Perleporten gir drivstoff til kulturnæringene

 In Nyheter

Nylig tok Perleporten Kulturhus i Honningsvåg initiativ til en workshop for å sette fokus på kulturnæringene. Her samlet Tore Fosse og Birgit Lähdesmäki Johansen næringsliv, reiselivaktører og kultur(nærings)aktører for å vise frem potensialet som ligger i kultur og kulturnæringer i Nordkapp.

– Tanken bak Drivstoff var å løfte kulturnæringene i Nordkapp og vise hvor mye kulturnæringene betyr. Gjennom dette skal vi bli flinkere på samarbeid, på å bruke hverandre mer, og ikke minst skape bedre forståelse for kulturnæringer i Nordkapp.

Det sier Tore Fosse som syns workshop´en inspirerte til oppfølging og til å jobbe videre med kulturnæringsaktiviteter på Perleporten.

Hør Tore Fosse fortelle mer om Drivstoff HER.

Et rikere Finnmark med en sterk kulturnæring

Mette T. Westlie, daglig leder i Hermetikken Kulturnæringshage kom til Honningsvåg både for å holde innlegg på workshop´en og for å besøke Perleporten som nylig har blitt medlemsbedrift. 

– Det var fint å være i Honningsvåg og møte Tore og Birgit. Perleporten er et gjestfritt og kreativt sted. Vi må huske på at Perleporten er et privat kulturhus på et lite sted, og at det er unikt spennende og krever masse arbeid av Tore og Birgit.

Hun mener det er kjempebra at Perleporten setter kulturnæring på dagsorden og sprer kunnskap i sitt lokalsamfunn. Særlig for Perleporten som er i et felt der man er vant til at frivillighet skal være gratis. Drivstoff-arrangementet får samfunnet og folk å se at de kan bruke og handle de tjenestene som tilbys, mener Westlie. (Foto: Tore Fosse).

Mette-Westlie-foredrag

I sitt foredrag » Et rikere Finnmark med en sterk kulturnæring» viste Hermetikken-lederen til hvilke utfordringer det er viktig å ta tak i fremover: 

Det ene er opplæring av markedet for å betale de tjenestene og produktene som kulturnæringene tilbyr. – Vi må bli enda flinkere til å få kundene til å forstå verdien av det faglige arbeidet som ligger bak det vi leverer.   

Det andre poenget Westlie fokuserte på var de mange oppgavene en liten kulturnæringsbedrift har. Det betegner hun som en kritisk faktor. 

– Det å havne i en situasjon der kulturnæringsaktøren ikke får tid til å gjøre det de kan best og det de skal tjene penger på, fordi de bruker tid på administrative oppgaver som spiser masse tid for disse bedriftene. Der må hermetikken og virkemiddelapparatet tenke nytt med støttefunksjoner og infrastruktur.  

Hør mer om hvorfor Mette T. Westlie mener at kulturnæringer gir et sterkere Finnmark HER.

«Eksperter» på kulturnæringer

Perleporten hadde greid å få tak i noe av det ypperste av nordorske foredragsholdere som er «eksperter» på kulturnæringer.

BjørnErikOlsen– Hva kan kulturnæring tilføre samfunnet? 

Det var tema som Bjørn Eirik Olsen satte på dagsorden. Han er daglig leder, Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge. (Foto: Mona Haug).

Kulturnæringsstiftelsen har siden oppstart i 2012 delt ut 58 millioner kroner til 370 kulturnæringsprosjekter i nord.

Det betyr at de har en betydelig oversikt over aktiviteten i bransjen og hva det betyr som drivkraft for samfunnsutvikling og andre næringer i landsdelen.

Les mer om Kulturnæringsstiftelsen i Virksomhetsrapport 2015.

58 millioner kr i til
sammen
3
70 prosjekte

PeranderEr Innovasjon Norge noe for kulturnæringer?

Det var tema til Knut Perander under workshopen. Han er prosjektleder, Program for kreative næringer i Innovasjon Norge i Troms. (Foto: Mona Haug).

– Etablering av Perleporten kulturhus er virkelig gründervirksomhet. Jeg håper publikum og kommunen støtter opp om Perleporten, sier Perander til Radio Nordkapp. Hør hele intervjuet HER.

Kulturinnslag

En workshop for kulturnæringer byr selvsagt på kulturinnslag. For fullt hus på Perleporten holdt Odd Norstoga en konsert med mange ekstranummer. Her er bilde av 4. klasse ved Honningsvåg skole som synger sammen med Odd Norstoga. (Foto: Mona Haug).

OddNorstoga