Samovarteateret – Krig er for ingen

 In Nyheter

7. mai kl. 17.00 russisk tid har Samovarteateret premiere på «Krig er for ingen» i vår russiske naboby Zapoljarnyj. Forestillingen er en del av frigjøringsmarkeringen i Murmansk oblast og Petsjenga kommune.

På formiddagen samme dag er det en storstilt markering i Litza dalen hvor det deltar tusenvis av mennesker. Og på ettermiddagen har vi altså premiere på «krig er for ingen» i kulturpalasset i Zapoljarny, forteller Bente Andersen, mangeårig leder for Samovarteateret. 

– Slik viser forestillingsprosjektet «Krig er for ingen» storpolitikkens parallelle virkelighet her i det norsk/russiske grenselandet. Dette har gitt teateret et stort nettverk og bred kompetanse på å skape scenekunst på grensen mellom øst og vest.

Det er denne kunnskapen som muliggjør at Samovarteateret kan igangsette og gjennomføre et slikt stort og tverrfaglig norsk/russisk scenekunstprosjekt. 

Størst på scenekunst i Russland

Årsaken til at Samovarteateret kan gjennomføre et slikt prosjekt er fordi teateret har en bred, solid og mangeårig kompetanse på å jobbe med scenekunst i Russland.

Samovarteateret er verdens nordligste profesjonelle teater, etablert på grensen mellom øst og vest, i Kirkenes, i 1990, av Bente Andersen som er skuespiller, regissør og kunstnerisk leder. 

I sitt imponerende arbeid med Samovarteateret har Bente skapt unike, spennende og virkelighetsnære forestillinger.

Teateret har i et kvart århundre utviklet ny dramatikk, satt opp mer enn 50 scenekunstproduksjoner med kunstnere fra over 15 land, med opptil 8 språk på scenen samtidig. Teateret har siden starten turnert lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

På scenen i vår felles historie

I forestillingen forener teateret både profesjonelle og amatører. Det over 70 medvirkende i prosjektet og prosjektet synliggjør vår felles historie og gleden «folk flest» har ved å skape sammen – på tvers av grensene. 

Prosjektet viser storpolitikkens parallelle virkelighet her i grenselandet.

I forestillingen forener teateret både profesjonelle og amatører, sier Andersen stolt.

På scenen medvirker utøvere fra Samovarteateret, Det Karelske Nasjonalteateret, Det Karelske dukketeateret, sangkoret Crescendo, sangkoret ved kulturskolen i Zapolyarny og teaterungdommer fra Kirkenes og Zapolyarny. Det medvirker også russike ungdommer som jobber med film.

– I over 25 år har vi jobbet med grenseoverskridende prosjekter i vår region. Dette har gitt teateret et stort nettverk og bred kompetanse på å skape scenekunst på grensen mellom øst og vest.

Reise til Zapolyarny på premieren?

For de som vil reise på premieren i Zapolyarny er det fullt mulig. Forestillingen vises på ettermiddagen slik at en rekker å reise på dagstur.

Grensen er åpen i tidsrommet 07.00 – 21,00 norsk tid.

For å reise til Russland krever det grenseboerbevis eller visum.

Forestillingen er gratis.