Rolvsøya? Hvor er det?

 In Nyheter

Studentbrev fra Rolvsøy v/Lisell D. Bang.

«Ute i havgapet på vestkysten av Finnmark, utenfor Havøysund, en times båttur fra Hammerfest. Jeg skjønner at du ikke har hørt om øya. Det er en liten bortgjemt perle i Finnmark som ikke så mange har hørt om.»

Det er ofte svaret jeg gir folk. Da følger de gjerne opp med spørsmålene «Jaha, hva skjer på Rolvsøy? Hvorfor skal du dit?». Jo det skal jeg fortelle deg! Eller enda bedre, la meg ta deg med til Rolvsøy og vise deg hvordan mitt siste opphold her har vært.

I skrivende stund sitter jeg hjemme i Tromsø og tenker tilbake på de siste ukene mine på Rolvsøy. Fjellene, havet, menneskene og fiskebåtene.

Jeg har vært der et par ganger tidligere. Denne gangen dro jeg for å få fred og ro til å ta fatt på et nytt semester. Igjen fikk vi studenter beskjed om at vi må holde oss til digital undervisning en stund framover, for å minske smitten av Korona i Norge. Det var altså ikke behov for å reise tilbake til studiebyen Tromsø like etter juleferien. Greit nok, tenkte jeg, da tar jeg turen til Rolvsøy jeg da!

Noen dager senere satte jeg meg på båten fra Alta til Hammerfest, byttet båt der og fortsatte på ferden videre til Rolvsøy. Der ble jeg som vanlig møtt av Siss Hansen og hennes alltid så blide jeg på fergeleiet. Siss og hennes mann eier og driver Tufjord Brygge og ønsker meg alltid hjertelig velkommen når jeg vil komme på besøk.

Første stopp når jeg ankommer Rolvsøy er alltid matbutikken! Øya har én matbutikk, og denne er åpen et par ganger om dagen når ferga legger til kai i Gunnarnes. Med et variert utvalg fylles handlekurven min fort opp her!

 

Derfra kjører vi over øya og ut til Tufjord Brygge.

Vi har ikke så hastverk at vi ikke kan stoppe langs veien for å ta noen bilder.

Vel framme på Tufjord Brygge innlosjeres jeg i en av leilighetene. Hver og en av de oppussede leilighetene bærer preg av det sjarmerende fiskebruket Tufjord Brygge er.

Utsikten fra Tufjord ut mot havgapet blir jeg aldri lei av å se på.

Tufjord Brygge med Dronningstien i bakgrunnen, hvor Dronning Sonja tok seg en fjelltur i 2014.

Lesedagene foregår som regel med utsikten over Tufjord og aktiviteten fra fiskebåtene i bakgrunnen.

Innimellom lesingen og studietiden er det alltid fint å gå rundt på bruket for å se på endringene som har skjedd siden sist jeg var der. På tørrfiskloftet er det gode muligheter for å prøve livet med glamping. Hvert av teltene har gode senger og er innredet i en egen stil. Jeg og en venninne av meg prøvde dette ut for et par år siden.

Tufjord brygge har også et lite museum og et lite galleri. Museet består blant annet av gjenstander som i en svunnen tid ble brukt til fiske på Rolvsøy, og galleriet får inn flere bilder med lokal inspirasjon. Der henger også bilder fra da Hvaldimir dukket opp ved Tufjord Brygge.

Fysisk aktivitet er også viktig i hverdagen! Omringet av fin natur er en joggetur i frisk bris en skikkelig oppkvikker i løpet av en lang lesedag.

Da Siss fortalte meg at der nylig var født lam på Rolvsøy nølte vi ikke med å ta et besøk inn i fjøset. Flaskelammet Perla viste seg å være svært fotogen.

Denne gangen fikk jeg også for første gang muligheten til å gå innom kirka på Rolvsøy. En liten og veldig sjarmerende kirke dette her må jeg si.

Rolvsøy har flere fine strender, som tar seg godt ut i januar så vel som i juli. Både tobente og firbente har godt av en gåtur langs disse strendene.

Joda, jeg er her for å lese, men når naboene mine tilbyr meg å bli med ut å fiske så sier jeg ja. Skal ikke skryte på meg at jeg har vært ute på havet så mange ganger i løpet av mitt liv, og det fikk jeg kjenne på. Ordet «sjøsyke» har fått en helt ny betydning for meg nå…

For å si det sånn, etter å ha prøvd ut livet som fisker har jeg tatt en veloverveid og godt begrunnet avgjørelse om å holde meg til arbeid hvor jeg kan ha bena godt plantet på fast jord.

Her på båten Håbrand med skipper Helge Solbakken og hans mannskap. Jeg synes jeg var et viktig tilskudd til mannskapet hans den dagen jeg!

Jeg som studerer Law of the Sea synes det er høyst interessant når skipperen på Håbrand viser meg kart over maritime felt utenfor Lofoten.

Selv om livet mitt som fisker for en dag var med blandet hell, er synet av Rolvsøy sett fra havet noe jeg gjerne vil se igjen. Synet utover er heller ikke så verst.

Ikke så gærent er det når jeg og fiskerne på Håbrand skal dra fra Rolvsøy samtidig og jeg får sitte på inn til Hammerfest.

Etter nok et hyggelig og innholdsrikt opphold på Rolvsøy vendte jeg altså nesen tilbake til studiebyen Tromsø. Allerede gleder jeg meg stort til neste gang jeg tar turen til øya ute i havgapet vest for Havøysund. Kanskje en spontan og moro sommerferie eller en rolig og hyggelig eksamensperiode? Plutselig sitter man på båten ut til Rolvsøy igjen!


Foto: Siss Heidi Hansen, Helge Solbakken og Lisell D. Bang.