Smaksopplevelser vest i havet

 In Nyheter

Nå er det full produksjon hos Siss Heidi på Rolvsøya; Moltesyltetøy, Løvetannsirup og andre smaksopplevelser som utprøving av nyheter som krøkbær-te. Det er etikettklistring, pakking og forsendelser sånn at folk får juleforsyninga. 

Bær, blomster, rabarbra og andre smaker fra naturen ble plukket og fryst ned på sensommeren og høsten. Nå kommer de til sin rett, sier den travle lederen av Molta AS, Siss Heidi Hansen. 

– Det er så koselige arbeidsdager her hos oss på Molta nå i førjulstiden.

Produksjonshjelp i førjulstiden. Foto: Molta AS

Foreløpig er moltene å få tak i på  hjemmebane hos Håndverkshuset i Hammerfest, Blomsterbutikken i Havøysund, Hoftepluss i Alta, IGalleri i Vadsø og på Nordkapp platået. Produkter  reiser også rundt  på Hurtigruta, fins på Gardermoen, og noen utvalgte spesialbutikker rundt om i landet. 

– Noen frossenforsendelser av molter har gått sørover nylig, og skal friste Osloborgere på en av de finere restauranter.

Målet er å kunne levere til enda flere delikatessebutikker. Etterspørselen er stor, men et par dårlige molteår gjør at Siss Heidi ikke kan produsere så mye som hun ønsker. 

– Men det er ikke så mye jeg kan gjøre med det – sånn er det jo når man må forholde seg til råvarer fra naturen. Neste år håper jeg det blir et godt molteår, sier hun optimistisk.

Molter plukket på Rolvsøya. Foto: Molta AS

En turistperle lengst vest i havet

Hun ligger ikke på latsiden der hun styrer to bedrifter fra øya ut i havgapet i Finnmark. Ved siden av Molta AS driver hun Tufjord Brygge, en reiselivsbedrift med  overnattingstilbud, opplevelser, jakt, havfiske, workshops og kurs.  

Siss Heidi har all grunn til å skryte av opplevelsestilbudet sitt.

– Når turister og andre besøkende kommer til oss får de leie båt, fiske, gå i badestamp, ha bål i fjæra, oppleve fjellturer i spesielle omgivelser og komme helt nær natur og vær. Her opplever de at de stresser ned og får ro ute på øya. 

Tufjord Brygge. Foto: Siss Heidi Hansen

Dessuten er selve reisen ut hit en del av konseptet, det er litt utenfor allfarvei, og det er en opplevelse i seg selv. Å kjøre nasjonal turistvei til Havøysund mellom klippeformasjoner og bråttsjø, se havørn og bare nyte sjøveien er imponerende, for så å ta Hurtigbåt ut til øyriket og finne roen er balsam for sjelen.

Naturperlen Rolvsøya. Foto: Siss Heidi Hansen

Et hav av muligheter

Nye idéer for utvikling av Tufjord Brygge er mange; Galleri, turkaffe, historiefortellere, ulike kurs, tilbud til barn og ungdom, festivaler og mye mer. 

Det er så mange  muligheter, sier Siss Heidi med et stort smil. 

– Vi har prøvd med konserter og gjør gjerne mer av det. Alta kammerkor har vært her og prøvd ut en en vandrerkonsert fra Trandamperiet til Galleriet (som er innredet i den gamle frysetunnelgangen). Det var en helt fantastisk opplevelse for de frammøtte – det ga rett og slett gåsehudfaktor!

Det står ikke på entusiasme og planer. Neste skritt er å utvide slik at det blir flere boenheter. Etterspørselen gir rom for å gjøre det.

Utleieboliger. Foto: Tufjord Brygge

Hun forteller at en av idéene, Moltafestivalen, blir virkelighet neste høst 2017. Birgit Kristensen er ansatt som prosjektleder, og Jørn Hoel har sagt ja til å komme. Håpet er at også et lokalt band vil stille opp til.

Moltafestivalen er i hovedsak en matfestival hvor kunnskap, smak og aroma skal gi nye opplevelser og ta i bruk kortreiste råstoffer; Urter og bær fra nordnorsk fauna. Festivalen vil kunne by på smaksopplevelser, inspirasjon, vill natur, naturbruk, musikk, lokal historie fra sjøsamisk område, kystkultur og guidete turer. 

– For tiden spikres planer, nye ideer kan ennå komme til, men vi ønsker å roe ned også, og finne en moltesti som vi tror vil fungere for folk flest. 

Moltagründer med stor tro på fremtiden

Siss Heidi er ærlig på at det gjenstår noen dugnadsår før de to bedriftene har utnyttet sitt fulle potensiale og det er økonomi til å ta ut fulle lønninger. 

– Men vi skal klare oss bra. Vi har tre firma med gode vekstmuligheter, som nevner at å opprette et båtfirma var en nødvendighet. Uten båter hadde det blitt lite kunder, som foruten å drive med havfiske også vil legge til rette for opplevelsesferier og kulturturisme.

Og kundene melder tilbake at de er fornøyde med vårt reiselivsmål for annerledes opplevelser i sjeldne omgivelser, og at  gode fiskefelt er rett utenfor stuedøren. Vi ser fram mot ny sesong, og nye utfordringer,  hyggelig gjensyn og nye bekjentskaper. Ny arbeidsplass for en heldig person er et stort ønske og et mål å nå.

Men akkurat nå er det mørketid og førjulstid, full produksjon av multebær, sirup og andre Finnmarksprodukter. For Siss Heidi og hennes hjelpere er det en travel, morsom og givende tid. Og fremtiden er lys der ute på Rolvsøya, det er Molta-gründeren trygg på!

Travel Finnmark Molta