Sjokoladekunstner fra Lopphavet

 In Nyheter

Har du opplevd sjokoladelykke fra Lopphavet? Eller sjokolade proppfull av nordnorske bær? Hvis ikke får du sjansen snart. For Camilla Nielsen, bedre kjent som Sjokolade Camilla, starter hvert øyeblikk opp igjen med sjokoladeproduksjon.

Og her om dagen kom hun kjørende fra Øksfjord til Vadsø for å bli medlem i Hermetikken Kulturnæringshage! Det er en kjøretur på  8 timer – én vei.

Foto: Camilla Nielsen

Men hun hadde ikke sjokolade med seg, for veska var full av forretningsplaner, kalkyler og emballasjeprøver. Camilla vil nemlig starte å lage sjokolade for salg så fort som mulig, og hun vil ha hjelp fra Mette, Bjørg og Torill i Hermetikken Kulturnæringshage.

– Jeg har jobba med Bjørg før, og fått anbefalt å bli medlem sånn at jeg kan bruke deres kompetanse når jeg starter på ny frisk. Jeg vil ikke gå i samme fella som sist, sier Camilla nøkternt.

Hun vil være mer forretningskvinne denne gangen. Selv om lidenskapen til sjokolade er like stor som før, – om ikke større.

Sjokoladesuksess en gang før

Kanskje husker du henne fra 6-7 år tilbake da Chocolatier Camilla Nielsen gründet Sjokoladeriet Northern Delights AS i Kviby i Alta?

Det gikk så det suste, folk elsket sjokoladen hennes, men av ulike grunner måtte hun legge ned.

– Så fulgte jeg kjærligheten, tok med meg datteren min, flyttelasset og dro til kjæresten i Øksfjord og jobbet på sykehjemmet og som miljøveileder i introduksjonsprogrammet.

– Men jeg sluttet aldri å elske sjokolade. Og jeg sluttet aldri å drømme om å lage spennende smaker som gir søte drømmer om nord. Derfor prøver jeg igjen.

Sier Camilla med et smil.

Og vi som jobber med kunstnere og kulturnæringsbedrifter i Hermetikken vet godt at kreative mennesker sjelden klarer å holde sine evner i sjakk. Gudskjelov, får vi vel si, for da får vi snart tak i sjokolade med lokkende navn som Havkyss og Blåbær Delight.

Folk savner Camillas sjokolade

Sjokolade Camilla har så smått begynt å lage sjokolade for salg, men trenger mer utstyr og tilrettelegging før hun kan gå for full produksjon. Med 12 års erfaring i å skape drømmesjokolader og tidligere erfaring med forretningsdrift er hun bedre rustet når hun nå starter opp for andre gang.

Det er ikke bare et lidenskapelig forhold til sjokolade som gjør at Camilla starter opp igjen.  

– Det finnes mange jobber i Øksfjord, men lysten til å jobbe med sjokolade igjen har vært aller størst. Etter å ha gått noen runder med meg selv og mine nærmeste så hiver jeg meg på sjokoladekarusellen igjen, og det er utrolig givende for meg!

Sier hun og sier at hun ofte får høre at folk savner sjokoladen hennes, og at de er glade for at hun nå starter opp igjen.

– Det er helt klart også en sterk kilde til motivasjon og inspirasjon. Jeg ønsker også å skape en ny og annerledes næring med potensielt nye arbeidsplasser i Loppa, en kommune dominert av ulike typer fiskerirelaterte bedrifter.

Kanskje blir sjokoladebutikken også en liten turistattraksjon?

Camillas sjokolade smaker nord

16825922 1240985006015603 193381332280199595 oDe som har smakt Camillas sjokolade sukker av nytelse og vil ha mer. Hvorfor er nettopp hennes sjokolade så etterspurt?

Camilla tror det handler om at den inneholder nordnorske, rene og ville bær i rikt monn, uten unødvendige tilsetningsstoffer.

– Jeg er også veldig opptatt av at sjokoladene virkelig skal SMAKE det de heter. Er det en multesjokolade, så skal du ikke være i tvil om at det smaker rikelig med multer.
Så MYE smak, og høyt bærinnhold, og gjerne andre nordnorske ingredienser blir brukt så langt det går.

Derfor bruker hun salt fra Saltstraumen i Nordland i hennes sjokolader med havsalt. Alle sjokoladene blir testet grundig på smakevillige testpersoner før de slippes ut på markedet. 

– Ja, og så lager jeg bare ting jeg sjøl liker kjempegodt. Sjokoladen jeg bruker som basis har et mye høyere kakaoinnhold enn den man får kjøpt i butikken, og den smaker utrolig godt. Jeg mikser ulike typer sjokolader sammen slik at jeg får den perfekte smakssammensetningen.

Melkesjokoladen for eksempel, er litt mørkere enn sjokoladen i dagligvarebutikken, men så inneholder den med sine 50% kakao også opptil 20% mer kakao (og dermed tilsvarende mindre sukker) enn butikksjokolade. Det merkes på måten den smaker og smelter på tungen.

Camilla forteller ivrig om det spesielle med hennes sjokolader og avslører det engasjementet som er nødvendig for å lykkes med kreativ bedriftsetablering.

Hvorfor Hermetikken-medlemskap?

Jeg vil bli medlem av Hermetikken fordi jeg har hørt at de er blant annet er veldig kunnskapsdyktige på arbeid med og behovet til kulturnæringer. Og jeg tror jeg kan dra god nytte av å få et nettverk til andre kulturbedrifter tilknyttet Hermetikken og ikke minst håper jeg på å få god drahjelp til søknader og tips til konsept- og forretningsutvikling.

Det liker Hermetikken-leder Mette Westlie å høre. Hun håper og tror Hermetikken kan bidra med kompetanse og råd som gjør både etableringen og driften enklere og mer lønnsom denne gangen. Og hun ser frem til å jobbe med med Camilla.

– Det at hun har drevet bedriften tidligere og har fått masse erfaring, er veldig positivt når vi nå skal meisle ut veien for den nye bedriften. At Camilla får personer rundt seg som hun kan sparre med underveis vet vi er viktig i planleggingen og den første driftsfasen.  

Westlie lar seg imponere av Camilla sitt pågangsmot og engasjement.

– Vi synes at Camilla er utrolig tøff som går på med ny frisk, selv om ikke alle erfaringene fra forrige gang var like positiv. Men det ligger veldig mye læring også i nedturer og humpete veier, og det skal vi utnytte i det videre arbeidet.  

F.v. Camilla Nielsen, Bjørg Vingen og Mette Westlie. Foto: Torill Olsen

Bjørg Vingen i Hermetikken Kulturnæringshage har jobba en del med Camilla tidligere, og gleder seg over at hun velger å bli en del av Hermetikken-miljøet.

– Hun kan nyte godt av oss på mange måter; som sparringspartner, motivator og et sted å dele gleder og diskutere utfordringer. 

– Jeg kan tilby god bistand innenfor økonomi, prosess og marked, for å nevne noe. Når Camilla benytter våre tjenester øker det hennes sjanser for å lykkes med den nye sjokoladefabrikken. 

Kjøpe sjokolade allerede?

Fikk du lyst på sjokolade etter å ha lest hele artikkelen skal du vite at Camilla produserer lekre sjokoladeplater, trøfler og karameller som sendes til hele landet. Etterhvert vil hun også åpne et utsalg i Øksfjord som man kan besøke.

Men inntil videre selger hun sjokoladen gjennom Facebook-sida her, hvor produkter legges ut for salg etterhvert som det blir produsert.