», «Krykkja» og «Tjelden», forteller innehaver Ingjerd Tjelle. Navnevalget er ikke tilfeldig. Det er økninga i fugleturismen i Varanger som er hovedårsaken til at hun våger å utvide reiselivsbedriften. 

Det er gjort en omfattende satsing og investering for Ingjerd Tjelle og Ekkerøy Feriehus. Prisen ble på drøyt 5,5 millioner kroner pluss en betydelig egeninnsats. Dermed har Ekkerøy feriehus dobla antall utleieenheter og tilbyr nå 21 sengeplasser. 

VinterbilderEkkerøy2016

I tillegg til de tre nye leilighetene er det en serviceavdeling som består av resepsjon og «meeing-point for birders» i Varanger. Som ekstra bonus får turistene verdens fineste utsikt til fuglefjell, høy himmel, endeløst hav og en særegen natur, reklamerer Tjelle i turistguide-stil.

– I resepsjonen hos meg kan fugleentusiaster få info om fugler, siste oppdatering på hva som er sett hvor, og masse litteratur om natur, fugler og kultur i området. Jeg har et brennende ønske om å gi kunnskap til folk. 

Det begynte i det små

Ekkerøy Feriehus har eksistert siden 2001 da Emelie-huset ble kjøpt. Opprinnelig skulle det være et sted der familien kunne samles og gjøre noe i lag. Men etter hvert som ungene ble større og ikke var så interessert i å bruke fritiden på å pusse opp et gammelt hus, startet Tjelle med utleie til turister.

Det gikk så bra at hun og ektemannen Trond-Magne Henriksen etablerte bedriften Ekkerøy Feriehus. I 2007 kjøpte de det gamle Bedehuset på Ekkerøy og renoverte bygningen til to moderne leiligheter. Turistenes interesse for Ekkerøy skapte behov for et større tilbud, forteller Tjelle.

– Med den nye satsingen vi startet med i 2015 tar vi bedriften til et nytt nivå. Det er et stort løft, men samtidig blir vi en mer solid bedrift. 

Den økende interessen fra fugleturistene gjør at sesongen utvides til å omfatte større deler av vinteren og skaper mer helårlig inntekt. Dessuten er det en større satsing i hele bransjen på vinterturisme som kan gi flere turister. 

UtsiktEkkerøy

Skaper sin egen arbeidsplass

Med nybyggene som nå står ferdig på Ekkerøy får Ingjerd Tjelle sin egen arbeidsplass. 

– Jeg bor jo i Vadsø, men ved å ha et eget servicebygg med resepsjon kan jeg være mer ute på Ekkerøy og møte mine gjester der. På den måten kan jeg møte gjestene der de skal være og bli en mer integrert del av produktet. 

Hun forteller om undersøkelser som viser at turistene liker å møte vertskapet i små reiselivsbedrifter, en følelse av at de blir kjent med lokalbefolkninga og får et personlig forhold til stedet de besøker. 

Tjelle har vært gründer i 14 år og jobbet delvis med forfattervirksomhet, formidling og reiselivsopplevelser gjennom Ekkerøy Feriehus. Nå prøver hun å satse mer på én hest om – det lar seg gjøre. 

– Det handler om å få konsentrere meg om ett felt, noe konkret og utfordrende. Dessuten er jeg jo en «vaktmestertype» som liker å ta i et tak og jobbe fysisk. Det fine er jo at det er en del formidling knyttet til reiselivsbedriften også.

Tjelle har alltid være delaktig i utviklingen av reiselivet i Varanger. Hun var med i styret i Destinasjon Varanger AS, og har nå gått inn i styret til det nye selskapet Visit Varanger AS som er eid av 11 bedrifter i hele Varanger.

I tillegg er Ekkerøy Feriehus med i en pilot i regi av Nordnorsk Reiseliv der tre områder i Nord-Norge er valgt ut. Fuglesatsinga i Varanger er det eneste i Finnmark. Formålet med piloten er å utvikle fuglekikkersegmentet i Varanger. 

Hvor blir det av forfatteren og formidleren?

sterkekrefterIngjerd Tjelle kom nylig ut med sin nye bok «Sterke krefter – om blodstoppere, lesere og hjelpere» (foto: privat).

Boka ble svært godt mottatt og Tjelle reiser fremdeles rundt i landet med foredrag og promotering.

Etterspørselen har vært så stor at boka har kommet i et nytt opplag.

Fra før har hun 7-8 ulike publikasjoner på samvittigheten, blant annet boka «Bortsendt og internert – møter med internatbarn» og ”Omsorg og overgrep” som begge ble svært godt mottatt da de kom ut i i 2000 og 2005. Disse bøkene får hun fremdeles spørsmål om, noe som viser at bøkene hennes lever lenge.

– Men nå er det slutt, nå skal jeg konsentrere meg om reiselivssatsingen og heller bruke mine kreative formidlingsevner på dette feltet. For eksempel burde vi ha hatt ei bok om urter i Varanger, men det betyr ikke at det er jeg som skal skrive den alene. 

Hun innrømmer at hun nok er litt for kreativ, og at det å jobbe i reiselivet gjør at hun ser stadig nye behov. Det er et sted som gir grobunn for kreativitet. Nå står hun foran en ny sesong og det er Ekkerøy som står i 100 % fokus.

– Så får det som kommer komme. Jeg må bare lære meg å ikke kaste meg rundt på alle kreative idéer som dukker opp. Jeg har for lett for å «ri før jeg saler». Kanskje burde jeg heller følge ordtakets egentlig opprinnelse: «Han rir ikke den dagen han saler». 

—————————

Fotokreditering:

Ingjerd Tjelle. Foto: Hilde Arvola

Øvrige foto: Ekkerøy Feriehus AS